Dağlık bir alana kurulmuş olan Artvin, Çoruh merkezli olarak Ortaçağ’da kurulan bir kenttir. çay, fındık ve kivi ekonominin en önemli parçalarından biridir.
Endüstriyel olarak çay ve fındık fabrikaları bulunmaktadır. Murgul’da ise, bakır işlemeciliği yapılmaktadır. Havalimanı ve demiryolu bulunmayan Artvin de, otoyol da bulunmamaktadır. Kentte yoğun bir göç dalgası sürdürülürken, son yıllarda yaşam koşullarının iyileştirilmesi yatırımlarla il dışına göçler azalmıştır.
Artvin’de mükemmel bir doğa gezisi yapabileceğiniz alanlar bulunmaktadır. Kış aylarında kar ve yağmur nedeniyle ulaşım güçleşebileceğinden, kış haricindeki zamanlarda Artvin’in güzelliklerinin keşfedilmesi tavsiye edilmektedir.
Artvin’de Karadeniz mısır ekmeği, yöresel lezzetler her mevsim keşfedilebilmektedir. Aynı zamanda kamp alanları ve kaplıca turizmi için de Artvin bölgenin turistik duraklarındandır. Bu nedenle yaz kış Artvin gezilebilecek olan doğal güzellikleriyle popüler bir şehirdir.
Artvin Otogar Hakkında
Karayolu ile ulaşım yapılabilen Artvin otogarı, Suhizarı bölgesinde yer almaktadır. 2010 yılında hizmete giren otogar, 2500 metrekare açık, 1500 metrekare kapalı alana sahip küçük bir otogardır.
Yakın illere yerel otobüs firmalarıyla en ucuz otobüs bileti bulmak oldukça kolaydır. Hizmet veren otobüs firmalarından bazıları ;
Kamil Koç,
Ulusoy,
Metro,
Lüks Karadeniz,
Lüks Artvin,
Yeşil Artvin,
Palandöken Turizm,
Doğu Karadeniz.
Artvin otogarından şehir içi ulaşım için her noktaya kolay bir şekilde gidilebilmektedir. Rize yönünden Arhavi ve Hopa, Borçka ve Murgul üzerinden Artvin merkeze ulaşım sağlanabilir. Otogar sadece 6 otobüs için tasarlanmıştır ve genelde tam kapasite ile çalışmaktadır.
Yerel otobüs firmaları, havayolu ve deniz yolu ile aktarmalı seyahat edecek olanlar için hizmet vermektedir ve Artvin terminaline ulaşım sağlanmaktadır. Otobüs firmalarının servis hizmetleri bulunmadığından, minibüs ve taksiler kullanılmaktadır.
Artvin otogarında küçük bir büfe ve yemek yiyebileceğiniz küçük bir kafe bulunmaktadır. Birkaç hediyelik eşya dükkanı da vardır. Ancak yöresel ürünlerden satın almak isterseniz, yani yiyeceklerden alıp götürmek istediğinizde Artvin merkezden alışveriş yapmanız gerekmektedir.
Artvin Otogarından Şehir Merkezine Ulaşım
En uygun otobüs bileti için yakın illerdeki yerel otobüs firmalarından bilet temin edilebilmektedir. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere ulaşım biraz daha pahalıdır.
Artvin sert bir karasal iklime sahip olduğu için, ulaşım konusunda hava şartlarından dolayı zaman zaman iptal edilen seferler olmaktadır. Bazı durumlarda yolcuların terminalde haberleri olduğundan, sıkıntılar yaşanabilmektedir. Artvin’e uçak yoluyla ya da gemi yoluyla aktarmalı ulaşmak isteyenler de, Trabzon, Batum ve Erzurum’dan kara yoluyla ulaşım sağlayabilmektedir.
Artvin otogarına ulaşım taksi ve kooperatif minibüsleriyle sağlanmaktadır. Onun dışında şahsi araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir. Artvin’de şehir içi otobüs hizmetlerinden yararlanmanız mümkün değildir. Çünkü ulaşım için sadece taksi ve minibüsler vardır.
Artvin İstanbul arası 2016 için bilet ücretleri 85 – 110 lira arası,
Artvin Ankara 70 – 90 lira arası,
Rize, Giresun ve Trabzon da 28 – 45 TL arasında fiyatlandırılmaktadır.
Taksi ile Şehir Merkezine Ulaşım
Otogar taksi hizmeti olmadığı için, merkezden taksi çağırabilirsiniz. 0466 212 25 28 numaralı telefonlardan taksi çağırabilirsiniz ve taksiciyle önceden ücret konusunu konuşabilirsiniz. Artvin’de toplam 6 adet taksi bulunmaktadır ve ulaşım konusunda size yardımcı olmaktadırlar.
Minibüslerle Ulaşım
Artvin’de özel halk minibüsleri ve şehir içi dolmuşlarla ulaşım sağlanmaktadır. Minibüsler 2 liradır ve öğrenciler için ücret 1 liradır. Minübüslerle, Arhavi, Hopa, Borçka, Murgul güzergahında seyahat edebilirsiniz. Borçka’dan kalkan minibüslerle Artvin şehir merkezine, Artvin şehir merkezinden de Yusufeli, Şavşat ve Ardanuç ilçelerine ulaşabilirsiniz.
Artvin otobüs bileti almak için girdiğiniz bilgilerden sonra sistem tüm biletleri listeleyecektir. Bu listeyi fiyata göre sıralayarak en ucuz Artvin otobüs biletini alabilirsiniz.
Almış olduğunuz Artvin otobüs biletini son 1 saat kalaya kadar açığa alarak, bilet tutarınız ile yeni bilet alabilirsiniz. Böylelikle değiştirmiş olursunuz. Yeni alacağınız bilet değiştirdiğiniz biletten daha ucuz ise, aradaki fark ister iade edilir, isterseniz açıkta kalarak bir sonraki biletinizin tutarından düşülebilir.
Evet alabilirsiniz. Hatta Artvin otobüs bileti almak istediğinizde, mobil uygulama kullanarak, web sitesinden daha hızlı bir şekilde Artvin biletine ulaşarak satın alım yapabilirsiniz.
Artvin seferi yapan otobüs firmaları başlıca
Lüks Artvin Seyahat,
Ali Osman Ulusoy,
Lüks Karadeniz Seyahat,
Sakarya VIB,
Yeşil Artvin Ekspres,
Cesur Bingöl Seyahat,
Golden Turizm,
Metro Turizm,
Prenskale Seyahat,
Öz Has Bingöl,
Tokat Yıldızı Seyahat,
Özlem Ardahan
firmalarıdır.