Uçakta Yapılmaması Gereken 11 Şey


1. İlk kez yeni bir ilacı denemeyin.

Ambien’in sizde halüsinasyon etkisi yarattığını ve ya yeni demir takviyesine alerjiniz olduğunu öğrendiğinizde Pasifik Okyanusu’nun üzerinde 35,000 feet süratle giden bir metal tüpün içinde olmayı mı yoksa doktorunuza ve ya devlet hastanesine kolay ulaşımıyla evde olmayı mı tercih edersiniz? Evde daha önce kullanıp yan etkilerini görmediğiniz bir ilacı uçuşta asla almayın.

2. Güvenlik bilgilendirmesini duymazdan gelmeyin.

Tamam, tamam milyonlarca kez duyduğunuz ve nasıl emniyet kemerini bağlıyacağınızı çoktan bildiğiniz bilgilendirme sıkıcı. Bıktırıcı olduğu kadar böyle olmasına rağmen, bilgi bir gün hayatınızı kurtarabilir. En azından, en yakın acil çıkış kapısının nereden olduğunu ve koltuğunuzdan kaç sıra uzakta olduğunu kestirmek için birkaç dakikanızı ayırın.

3. Bomba şakası yapmayın.

Sizinle aynı koltuk sırasındaki hiç kimse sizin tabancalar, silahlar ve ya tehdit edici herhangi bir şeyle ilgili şakanıza gülmeyecektir. Özellikle eğer uçaktakiler sizin güvenliği riske atacak bir şeyler yapabilmenizin en küçük ihtimalde bile olduğunu düşünüyorlarsa sizi uçaktan atma hakları var. (Not: Aynı tavsiye halk ve Ulaştırma Güvenlik İdaresi personeli için de geçerli.)

4. Yemek zamanı sırasında koltuğunuzu arkaya yatırmayın.

Dünyada yolculuk hakkındaki en büyük tartışma konularından biri koltuğu arkaya yatırmanın doğru olup olmadığıdır. Bu konuda hangi tarafta olursanız olun, ben yiyecek ve içecek arabası ses çıkarmaya başlar başlamaz, koltuğunuzun dik konumda olduğundan emin olmanın bir kibarlık olmasının hepimizin ortak fikri olduğunu düşünüyorum ki böylelikle arkanızdaki kişi yemek tablasına ful erişim sağlayabilir.

5. Kokan yiyecekleri yemeyin.

Yemek zamanı demişken, yanınızda oturan yolcuya şans tanıyın. Uçuşta ton balıklı sandviç ve ya bir porsiyon soğan halkası yemeyin. Sadece onları yerken kokmayacaklar aynı zamanda, uçuşta dinlemek için kötü bir nefes sağlayacaklar.

6. Çok fazla içmeyin.

Hiç kimse, akşam yemeğinizin yanında bir kadeh şarap içmeniz konusunda şikayetçi olmayacaktır, ama daha fazla alkole müsaade etmek suyunu çıkarmaktan, hatta düzen bozucu davranışlardan dolayı uçaktan atılmaya kadar gidebilir. Hatırlayın: Hiç kimse alkol kokusu yayan, omzunda sızan ya da ayakkabısına kusan birinin yanında oturmak istemez.

7. Kabin memuru çağırma butonunu kötüye kullanmayın.

Hosteslerin ilk önceliği sizi güvende tutmaktır, her isteğinize cevap vermek değil, böylece çağırma butonuna ne zaman basacağınıza karar verirken duyarlı olun. Eğer hastaysanız ve ya gece uçuşunda ışıklar kapalı ve kalkmanız yanınızda uyuyan yolcuyu uyandıracaksa ve siz susamışsanız, butona basmaktan çekinmeyin. Eğer hostesler akşam yemeğini çoktan servis ediyorlar ve siz şimdi bir içeceğe ihtiyacınız olduğuna karar verdiyseniz, bunu kabullenin ve sabırlı olun.

8. El bagajınızı oturmadığınız yerin üstündeki dolaba koymayınız.

Başlıca şikayet konusu olarak, bu bizim en büyük sorunlarımızdan biri. 33A’da oturan bir yolcu el bagajını 16’ıncı sıranın üstüne koyduğunda, emin olun, 16 numaralı koltuklarda oturan yolcuların kendi eşyalarını yerleştirmeleri için yeteri kadar boşluk kalmayacaktır. Bu önde oturan yolcuların eşyalarını uçaktan inme zamanı geldiğinde trafik akışına karşı yolcuların ters yönde gitmeye çalışmalarına neden olan bir yere yani daha arkaya koymak zorunda olmasıyla sonuçlanması anlamına gelmektedir. Herkese bir iyilik yapın ve başka bir seçeneğiniz kalmayana kadar kendi el bagajı dolabınızı kullanın.

9. Eğer çantanız önünüzdeki koltuğun altına sığabilecek kadar küçükse çantanızı üstteki kabin dolabına koymayın.

Diğer bir bagaj saçmalığı, lütfen valizinizi, sırt çantanızı ve montunuzu tüm uçuş için kabin dolabına koyan bir insan olmayın. Kişisel eşyalarınızı önünüzdeki koltuğun altına koyarak ve herkes daha büyük çantalarını kabin dolabına koyduktan sonra montunuzu soldaki bir boşluğa sıkıştırarak diğer insanların eşyalarına boş yer bırakın.

Uçakta Yapılmaması gereken 11 şey10. Ayağınızla diğer yolculara çarpmayın.

Biz birkaç önemli istisna hariç uzun uçuşlarda daha rahat olmak için insanların ayakkabılarını çıkarmalarında bir sorun görmüyoruz.

Birincisi, ayaklarınız herkesin kolayca göremeyeceği bir yerde olmalı (yani onları koltuğun başına dayamayın ya da sizin parmaklarınızla yüz yüze gelmeden cama yaslanmak isteyen, sizin önünde oturan zavallı biriyle uçak içindeki duvar arasındaki boşluğa ayaklarınızı koymayın). İkincisi, Lavaboya gitmeden önce ayakkabılarınızı yeniden giyin (çünkü şey). Ve sonuç olarak, eğer ayaklarınızın kokmaya yatkın olduğunu biliyorsanız nazikçe bunu ifade edin, yanınızdaki yolcuları düşünün ve ayakkabılarınızı çıkarın.

11. Yanınızdakilerin yerini (ya da ekranını) işgal etmeyin.

Gittikçe daha da küçülen uçak koltuklarıyla, geniş omuzlu ya da uzun bacaklı yolcular belli bir yerde koltuk sınırlarından taşmaları neredeyse hiç ellerinde değil. Ama biz yayılmak, dirseklerini kendi payından daha fazla alana koymak ya da arka koltuktakine fiske atmak böylece arkanızdaki kişinin televizyonunu kapatmak gibi kasıtlı (ve uygunsuz) davranışlardan bahsetmiyoruz. Yanınızdaki yolcular onların alanları için de para ödediler; buna saygı duyun.

Hangi uçak hatalarını bu listeye ekleyebilirsiniz?

Aynur KABAK
Aynur KABAK
11 Eylül 2021
Paylaş :

Yorum Gönder