Samsun'da Ne Yenir?

Samsun mutfağı, Karadeniz mutfağının en güzel örneklerini sunmaktadır. Bol balık, taze sebze ve meyve, Karadeniz tereyağı ve yöresel baharatların kullanıldığı yemekler, Samsun'un en sevilen lezzetleri arasında yer almaktadır. Şimdi gelin birlikte Samsun'da ne yenir bir bakalım.

Samsun'da Ne Yenir? Yerel Lezzetler Nelerdir?

Samsun mutfağının vazgeçilmezleri arasında Laz Böreği, Hamsi Tava, Mısır Ekmeği, Bafra Pidesi ve Çılbır gibi lezzetler bulunmaktadır. Şimdi listemize göz atalım. Tabi ki en meşhur olanlarından başlayalım.

Samsun Pidesi (Bafra, Terme, Çarşamba)

samsun pidesi bafra terme çarşamba
Samsun pidesi, Karadeniz Bölgesi'nin en meşhur pidelerinden biridir. Samsun'un Terme, Bafra ve Çarşamba ilçelerinde yapılan pideler, kendine özgü lezzetleriyle ünlüdür. Tüm çeşitlerini Samsun merkezde fırınlarda yaptırabilir veya pide restorantlarında yiyebilirsiniz.
Bafra pidesi, Samsun pidesinin en çıtır ve en lezzetli çeşidi olarak kabul edilir. İnce ve uzun bir hamurdan yapılan Bafra pidesi, genellikle kıymalı olarak yapılır. Genellikle üstü kapalı olarak yapılır ve çıtır olana kadar taş fırında kalır.
Terme pidesi, Samsun pidesinin en yumuşak ve en lezzetli çeşidi olarak kabul edilir. İnce ve yumuşak bir hamurdan yapılan Terme pidesi, genellikle kıymalı veya kavurmalı olarak yapılır. Genellikle açık pide şeklindedir.
Çarşamba pidesi, Samsun pidesinin en farklı çeşidi olarak kabul edilir. Kısa ve geniş bir hamurdan yapılan Çarşamba pidesi, genellikle çiğ olarak hazırlanır.
Farklı olarak yuvarlak şekilde açılan hamur ve ortasına yumurta kırılan çeşitli malzemeler ile yapılabilen pidelerde oldukça yaygındır.

Çakallı Menemeni

çakallı menemeni
Çakallı menemeni, Samsun'un Çorum karayolu üzerinde bulunan Çakallı mevkiinde yapılan bir menemen çeşididir. Çakallı menemeni, diğer menemenlerden farklı olarak domateslerin kabuklarının soyularak ve tamamen suyunu çekene kadar pişirilmesiyle yapılır. Ayrıca, menemene yumurtanın sadece sarısı eklenir ve bolca kaşar peyniri ile biraz yeşil biber kullanılır. İsteğe bağlı olarak pastırmada eklenir.

Karalahana Sarması

karalahana sarması
Karalahana sarması, Karadeniz mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Karalahana yapraklarının içine pirinç, soğan, kıyma ve baharatlardan oluşan bir iç harç doldurularak yapılan karalahana sarması, genellikle zeytinyağlı olarak pişirilir. Bu sarmayı özellikle muska şeklinde görebilirsiniz. Ayrıca sulu yemeği de vardır.

Karalahana Çorbası (Pancar Çorbası)

karalahana çorbası
Karalahana çorbası, Karadeniz mutfağının en sevilen çorbalarından biridir. Karalahana, barbunya, et suyu, soğan, mısır, zeytinyağı, sıvıya ve baharatlardan yapılan karalahana çorbası, genellikle iç yağ ile lezzetlendirilmiş olur. 

Yarma Mısır Çorbası

yarma mısır çorbası
Fasulyeli mısır çorbası, hem lezzetli hem de besleyici bir çorbadır. Mısır, fasulye, pirinç, süt ve baharatlardan yapılan fasulyeli mısır çorbası, genellikle kremsi bir kıvamda olur. Malzemeleri: mısır yarması, kuru fasulye, tereyağı, soğandır. Islatılan mısır yarmaları ve fasulyele haşlanır ve soğan ile birlikte kavrularak yapılır.

Kuymak (Mıhlama)

kuymak mıhlama
Kuymak, Karadeniz mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Mısır unu, tereyağı ve peynirden yapılan kuymak, genellikle mısır ununun bakır tavada kavrulmasıyla yapılır. Kuymak, genellikle kahvaltıda veya akşam yemeğinde ekmekle servis edilir. Bazılarına göre mıhlama ile kuymak arasında ufak bir fark vardır. Kuymak mısır unu ağır basan, mıhlama peyniri ağır basan bir yapılaşa sahip denilmektedir. Özellikle altı biraz tutsun diye beklenir çünkü altında sertleşen tabaka aşırı lezzetlidir.

Mısır Ekmeği

mısır ekmeği
Mısır ekmeği, mısır unu, tuz, su ve isteğe bağlı şeker ve yağdan yapılan bir ekmek türüdür. Karadeniz mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Mısır ekmeği, genellikle fırında pişirilir, ancak tavada veya ızgarada da pişirilebilir. Özellikle yoğurt ile harika bir ikili olur. Ayrıca karalahana yemekleri ile de sıklıkla tüketilir. Biraz dağılan bir yapıda olduğundan mıhlama gibi ekmekle tavadan yenen yiyeceklerde yemeği ekmeğe almakta zorluk çekebilirsiniz.

Hamsili Pilav

hamsili pilav
Hamsili pilav, Karadeniz mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Hamsi, pirinç, soğan, sarımsak ve baharatlardan yapılan hamsili pilav, genellikle sıcak olarak servis edilir. Kılçıksız ve açılmış hamsiler kızardıktan sonra bir sıra hamsi bir sıra pilav olacak şekilde dizilir ve börev benzeri bir yapıda servis edilir.

Kağıtta Hamsi

kağıtta hamsi
Kağıtta hamsi, hamsinin mısır unu ve baharatlarla kaplanarak yağlı kağıtta pişirildiği bir yemektir. Hamsi, Karadeniz mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olduğundan farklı şekillerde pişirme ve servis yöntemleri gelişmiştir. Kağıtta hamsi çok az yağ kullanılarak yapıldığından oldukça sağlıklıdır.

Kaz Tiridi ( Kaz Asma)

kaz tiridi

Kaz tiridi, Samsun mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Kaz eti, bulgur pilavı ve yufkadan yapılan kaz tiridi, genellikle sıcak olarak servis edilir. Kaz tiridi, Samsun'un Havza ilçesinde yüzyıllardır yapılan bir yemektir. Kaz tiridi, genellikle kış aylarında tüketilir. Kaz tiridi, genellikle köylerde yapılır.

Keşkek

keşkek
Buğday, nohut ve etle yapılan keşkek, Samsun'da genellikle düğünlerde ve özel günlerde yapılır. Samsun keşkeği, diğer keşkek çeşitlerinden farklı olarak daha sulu ve daha yumuşak bir kıvama sahiptir. Bu, keşkeğin pişirilme yönteminden kaynaklanmaktadır. Samsun keşkeği, genellikle toprak kaplarda, odun fırınında pişirilir.

Yakakent Mantısı

yakakent mantısı
Yakakent mantısı, Samsun'un Yakakent ilçesinde yapılan bir mantı çeşididir. Diğer mantı çeşitlerinden farklı olarak, Yakakent mantısı, üçgen şeklindedir. Önceden eritilmiş tereyağı, mantıların üzerine dökülür ve en üste ince öğütülmüş ceviz serpilerek servis edilir.

Haluçka

haluçka
Haluçka, Samsun mutfağıyla özdeşleşmiş bir hamur yemeğidir. Hamur, küçük parçalar halinde kesilerek haşlanır ve ardından tavuk suyu, et veya nohut ile birlikte pişirilir. Haluçka, genellikle sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

Bazlama (Pıtıl)

bazlama pıtıl
Bazlama, mayalı bir hamurdan yapılan, geleneksel olarak sac üzerinde pişirilen kalın bir ekmek türüdür. Anadolu'nun pek çok yöresinde yapılır ve kahvaltıda, öğle ve akşam yemeklerinde tüketilir. Bazlama, genellikle sarımsaklı yoğurt, peynir, zeytin, bal veya kaymak ile de yenebilir.

Fasulye Turşusu Kavurması

fasulye turşusu kavurması
Fasulye turşu kavurması, Karadeniz mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Turşulanmış fasulyelerin, soğan, sarımsak ve baharatlarla kavrulmasıyla yapılan bu yemek, genellikle sıcak olarak servis edilir ancak soğukta yenebilir. İsteğe göre domateste eklenmektedir.

Bafra Nokulu

bafra nokulu
Bafra nokulu, Samsun'un Bafra ilçesinde yapılan bir hamur tatlısıdır. İnce açılmış hamurun içine üzüm, fındık, ceviz ve tarçın konulur ve rulo şeklinde sarılır. Rulolar dilimlenir ve fırında pişirilir. Şerbetsiz bir hamur tatlısı olarak yapılır. Bafra nokulu, genellikle ılık olarak servis edilir. Uzun süre saklanabilen dayanıklı bir tatlıdır.

Kocakarı Gerdanı

kocakarı gerdanı
Kocakarı Gerdanı, Karadeniz mutfağına özgü bir şerbetli tatlı türüdür. İnce açılmış yufkaların arasına ceviz veya fındık konularak yapılır ve rulo şeklinde sarılır. Rulolar dilimlenir ve fırında pişirilir. Pişen tatlının üzerine şerbeti dökülür ve servis edilir.

Paluze

paluze
Paluze, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen bir tatlıdır. Nişasta, süt, tereyağı ve şeker ile yapılan paluze, genellikle ceviz, pekmez, nar taneleri ve tahin ile servis edilir. Paluze, hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir.

Çarşamba Kıvratması

çarşamba kıvratması
Çarşamba'da yapılan bu tatlı, yoğurt, sıvı yağ, su, karbonat, yumurta, nişasta, margarin, fındık, şeker ve buğday unu kullanılarak yapılan bir tatlıdır. Un, yoğurt su, yumurta, sıvı yağ ve karbonat karıştırılarak hamuru hazırlanır. Şeker ve fındık ya da ceviz karıştırılarak ince açılmış hamurun içerisine yerleştirilir ve rulo haline getirilir. Kızarıncaya kadar pişirilir ve servis edilir.

Bafra Dondurması

bafra dondurması
Bafra dondurması, Türkiye'nin Samsun ilinin Bafra ilçesinde üretilen bir dondurma türüdür. Manda sütünden yapılan ve yoğun kıvamı ile bilinen Bafra dondurması, Türkiye'nin en meşhur dondurmalarından biridir. Bafra dondurması, manda sütünün yanı sıra şeker, salep ve vanilya ile yapılır. Dondurma yapımında kullanılan manda sütü, bölgedeki manda sürülerinden temin edilir. Manda sütü, inek sütüne göre daha yağlı ve proteinlidir. Bu nedenle Bafra dondurması, daha yoğun ve kremsi bir kıvama sahiptir.
Aynur KABAK
Aynur KABAK
13 Kasım 2023
Paylaş :

Yorum Gönder