İstanbul'da Nerede Ne Yenir?

İstanbul'da nerede ne yenir konusunda birçok seçenek var. İstanbul, tarihi ve kültürel dokusunun yanı sıra çeşitli lezzetleriyle de ünlü bir şehir. Şehrin her bölgesinde farklı lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar, kafeler ve sokak lezzetleri mevcut. Hadi gelin İstanbul'da nerede ne yenir bir bakalım. Özellikle Beyoğlu, Kadıköy, Beşiktaş, Fatih ve Taksim gibi merkezi semtlerde yemek yiyebileceğiniz birçok seçenek var.

Beyoğlu'nda Cezayir Sokağı, İstiklal Caddesi ve Galata bölgesinde birçok farklı restoran ve kafe bulunuyor. Kadıköy'de, Bağdat Caddesi, Moda Caddesi ve Bahariye Caddesi gibi sokaklar lezzetli yemekler ve kafeler sunuyor.
​Fatih'te Sultanahmet bölgesinde Osmanlı mutfağına ait yemekleri tadabileceğiniz restoranlar ve özellikle Sultanahmet Köftesi öne çıkıyor, Taksim'de uluslararası mutfakların yanı sıra Türk mutfağına ait restoranlar mevcut. Beşiktaş'ta, orta doğu mutfağı ve deniz ürünleri restoranları öne çıkıyor.
İstanbul'da yerel sokak lezzetleri arasında simit, midye dolma, balık ekmek, döner, lahmacun, pideli köfte, ıslak hamburger, kokoreç ve tantuni gibi birçok farklı seçenek bulunuyor.

Üsküdar tarafına geçerseniz, Kanlıcaya uğrayıp Kanlıca yoğurdu yemeden geçmeyin.
Özetle, İstanbul'da ne yemek istediğinize bağlı olarak, şehir genelinde birçok seçenek mevcut. Şehirdeki farklı semtlerdeki restoranları, kafeleri ve sokak lezzetlerini keşfederek İstanbul'un zengin mutfağını ve lezzetlerini deneyebilirsiniz. Sizde İstanbul uçak bileti ya da İstanbul otobüs bileti ile İstanbul’a gelerek bu lezzetlerden uzak kalmayın.

İşte Karşınızda İstanbul’da Nereye Ne Yenir Listesi

İstanbul, Türkiye'nin en büyük ve en turistik şehirlerinden biridir ve zengin yemek kültürü ile ünlüdür. İstanbul'da birçok lezzetli yemek bulabilirsiniz, ancak bazı önerilerim şunlar olabilir. İstanbul, Türk mutfağının zenginliği ve çeşitliliği ile ünlüdür. İstanbul mutfağı, hem Anadolu hem de Osmanlı yemek kültürlerinin etkisini taşır. İstanbul'da deniz ürünleri, et yemekleri, tatlılar ve mezeler gibi birçok lezzetli yemek bulabilirsiniz. İşte İstanbul'un meşhur lezzetlerinden bazıları;

Kebap

lahmacun
İstanbul'da birçok farklı kebap çeşidi bulabilirsiniz. En popülerleri arasında döner, şiş kebap ve İskender kebap, Patlıcan kebap , Adana kebap bulunur. Bu lezzetli yemekleri birçok restoranda bulabilirsiniz.

Balık

balık ekmek
İstanbul, deniz kıyısında bulunduğu için taze ve lezzetli balık yemekleri sunar. Karides, levrek, çipura, istavrit ve hamsi gibi balık çeşitleri meşhurdur. Boğaz'da bulunan balık restoranları özellikle tercih edilebilir. Balık Ekmek için en özel yerlerden birisi, Eminönü’ndeki balıkçı tekneleridir.

Islak Hamburger

ıslak hamburger
Gerçekten kendine özgü bir lezzet. Özellikle taksim meydanında bulunanlar en eskileridir. Abartılı kalın ve içerisinde bir sürü şey olan hamburgerlerden değildir. Harika leziz bir köfte ile altında ve üzerinde salçalı sos ile ıslatılmış hamburger ekmekleri. Eğer daha önce yemediyseniz, bambaşka bir yiyecek ve kesinlikle tatmalısınız. Islak Hamburger için en ünlü yer Taksim Medyanı'dır.

Meze

meze
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan meze, birçok küçük tabağı içerir. Humus, patlıcan salatası, şakşuka, köpoğlu, haydari, yoğurtlu patates salatası, acılı ezme ve közlenmiş biber salatası gibi çeşitleriyle meze, yemek öncesinde veya ana yemekle birlikte servis edilir. Özellikle sadece mezeleri ile meşhur mekanlar vardır. 

Mantı

mantı
Mantı, Türk mutfağının geleneksel bir yemeğidir ve İstanbul'da bulunan birçok restoranda servis edilir. Mantı, içinde etli bir karışımın bulunduğu küçük hamur parçalarıdır ve genellikle yoğurt ve sarımsaklı tereyağı sosu ile servis edilir. Özellikleri farklı çeşitli mantılar vardır.

Döner

döner
Döner, İstanbul'un en popüler yemeklerinden biridir. Küçük dana veya kuzu eti parçalarının düzgünce dizilmesiyle hazırlanan döner, çevrildikçe pişirilir ve ince dilimler halinde servis edilir. En meşhur dönerci lokantaları arasında Taksim'deki Dönerci Şahin Usta ve Üsküdar'daki Metet bulunur.

İskender Kebap

iskender kebap
İskender kebabı, Bursa'nın ünlü bir yemeği olmasına rağmen, İstanbul'da da çok popülerdir. İnce dilimlenmiş kuzu eti, tereyağı ve domates sosuyla servis edilir ve üzerine yoğurt dökülür.

Lahmacun

lahmacun
Lahmacun, Türkiye'nin birçok yerinde popüler olan bir yemektir. İnce bir hamur tabakası üzerine kıyma, domates, soğan, biber ve baharat karışımı konulur ve fırınlanır. Lahmacun genellikle limon ve maydanoz ile servis edilir. Lahmacunun iç harcı lezzetli ve hamuru çıtır ve kıvrılabilir ise gerçekten iyi yapılmış diyebiliriz.

Turşu ve Turşu Suyu

turşu ve turşu suyu
Yıllar öncesinden gelen bir yiyecek ve içecektir. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir ve İstanbul da bu lezzetin önemli merkezlerinden biridir. İstanbul'un tarihi semtlerinde, sokaklarında ve pazarlarında, farklı sebzelerden yapılan turşuları ve turşu suyunu satan esnaflar sıklıkla karşımıza çıkar. Hatta aklına gelebilecek her şeyden yapılmış turşu ve suyunu bulabilirsiniz.
İstanbul'un turşu kültürü, Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanır ve hala günümüzde de sürdürülmektedir. İstanbul'da en çok tercih edilen turşu çeşitleri arasında lahana, salatalık, biber, domates, patlıcan, pancar, havuç gibi sebzeler yer alır. Bu sebzeler turşu suyu ile birlikte farklı baharatlar ve tuz ile birleştirilerek, özel tariflerle hazırlanır.

Kanlıca Yoğurdu

kanlıca yoğurdu
Bu yoğurdun özellikle yoğun kıvamı ve hafif ekşimsi tadı ile diğer yoğurt çeşitlerinden ayrıldığı bilinmektedir. Kanlıca Yoğurdu, hem sağlık hem de lezzet açısından önemli bir yere sahiptir. Yüksek protein, kalsiyum ve probiyotik içeriğiyle bağırsak sağlığını destekler ve vücut için gerekli olan besinleri sağlar. Aynı zamanda, diğer yoğurt çeşitlerine göre daha yoğun bir yapıya sahip olduğu için yemeklere daha fazla lezzet katar ve daha uzun süre tokluk hissi sağlar.

Tatlısız İstanbul Olur mu? Tabiki ki Olmaz

Bazı özel tatlılar vardır ki aynı isme ait olanları tatmış olabilirsin ancak doğru yerde yediğinizde "işte bu" nidaları duyulmaya başlanır. İstanbul bir çok tatlı için doğru yerleri barındır. Şimdi bazı önemli tatlıları ve nerelerde yiyebileceğinizden bahsedelim.

Baklava

baklava
Türk mutfağından bir tatlı olan baklava, İstanbul'da da çok popülerdir. İnce, kat kat yufka arasına badem veya ceviz konulur, şerbetlenir ve fırınlanır. Taze ve lezzetli bir baklava için, İstanbul'un tarihi semtlerinde ki pastaneleri tercih edebilirsiniz. Baklavalar sunan bazı popüler mekanlar arasında Karaköy Güllüoğlu, Hafız Mustafa, Sarıyer Börekçisi ve Gaziantepli Baklavacılar yer almaktadır. En iyi baklavayı yiyeceğiniz bölge olarak Karaköy'ü önerebiliriz.

Mesir Macunu

mesir macunu
Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana Türk tıbbi bitkilerinin bir karışımından hazırlanan bir macundur. Macunun içerisinde 40'a yakın bitki ve baharat bulunur ve bu bitkilerin farklı özellikleri nedeniyle Mesir Macunu, geleneksel Türk tıbbında çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.
Mesir Macununun ismi, macunun ilk kez hazırlandığı yer olan Manisa'nın Mesir Kızıl Kulesi'nden gelir. Osmanlı İmparatoru II. Murad'ın tedavi edilmesinde kullanılan bu macun, halk tarafından da ilgi gördü ve Mesir Bayramı olarak kutlanan bir festival ile birlikte yaygınlaştı.
Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisi için kullanılır. Ayrıca, sindirim sorunları, yorgunluk, sinirsel rahatsızlıklar gibi birçok farklı rahatsızlığın tedavisi için de kullanılabilmektedir. Macunun içerisinde bulunan baharatlar ve bitkilerin özellikleri, bu rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçların etkisini artırmak için de kullanılabilir.

Muhallebi

muhallebi
Muhallebi, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir ve İstanbul'un da en popüler tatlıları arasında yer alır. Bu enfes tatlı, kadayıf, dil peyniri ve şekerin bir araya gelmesiyle hazırlanır ve enfes bir lezzeti vardır. İstanbul'da muhallebi, tarihi mekanlardan modern kafelere kadar birçok farklı yerde bulunabilir.
Özellikle, Kadıköy, Eminönü ve Karaköy gibi semtlerde yer alan muhallebici dükkanları, İstanbul'un en ünlü tatlı mekanları arasındadır. Türkiye'nin yöresel lezzetlerinden biri olan dil peyniri de, muhallebinin hazırlanmasında kullanılan bir malzemedir ve dilim alırken uzayan görüntü oluşturur. Muhallebi, İstanbul'un kültürel mirasının bir parçasıdır ve her yaşta İstanbullu tarafından sevilerek tüketilmektedir.

Künefe

künefe
İstanbul'un en ünlü künefeci dükkanları, özellikle Fatih, Beyoğlu ve Üsküdar gibi semtlerde bulunur. Künefe, kadayıf, peynir ve şerbetin bir araya gelmesiyle hazırlanır ve enfes bir lezzete sahiptir. Künefenin özel bir peyniri vardır. İstanbul'un kültürel mirasının bir parçası olan künefe, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilen lezzet duraklarından biridir.

İstanbul ile Özdeşleşmiş İçecekleri Unutmadık

Bu sadece birkaç örnek olup İstanbul'da birçok lezzetli yemek çeşidi bulabilirsiniz. Ayrıca, Türk kahvesi, salep, çay ve ayran gibi içecekler de İstanbul'da sıkça tüketilen içeceklerdir.

Kumda Türk Kahvesi

kumda kahve
Türk kahvesinin özel olarak hazırlanması ve kumun sıcaklığı sayesinde, kahvenin lezzeti ve aroması daha da yoğunlaşır. İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasının bir parçası olan bu kahve keyfi, İstanbul manzarası eşliğinde İstanbul'un en güzel yerlerinde sunulur. Kumda yapılmasının özelliği kahvenin yavaş yavaş pişmesidir. Böylelikle tüm lezzeti ve aroması ile harika bir kahve içersiniz. Türk kahvesi farklı pişirme yöntemleri ve servis şekilleri ile ikram edilir.

Mırra

mırra
Mırra, geleneksel bir Türk içeceğidir ve İstanbul'un kültürel mirasının bir parçasıdır. Kahve çekirdekleri toz haline getirilir ve cezvede pişirilerek hazırlanan bu içeceğin tadı, Türk kahvesine benzer ancak daha hafif bir aromaya sahiptir. Bildiğimiz Türk kahvesine göre daha fazla yoğunluğa sahiptir ve daha koyu bir rengi vardır. Özellikle bakır cezvelerde yapılır ve bakır imbiklerle servis edilir.

Boza

boza
Bu fermente içecek, mısır unu ve şekerin bir araya gelmesiyle hazırlanır ve yoğun bir kıvamı vardır. Farklı tariflerde kalın bulgur ya da darı, su, pirinç, yaş maya, toz şeker, ılık süt, leblebi ile tarçın yer almaktadır. Soğuk veya sıcak içilebilen bir içecektir. Ancak bozacılar genelde sıcak servis ederler. Boza, İstanbul'un kültürel mirasının bir parçasıdır ve lezzetiyle Türk mutfağına ayrı bir zenginlik katar.

Salep

salep
Salep, Türk mutfağının geleneksel bir içeceğidir ve İstanbul'un da en sevilen lezzetlerinden biridir. Bu içecek, salep tozu, süt ve şekerin bir araya gelmesiyle hazırlanır ve genellikle kış aylarında tüketilir. İstanbul'da salep, özellikle sokak satıcıları tarafından sıcak bir şekilde sunulur ve genellikle tarçın ile servis edilir. Salep, İstanbul'un kültürel mirasının bir parçasıdır ve özellikle Boğaziçi'nde yer alan kafelerde sıklıkla tüketilir. Bu içeceğin lezzeti ve aroması, İstanbul'un soğuk kış günlerinde insanları ısıtmak için idealdir.

Şalgam

şalgam
Şalgam, turşu suyu, havuç ve şalgam suyunun karışımıyla hazırlanır ve genellikle acı bir lezzete sahiptir. İstanbul'da şalgam, özellikle sokak lezzetleri arasında yer alır ve özellikle kırmızı et yemekleriyle birlikte tüketilir. Özellikle acıya karşı sorununuz yoksa, kesinlikle acılı şalgam tavsiye edilir.
Şalgamın turşu suyundan farkı daha aromatik olması ve özellikle acılı olmasıdır. Turşu suyu şalgama göre daha hafiftir ve farklı malzemelerin turşusundan olabilir ancak şalgam tektir. Soğuk ve acı bir şalgam sizi kendinize getirir.

Yayık Ayran

yayık ayran
Bu içecek, yoğurdun özel bir yöntemle yayıklanmasıyla elde edilir ve su ve tuz eklenerek hazırlanır. Yayık ayran, hem sağlıklı bir içecek olması hem de fermente süt ürünlerinin faydalarına sahip olması nedeniyle tercih edilir.
İstanbul'un tarihi semtlerinde yer alan kafelerde ve restoranlarda yayık ayran, geleneksel bir içecek olarak sunulur. Normal ayrandan farkı, yayık denilen ahşap bir çalkalama aleti ile çalkalanarak yapılması ve yoğurdunun daha ekşi ve mineralli olmasıdır.

Osmanlı Şerbeti

osmanlı şerbeti
Finali tarihler öncesinden gelen ve geleneksel bir aroma ile yapalım. Osmanlı şerbeti kendine has satıcıları ile dikkat çeker. Sırtlarında büyük ibriklerle sokaklarda kültürel giysilerle satış yapan bu şerbetçiler, sürekli soğuk servis etmeyi başarırlar. 
Bal, Gül ve sirkeyle yapılan eski şerbetler hem susuzluğumuzu giderir hem de hastalıklarınıza engel olurlardı. Şimdilerde Osmanlı şerbetinin içindekiler başlıca vine veya kırmızı erik, su, limon, şeker, karanfil, tarçın ve zencefil. Bunları bir arada düşünmek bile gribe iyi gelebilir.

İstanbul’da otel arıyorsanız Otel rezervasyonu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tekin DEMIR
Tekin DEMIR
11 Mayıs 2023
Paylaş :

Yorum Gönder