Dünyadaki En Güzel 10 Doğal Kemer

Dünyanın her yanında kemer abideler en ünlü şehir simgeleri arasındadır. Bu mükemmel bir incelik ve simetriyle dolu, hem en güzel hem de en mükemmel kemerler insanoğlunun mimari başarısının gurur kaynağıdır. Fakat insanoğlu ne yaparsa yapsın doğa o şeyi daha iyi ve ustalıkla zaten yapmış oluyor. Bu yüzdendir ki biz gözlerimizi dünya üzerindeki büyüleyici güzellikte olan doğal kemerlere dikerken insan yapımı olanlar diğerlerine nazaran daha yapma görünüyor ve hatta mükemmellikleri diğerlerinin yanında sıradan kalıyor. İşte sizin için derlediğimiz Dünya Üzerindeki En Güzel 10 Doğal Kemer listemiz. 

10. Doğal Kemerler Ulusal Parkı, Utah

Dünyadaki En Güzel 10 Doğal Kemer

Utah, sadece bir doğal kemere değil 76,679 akreye yayılmış 2000 doğal kemer ile dolu koca bir Ulusal Park’a sahiptir. Burası 1929 yılında kurulmuş ve o zamandan beri birçok turist bu kemerlerin arasında arabayla veya yürüyerek geziyor. Park’taki en ünlü nokta Delicate Arch’dır. Diğer bilinen kemerler ise çoğunluğu erozyona uğrayarak oluşmuş olan Kolob Arch, Double Arch, Landscape Arch vb. kemerlerdir.

9. Spectacle Kemerleri

 spectacle kemerleri

Algarve Sahili Güney Portekiz’in eşsiz manzarasıdır. Buradaki en çok beğenilen bölgeler Carvoeiro ve Albufeira arasındaki Praia da Marinha’dır.  Buradaki en çok ziyaret edilen yer dalgaların kıyıdaki tortul kayaları ve kum taşlarını aşındırmasıyla oluşmuş olan Spectacle Kemerleri olarak bilinen çifte kemerlerdir. En güzel manzarayı görmek için Logoa’daki kıyıda tekne turuna katılabilirsiniz.

8. Pont d’Arc

pont darc 

The Pont d’Arc, Güney Fransa’da bulunan Vallon-Pont-d’Arc şehrinin yanında yer alır ve dünya üzerindeki en güzel doğal kemerlerden biridir. Bu kemer Ardèche Nehri tarafından oyulmuştur. Kemer ve nehir boyunca uzanan bölge Ardèche Kanyonunun doğal girişi olmasının yanı sıra popüler bir kano ve kayak bölgesi olması nedeniyle turistler tarafından büyük bir rağbet görür. 

7. El Arco de Cabo San Lucas

el arco de cabo san lucas

El Arco de Cabo San Lucas Meksika’daki Cabo San Lucas şehrinde, Baja California Peninsula’nın en güneyinde, yer alan bir deniz kemeridir. Burası güney ucunda bulunduğu için ve bir çizgi çizilse kemer aynı doğru üzerinde olacağından aynı zamanda Kara’nın Sonu olarak da adlandırılır. Cabo şehrinden görülebilen altın renkli bu deniz kemeri California Körfezinin Pasifik Okyanusu ile buluştuğu yerdir.

6. La Portada

 la portada

Dünya üzerindeki en muhteşem doğal kemerlerden biri olan La Portada Şili sahillerinde bulunur. Bu ‘Geçit’ Pasifik Okyanusunda, Antofagasta bölgesindedir ve sahile çok uzak olmayan bu bölge gezginlerin olduğu kadar fotoğrafçıların da gözde yerlerinden birisidir. Andezit taşından, tortul kayaçlardan, kumtaşından ve fosillerden meydana gelmiş bu kemer ülkenin korunmuş doğal yapıtlarından biridir.

5. Durdle Kapısı

 durtle kapısı

Durdle Kapısı özel mülke ait bir alanda bulunan İngiltere’deki Dorset kontluğunun Jurassic kıyısından dışarı doğru uzanan bir kemerdir ve bu kemer 390 fitlik bir kanal tarafından ana karaya bağlıdır. Doğal kireçtaşından oluşmuş bu kemer halka açıktır ve ana karadan yürüyerek buraya ulaşmak mümkündür. Lulworth İç Koyundaki taş merdivenli sarp yollara rağmen yürüyüşçüler burada sıklıkla yürüyüş yaparlar. 140 milyon yıllık bu eski kemer popüler bir fotoğrafçılık alanıdır.

4. Azure Window

azure window 

Azure Window, Malta’nın bir parçası olan Gozo Adasında bulunan bir kireç taşı kemeridir. Deniz erozyonu sonucunda iki kireç taşı mağarasının çökmesiyle oluşmuştur. Aslına bakarsanız şimdi bile kemerin alt tarafından taş parçaları düşüyor. Uzmanlara göre bu kemerin durumu öyle vahim ki birkaç yıl içinde herhangi bir zamanda yıkılabilir derecede. Fakat halen turistler kemerin etrafında yüzmeye devam ediyorlar.

3. Ay Tepesi

ay tepesi

Çin’in Yongzhou şehrinde bulunan Ay Tepesi 750 fit yüksekliğin üzerinde bulunan bir tepede oluşmuş doğal bir kemerdir. Kemerin kendisi uzaktan mükemmel bir manzaraya sahiptir. Gezginler buraya 20 dakikalık bir tırmanış sonucunda ve sonrasında kemere doğru yürüyerek ulaşabilirler. Bazıları da kemerin tepesine doğru tırmanmaktansa etrafı saran harika manzaranın tadını çıkararak daha uzun bir yürüyüşü tercih ederler. 

2. Shipton Kemeri

 shipton kemeri

Shipton Kemerinin adı burayı ilk kez 1947’de keşfeden İngiliz dağcı Eric Shipton’dan gelmektedir. Burası Cennetteki Delik anlamına gelen Tushuk Tash diye de anılmaktadır. Çin’de, Kaşgar’ın kuzeydoğusunda Sincan Uygur Özerk Bölgesinde bulunan kemeri sadece oradaki yerliler bilirler. Bir moloz yığını üzerinde 1,200 fit yükseklik üzerinde duran bu sert kemer en uzun doğal kemerdir ve 212 fitlik bir bölgeyi kapsar.

1. Aloba Kemeri

aloba kemeri 

Orta Afrika’daki kara ile çevrili olan Çad ülkesindeki 250 fit uzunluğundaki Aloba Kemeri dünya üzerindeki en uzun doğal kemerdir. Ayrıca dünyanın en uzun ikinci kemeridir. Burası uzak konumu nedeniyle listedeki en ıssız yerlerden biridir. İki ayrı bölümden oluşan kemerin üst yarısı kumtaşı plakasını destekleyen bir dayanak gibidir alt bölüm ise daha çok derenin erozyonuna uğramış yumuşak taşlardan oluşur.

Bu muhteşem doğal kemerler kaya ile oluşmuş olup Çin, Fransa, Utah, vb. gibi yerlerdekilere benzer olarak dünya üzerinde bunlardan bolca vardır. Bazıları denizde veya kıyılarda bulunurken bazıları tepelerde ya da tepelerin bir bölümünde bulunur. Bazıları diğer doğal yapıtlarla bir arada bulunurken bazıları yalnız başına dururlar. Tüm bunlar bize harika bir manzara sunuyor ve en muhteşem yapıtlardan birçoğunu yaratan ve bize yaşanacak güzel bir dünya veren doğanın ne kadar harika bir mimar olduğunu hatırlatıyor.
İsmail YURTSEVER
İsmail YURTSEVER
04 Eylül 2021
Paylaş :

Yorum Gönder