Ağrı'da Nereler Gezilir?

Ağrı, Türkiye'nin en doğusundaki illerinden biridir. Zengin tarihi ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Ağrı'da gezilecek yerler arasında şunlar sayılabilir:

Ağrı'da Nereler Gezilir Listesi

Ağrı, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan tarihi ve doğal güzelliklere sahip bir şehirdir. Ağrı'da gezilebilecek bazı önemli yerler şunlardır:

Ağrı Dağı

Ağrı Dağı, Türkiye'nin en yüksek dağı ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli simgelerinden biridir. 5.137 metre yüksekliği ile Anadolu'nun ve Küçük Kafkas Dağları'nın en yüksek dağı konumundadır. Ağrı Dağı, Türkiye, İran ve Ermenistan sınırlarının kesiştiği noktada yer almaktadır. 
ağrı dağı
Ağrı Dağı, sönmüş bir volkan olup, son patlaması yaklaşık 10.000 yıl önce gerçekleşmiştir. Dağın zirvesinde buzullar bulunmaktadır. Ağrı Dağı, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Dağın zirvesine tırmanmak için özel izin gerekmektedir.

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı, Türkiye'nin Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin bir arada görülebileceği büyük bir yapı kompleksidir.
ishak paşa sarayı
Sarayın mimarı, Çıldır Atabeylerinden Çolak Abdi Paşa'nın oğlu Mehmet Paşa'dır. Saray, Çıldır Atabeyliği'nin merkezi olan Doğubayazıt'ta inşa edilmiştir. Sarayın yapımında 20.000 işçi çalışmış ve yaklaşık 1 milyon altın harcandığı tahmin edilmektedir.

Nuh'un Gemisi

Nuh'un Gemisi, Tevrat'ın Tekvin bölümünde anlatılan, insanların kötülüklere dalması dolayısıyla Tanrı'nın büyük bir tufanla yok ettiği dünyadan, Nuh'un ailesi ve dünyada bulunan diğer hayvanların korumaya alınması amacıyla hazırlanmış bir gemidir.
nuhun gemisi
Nuh'un Gemisi, 500 arşın uzunluğunda, 300 arşın genişliğinde ve 30 arşın yüksekliğinde bir gemi olarak tarif edilmektedir. Gemi, akçaağaç ve sedir ağaçlarından yapılmıştır. Gemide, Nuh'un ailesi ve her türden hayvan için yeterli yer bulunmaktadır.

Balık Gölü

Balık Gölü, Türkiye'nin Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir göldür. Göl, 30 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Deniz seviyesinden 2.241 metre yükseklikte yer almaktadır.
balık gölü
Balık Gölü, volkanik bir göldür. Gölün oluşumu, bölgede bulunan volkanik patlamalara dayanmaktadır. Gölün çevresinde, birçok volkanik oluşum bulunmaktadır.

Diyadin Kaplıcaları

Diyadin Kaplıcaları, Türkiye'nin Ağrı ilinin Diyadin ilçesinde bulunan bir kaplıca merkezidir. Kaplıcalar, 48 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır.
diyadin kaplıcaları
Diyadin Kaplıcaları, şifalı suları ile ünlüdür. Kaplıca suları, bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum, karbondioksit gazı içermesi ve toplam mineralizasyonunun 1 gr/lt olması nedeniyle, romatizma, karaciğer, böbrek ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Diyadin Kanyonu

Diyadin Kanyonu, Türkiye'nin Ağrı ilinin Diyadin ilçesinde bulunan bir kanyondur. Kanyon, 10 kilometre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindedir.
diyadin kanyonu
Diyadin Kanyonu, Murat Nehri'nin oluşturduğu bir kanyondur. Kanyonun oluşumu, milyonlarca yıl önce bölgede meydana gelen volkanik patlamalara dayanmaktadır.

Meteor Çukuru

Meteor Çukuru, Türkiye'nin Ağrı ilinde bulunan bir doğa harikasıdır. Doğubeyazıt ilçesinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak Gümrük Kapısı'nın yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır.
meteor çukuru
Çukur, yaklaşık 60 metre derinliğinde ve 35 metre çapındadır. Silindirik bir yapıya sahiptir ve tepesinde bir açıklık bulunmaktadır. Çukurun oluşumu, 1892 yılında bölgede meydana gelen bir göktaşı çarpmasına dayanmaktadır.

Eleşkirt Kayak Merkezi

Eleşkirt Kayak Merkezi, Türkiye'nin Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesinde bulunan bir kayak merkezidir. Merkez, ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıktadır.
eleşkirt kayak merkezi
Kayak merkezi, 1.840 metre yükseklikte yer almaktadır. Merkezde, 1600 metre uzunluğunda bir telesiyej, orta ve zor seviyeli iki pist bulunmaktadır.

Doğubeyazıt Kalesi

Doğubeyazıt Kalesi, Ağrı ilinin Doğubeyazıt ilçesinde bulunan bir kaledir. Kale, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta, Belleburç denilen yerde sarp kayalıklardan oluşan tepe üstüne inşa edilmiştir.
doğu beyazıt kalesi
Kesin yapım tarihi bilinmeyen kalenin, Urartular döneminden kaldığı tahmin edilmektedir. Kale, daha sonra Selçuklular ve Osmanlılar tarafından onarılmıştır. Bugün harabe durumundaki kale yine de önemli bir turizm noktasıdır.

Taşlıçay Şelalesi

Taşlıçay Şelalesi, Türkiye'nin Ağrı ilinin Taşlıçay ilçesinde bulunan bir şelaledir. Şelale, ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta, Aşağı Toklu köyünde yer almaktadır.
taşlıçay şelalesi
Şelale, yaklaşık 12 metre yükseklikten dökülmektedir. Şelalenin etrafı, yemyeşil ormanlarla çevrilidir. Şelalenin manzarası, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır.

Patnos Kayalıkları

Patnos Kayalıkları, Türkiye'nin Ağrı ilinin Patnos ilçesinde bulunan bir kayalık bölgedir. Kayalıklar, ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta, Yalçınkaya köyünde yer almaktadır.
patnos kayalıkları
Kayalıklar, yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda ve 500 metre genişliğindedir. Kayalıkların yüksekliği, 100 ile 200 metre arasında değişmektedir. Kayalıklar, sarp ve dik bir yapıya sahiptir.

Urartu Kalesi

Urartu Kalesi, Türkiye'nin Ağrı ilinin Doğubeyazıt ilçesinde bulunan bir kaledir. Kale, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta, Belleburç denilen yerde sarp kayalıklardan oluşan tepe üstüne inşa edilmiştir.
urartu kalesi
Kesin yapım tarihi bilinmeyen kalenin, Urartular döneminden kaldığı tahmin edilmektedir. Kale, daha sonra Selçuklular ve Osmanlılar tarafından onarılmıştır. Bugün harabe durumundaki kale yine de önemli bir turizm noktasıdır.

Buz Mağarası

Ağrı Buz Mağarası, Türkiye'nin Ağrı ilinde bulunan bir doğal mağaradır. Mağara, Doğubeyazıt ilçesinin 25 kilometre kuzeydoğusunda, Hallaç köyünün yaklaşık 3 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır.
buz mağarası
Mağara, yaklaşık 100 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde ve 10 metre yüksekliğindedir. Mağaranın içi, yıl boyunca buzla kaplıdır. Mağaranın içinde, çeşitli buz sarkıtları ve dikitleri bulunmaktadır.

Hamur Kümbeti

Hamura Kümbeti, Ağrı'nın Hamur ilçesinde bulunan bir kümbettir. Kümbet, ilçe merkezinin kuzeydoğusunda, ilçenin kurulduğu vadiye hakim durumda bulunan bir tepede yer almaktadır.
hamur kümbeti
Kümbetin yapımı, 1802 yılında, İshak Paşa'nın torunlarından İbrahim Paşa tarafından başlatılmış ve 1807 yılında tamamlanmıştır. Kümbet, İbrahim Paşa ile ailesinin mezarını barındırmaktadır.

Kudret Köprüsü

Kudret Köprüsü, Türkiye'nin Ağrı ilinin Diyadin ilçesinde bulunan bir doğal köprüdür. Köprü, ilçe merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta, Murat Nehri üzerinde yer almaktadır.
kudret köprüsü
Köprü, yaklaşık 30 metre yükseklikte ve 30 metre genişliktedir. Köprü, Murat Nehri'nin aşındırıcı etkisiyle oluşmuştur.

Meya Mağaraları

Meya Mağaraları, Türkiye'nin Ağrı ilinin Diyadin ilçesinde bulunan bir mağara kompleksidir. Mağaralar, ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta, Günbuldu köyünde yer almaktadır.
meya mağaraları
Mağaralar, yaklaşık 500 metre uzunluğunda ve 200 metre genişliğindedir. Mağaraların içinde, çeşitli boyutlarda odalar ve galeriler bulunmaktadır. Mağaraların en büyük odasının uzunluğu yaklaşık 100 metredir.
Filiz Oytun
Filiz Oytun
13 Aralık 2023
Paylaş :

Yorum Gönder