Pasaport ve Vize İşlemleri Zorlaşıyor mu?

Bazı ülkeler için vize başvuruları sürekli olumsuz sonuçlanıyor diye paylaşımlar yapan sosyal medya kullanıcısının sayısı son zamanlarda bir hayli arttı. Peki ya gerçekten Pasaport ve Vize İşlemleri Zorlaşıyor mu? Bunu sizin için araştırdık.

pasaport ve vize işlemleri zorlaşıyor mu?

Türkiye için Pasaport ve Vize İşlemleri Zorlaşıyor mu?

Vize başvurularında maalesefki sistemsel bir yavaşlatma ve engelleme mecvut. 2022 ret oranlarında artış gözlemleniyor. 2022 yılında vize ret oranları %15 üzerindeyken 2023 yılında ret oranları ortalama %50 bandında olduğu tespit edilmiş.
Tatil planlarken sizlere tavsiyemiz vizesiz gidilebilecek ülkeler listesinden bir lokasyon seçerek hızlıca ve beklemeden tatilinize başlamanız. Eğer vize istenilen bir ülkeye gitmeniz gerekiyorsa, 1-2 ay arası vize sonucu bekleme süresi olduğunu göz önünde bulundurarak plan yapmalısınız.


Schengen vizesi almak ne kadar zorlaştı?

schengen vizesi ret oranları

Son zamanlarda Schengen vize başvurularındaki reddedilme olayının yükselmesine insanlar tepki göstermeye ve şikayet etmeye başladı. Sadece iş imkanı ve orada yaşama amacı için değil, tatil, konser, etkinliik, vb. tüm ziyaret ve turistik amaçlı vizelerin bile reddedildiği gözlemlenmektedir. Peki sebep olarak ne gösteriliyor? Aslında herhangi net bir sebep gösterilmiyor. Kimisine çok vasıflısın iş bulur burada kalırsın deniyor, kimisine güven vermediği için reddedildiği söyleniyor. Aslında her statüden çeşitli sebeplerle reddedilme gerçekleşiyor ancak vize başvurusu kabul edilenlerde var.

Dolar oranında kişi başına düşen milli gelirin azalması bu sebeplerden en önemlileri gibi duruyor. Ayrıca çok fazla ülke dışına kalıcı olarak gitme taleplerindeki artış bu vize alımlarında büyük oranda reddedilmeye yol açıyor.

Peki Türkiye'nin yakınındaki ülkeleri gezmek istiyorsunuz diyelim. Türkiye'ye komşu olan ülkelerden hangileri vize istemiyor? Hadi bakalım.


Türkiye'nin Komşu Ülkeleri (Vizesiz Gidilecek Yerler)

  • Yunanistan
  • Bulgaristan
  • Ermenistan
  • Gürcistan
  • İran
  • Irak
  • Nahçıvan
  • Azerbeycan
  • Suriye
Bu listedeki Türkiye  sınır komşusu olan ülkelerden Ermenistan ve Yunanistan dışındaki ülkelere vizesiz gidebilirsiniz.
Özellikle Türkiye'den en çok gidilen güzel manzara sahip Yunanistan için vize konulu yazımıza Yunan Adaları için vize almak gerekiyor mu? sayfamızdan inceleyebilirsiniz.


Vize Başvuru Ücretini İade Alabilir miyiz?

Eğer ki vize sigortası yaptırmışsanız, başvurunuzun reddedilmesi ardından ödemiş olduğunuz vize başvuru ücretini geriye alabilirsiniz. Eğer vize sigortanız yoksa maalesef ki vize başvurularına verilen ücret iade edilmiyor.
Yağmur Turhan
Yağmur Turhan
19 Haziran 2023
Paylaş :

Yorum Gönder