İstanbul Karttaki Gelişmeler ve Online Kolaylıklar

İstanbulkart, İstanbul içerisinde ikamet eden ya da dışarıdan seyahat amacıyla gelen insanların toplu taşıma araçlarını kullanabilmesi için gereklidir. Eski dönemlerde halk otobüslerini kullanabilme amacıyla bilet alınırdı daha sonraları otobüs muavinlerine para verilerek binilmeye başlandı. Gelişen teknoloji ile online olarak kullanılabilen ve aynı zamanda akıllı turnike sistemlerine okutulabilen kartlar yapıldı.

İstanbul Kart Uygulaması Nedir?

İstanbul kartlar, kişilere özel seyahat kartlarıdır. İçerisine para yüklenerek ulaşım ücreti ödenir. Kart kullanımlarında fiziki kart kullanılabileceği gibi online olarak da kullanılabilir. Fiziki kartlar için fiziki paralar gerekli yerlere gidilerek kartlara yüklenebilir. Online olarak kullanım amacıyla dijital kart sistemi kullanılır ve internet üzerinden dijital kartlara para yüklenebilir. Bu amaç için mevcut uygulamanın akıllı cihazlara indirilmesi ve kartın numarası kullanılarak aktif edilmesi gerekir.

istanbulkart gelişmeleriİstanbul Abonman Kart Nedir?

Özellikle öğrencilerin tercih ettiği bir kart türü olan abonman tarifesi, belli bir miktar karşılığında ulaşım sayısı satın alınması anlamına gelir. Günlük olarak kullanılan ulaşım araçlarının birden fazla olması sebebiyle daha uygun fiyata tekabül edilecek olan abonman kullanılarak, daha az ücret ödenir. Hızlı bir şekilde istanbulkartınıza İstanbulkart Para Yükleme sayfamızdan bakiye yükleyebilirisiniz.

Abonman İstanbul Kartını Kimler Alabilir?

Üç çeşit abonman türü bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
  • Öğrenci olan vatandaşın öğrenci abonman alması işlemi
  • Çalışan ya da öğrenci olmayan herhangi bir kişinin normal abonman alması
  • 75 yaş üstü abonman işlemini sadece 75 yaş üstü vatandaşlar yapabilir
Öğrenci abonman tarifesi alabilmek amacıyla kişilerin öğrenci olduklarını ispatlamaları gerekir. Bu bağlamda öğrenci kayıt belgesi yeterli olacaktır.

İstanbul Kart Nereden Alınır?

İstanbul kartı alabilmek amacıyla birçok şube bulunur. Bazı marketlerde bile kart satımı mevcuttur. İnternet üzerinden alınacak olan tür genellikle emekli, gazi ya da öğrenci kartlarıdır. Emekli olmuş olan kişilerin belli bir yaş üstü olmaları ya da daha önce hiç çalışmamış olsa bile belli bir yaş üstünde olmaları ulaşımın ücretsiz olarak gerçekleştirebileceklerini gösterir. Bu anlamda internet sitelerinden kart talebinde bulunulabilir. Öğrenci kartı için internet başvurularında kişinin öğrenci kayıt belgesi gerekli bilgilerin verilmesi halinde görünecek ve talep işlemi alınacaktır.

İstanbul Kartın Online Kullanılmasının Faydaları Nelerdir?

İstanbul kartlar genellikle fiziki şekilde kullanıldığında bazı olası problemlerle karşılaşılabilir. Örneğin kartın unutulması ya da kaybedilmesi bu sıkıntılardandır. Online olarak dijital kullanılabilmesi kartların kaybolmasını önleyecek ve unutulması halinde seyahatin engellenmemesini sağlayacaktır. Aynı zamanda İstanbul kartların kırılması da mümkündür. Zor olsa bile kırılma ihtimali vardır. Dijital kartlarda bu sorunla da karşılaşılmaz.

İstanbul Kartın Kişiselleştirilmesi Ne Demektir?

İstanbul kartlar üzerinde belirli rakamlardan oluşan sayılar mevcuttur. Bu sayılar karta özel olarak basılır ve aynı sayı birden fazla kart üzerinde bulunmaz. İnternet üzerinden uygulama indirilerek kart bilgileri ve kullanıcı bilgilerinin girilmesi ile kartlar kişiselleştirilmiş olur. Kart üzerinde bulunan sayının sahibi belirtilmiş olacaktır.
Bu bağlamda herkesin kişisel seyahat kartı olması amaçlanır. Kartların kişiselleştirilmesi özellikle bayramlarda yapılan ücretsiz seyahat imkanının kullanılması amacıyla da oldukça avantajlıdır. Büyük şehir belediyesinin belirlemiş olduğu tarihten sonra kişisel olmayan kartların kullanımı iptal edilecektir. Bu bağlamda kart sahiplerinin kartlarına kendi bilgilerini girerek kullanmaları önemlidir.
Kullanılan abonman kartlar üzerinde genellikle fotoğraf bulunur ve kişilerin bilgileri yer alır. Öğrenci kartı ya da kişisel kütüphane kartı olarak düşünülebilir. Aynı durum diğer kart türlerinde olmadığı için kartların online olarak kişiselleştirilmeleri gerekir. İnternet üzerinden bu işlemi gerçekleştirme imkanı olmayan kişiler için belirli bölgelerde kurulmuş olan kart hizmeti alanları bulunur.
Umut Görkem
24 Eylül 2022
Paylaş :

Yorum Gönder