Dünyanın En Soğuk Yerlerinden 10 Tanesi

İşte Dünyanın En Soğuk 10 Yeri

Rogers Pass – Montana, ABD

Dünyanın En Soğuk Yerlerinden 10 Tanesi

Rogers Pass, 1,71 km rakım yüksekliğinde ve ABD eyaleti Montana’nın kıtasal ayrımında yer alıyor. ABD’de Alaska dışında kaydedilen en soğuk hava, 20 Ocak 1954’te −57 °C değerinde şiddetli bir soğuk hava dalgasıyla yaşandı Rogers Pass’ta yaşandı.

Fort Selkirk – Yukon, Kanada

fort selkirk yukon kanada


Fort Selkirk, öncesinde ticaretin hakim olduğu Yukon Nehri’nin ve Pelly Nehri’nin birleştiği Kanada Yukon’da yer alıyor. 1950’lerde bu yer ekstrem soğuklar yüzünden terkedildi. Yerleşim yeri olarak yine devam ediyor fakat ulaşım sınırlı. Karayolu ulaşımı yok. Çoğu ziyaretçi ya uçak ya da botla ulaşımı sağlıyor. En soğuk ay Ocak ayı ve en düşük sıcaklık -58 °C.

Prospect Creek – Alaska, ABD

prospeckt creek alaska abd 

Prospect Creek, Fairbanks’in 290 km kuzeyinde, Bettles, Alaska’nın 40 km güneydoğusunda yer alıyor. Bölge yarı arktrik bölge olma özelliğini taşıyor, yani kışları oldukça uzun sürüyor ve yazları hemen sona eriyor. Hava şartları daha da şiddetli ve nüfus azalmış durumda. Buranın rekor düşük sıcaklığı ise -62 °C.

Snag – Yukon, Kanada

 snag yukon kanada

Snag, Alaska Otoyolu’nun yan yolunda Beaver Creek’in 25 km güneyinde Yukon, Kanada’da yer alan kuru iklimli bir kasabadır. Hava serin ve dondurucudur ve en soğuk ayı Ocak ayında -63 °C ile yaşanmaktadır.

Eismitte – Grönland

 eismitte grönland

Eismitte Almanca’dan gelir ve buzun ortası anlamını taşımaktadır. Burası Grönland’ın iç kesiminde Arktik’te yer alır ve bu yüzden her tarafı buzlarla kaplıdır ve tam anlamıyla buz ortası ya da buz merkezi diye anılır. Keşif sırasında kaydedilen düşük sıcaklık −64.9 °C olmuştur.

North Ice – Grönland

 north ice grönland

North Ice, Britanya Kuzey Grönland Keşif’in Grönland üzerindeki araştırma istasyonuydu. Burası dünyanın beşinci soğuk yeri. Kaydedilen en soğuk hava −66 °C olmuştu ve istasyona isim verilmesine sebep olmuştu.

Verhoyansk- Rusya

 verhoyansk rusya

Verhoyansk, Rusya’nın en soğuk belli başlı yerlerinden biri ve kış boyunca gördüğü soğuk havanın yanısıra yazın yaşadığı sıcaklıklarla yani yaz ve kış arasındaki büyük farklılıklarla tanınır. Verhoyansk soğuğun kuzey noktası olarak kabul edilir. Kaydedilen en düşük sıcaklık -69.8 °C ile 1892 Şubat’ında yaşanmıştır. 

Oymyakon – Rusya

 oymyakon rusya

Ekstrem bir yarı arktik hava ile Oymyakon, Verhoyansk’ın yanısıra soğuğun en kuzey noktası olarak kabul edilir. Buradaki zemin her daim donuktur. 1924’te Rus bilimadamı Sergey Obriçev en düşük sıcaklığı −71.2 °C olarak Oymyakon meteoroloji istasyonunda ölçtü. Dünyada kaydedilen en düşük sıcaklık da burada yaşanmıştır.

Plato İstasyonu – Antartika

 plato istasyonu antartika

Vostok’tan sonra dünyanın en soğuk ikinci yeri olma özelliğini taşıyan Plato İstasyonu, Kraliçe Maud Toprakları’nda yer alan inaktif bir araştırma destek üssüdür. En soğuk ayı Temmuz ve kaydedilen en düşük sıcaklık -84 °C olmuştur.

Vostok – Antartika 

 vostok antartika

Vostok İstasyonu, Rus Antartika araştırma istasyonudur. Bu istasyon Güney Kutbu’nda yer alıyor. Buranın en soğuk ayı Ağustos ayıdır ve doğal en düşük sıcaklık −89.2 °C ile dünyanın en soğuğu yaşanmaktadır.

Kadir Kayalı
Kadir Kayalı
18 Eylül 2021
Paylaş :

Yorum Gönder