Dünya Etrafında 7 Sıradışı Macera

Basmakalıp gezi maceraları size de fazlasıyla sıkıcı geliyorsa kendinizi Mısır’da yaşayan bir göçebenin yerine koyup hayallere dalın. İngiltere merkezli Secret Compass size Sina Yarımadası’nda develere binerek Bedevi kültürüyle iç içe benzersiz iki haftalık minimalist bir keşif sunuyor.

Mısır’da Bir Bedevi Gibi Yaşayın.

Çölde kum tepecikleri, yarık kanyon, doğal dalış havuzları, çöl vahalarıyla dolu ve üstelik 2.6 km yüksekliğindeki Katrine Dağı’nın tepesine tırmanmanın dahil olduğu 3.63 km mesafeli bir rota bu gezinin içerisinde. Her sabah ekmek pişirmeye yardım etmeyi, deve ticaretiyle, yemek için Bedevi kavimlerle takas yapmayı, yün bir battaniyeye sarılıp siyah bir göğün altında parıldayan yıldızlarla uyumayı bekleyin.

İpucu: Şirketin de kabul ettiği gibi bu oldukça sade bir geziye girişmek oluyor. Fişi tamamen çekip sadece sırtınızdaki kıyafetlerle devam etmek için gönüllüyseniz, kendinize en uygun macerayı buldunuz demektir.
Dünya Etrafında 7 Sıradışı Macera

Amazon’da Ağaçlara Tırmanın


Amazon Yağmur Ormanları’nı sadece yerden deneyimlemek, karmakarışık çeşitli enginliğinin yüzeyinde kalmak olur. Aksiyonun çoğu yükseklerde yer alıyor. Brezilya’nın kuzeyinde Amazon’un vahşi derinliklerinde, kuş bakışı manzaralar görebilmek için Tropikal Ağaç Tırmanışı’yla içinizdeki çocuğu serbest bırakın.

60 m yüksekliğe kadar halatlarla çıktıktan sonra maymunlar, orkideler, kuşlar, kelebekler ve ormanın yukarılarında gelişen ve yüzeyini kapsayan daha bir sürü hayvan ve bitkilerin yanına bir kanvas hamağa yerleşin. Cesur mu hissediyorsunuz? Gecenin karanlığı çöktükten sonra ağaçların arasında kalmayı seçin ve ormanın gece hayatını dinleyin, ateşböceklerinin aralıklarla süren parıltılarını izleyin.

İpucu: Fotoğraf makinenizi yanınızda çıkarın çünkü oturacağınız yaprakların arasından manzaranız unutulmaz olacak.
 

Kanada’da Gelgit Oyuklarında Sala Binin


Yassı ve durağan bir nehrin kendisini öfkeli dalgalara karıştırmasını hayal edin. Fundy Körfezi’nde işte bunu deneyimleyeceksiniz, Nova Scotia ve New Brunswick’in arasında dünyanın en yüksek gelgit oyuğuna sahip huni şeklini almış dev bir körfez.

Gelgit oyuğu günde iki kere Shubenacadie Nehri’nin akışını tersine çeviriyor. Nehre dökülen göllerin suyun yanı sıra kendi içinde oluşan dalgalarla birleşince inanılmaz gelgit oyukları oluşuyor.

Çeşitli teçhizatçılar Shubenacadie Nehri’nin zirvesine zodyak gezileri düzenliyorlar. Sımsıkı tutunup kontrolsüz kıkırdamalarla coşkun beyaz suların üzerinde kullandığınız salınızda sırılsıklam olmaya hazırlanın.

İpucu: Dolunaylar -hatta süper aylar- dalgaların 3 metreye ulaşmasını sağlıyor ve böylece daha çılgın gezintiler mümkün.


Colorado’da Kaya Üzerinde Uyuyun


Hiç bir dağcının kaya üzerine kurduğu düzenek ile kayadan destek alarak uyuduğu fotoğraflara bakıp da onlara özendiğiniz oldu mu? Kent Dağ Macera Merkezi amatörler için bu deneyimi Rocky Dağları’nda yüksek rakımda yaşamayı mümkün kılıyor.

Estes Park teçhizatçılarının kayalık kampı maceraları paketi gezginlerin yatay hayatı zarar görmeden deneyimlemesine imkân sağlıyor. Rehberler misafirlere tırmanma ve güvenlik talimatlarıyla cumar ve yükseltici ip kullanarak bele bağlı destek ile yüzlerce metre tırmanmadan önce daha düşük yükseklikte kendi “duvar kampı”nı kurmalarını sağlıyorlar.

İpucu: Yükseklikten çok da hoşlanmıyorsanız korktuğunuz takdirde tekrar inebilirsiniz, çok hızlı bir iniş olacak ve buna karar verirseniz yerde kampı kurabilirsiniz. Ya da “Sadece Öğle Yemeği” seçeneğiyle 12-15 metre yükseklikte gündüzü geçireceğiniz bir varyasyonunu tercih edebilirsiniz.
 

Yucatán Yarımadası’nda Yelken Balıklarıyla Beraber Yüzün


Saatte 96 kilometre hıza ulaşabilen dünyanın en hızlı balığı yelken balığı her kış Isla Mujeres, Meksika’nın ılık sularında sardalya peşinde dolanıyor. Poetry In Motion şarkısı mızrak burunlu yırtıcı hayvanın aç çenelerinden süratle ve ritmik yüzerek kaçan akyem balıklarına karşı bu zarif atağı anlatır. Bu anın gerçekleşmesini dalış yaparak izlemek mahkemeye tanıklık etmek gibi.

Reefs to Rockies gezginlere bu 3 metreye kadar büyüyebilen gösterişli devasa balıkları yakından izleyebilecekleri birkaç günlük seyahat programı sunuyor. Şansınız yaver giderse bu eli açık Karayip Denizi’nde yunuslar, köpekbalıkları ve tropikal deniz hayvanlarından oluşan çeşitli balıklar da görebilirsiniz.

İpucu: Şirket ayrıca bölgenin en büyük balığı olan balina köpekbalıkları ile yüzme imkanı da sağlıyor.


İsveç’te Yüzen Kütükler Üzerinde Yürümeyi Deneyin


Tahta bir salı gün boyu hatta hafta boyu dolambaçlı bir nehir yolu üzerinde kuytuda kamp kura kura kullanmak hakkında ne düşünüyorsunuz? Eski Finliler National Geographic Traveler’ın 2013’te “Hayat Boyu Turlar” olarak adlandırdığı İsveç’in vahşi doğasında adeta türünün tek örneği olan bu maceradan oldukça haz duyacak. Vildmark I Värmland 35 yıldır Klarälven Nehri’nde bu işe başladıkları zaman beraber yol aldıkları çalışanlarla beraber gezginlere tahta sal üzerinde kendi başlarına durmanın hazzını yaşamalarına yardım ediyor.

Kıyıdaki kereste yığınlarına bir göz atın, gücünüzü nasıl kullanacağınızı çözün ve nehirde ilerlemenize bakın, ufak yürüyüşler yapmak için duraklayın, kıyı şeridindeki kunduzları hayranlıkları izleyin ya da gece için bir kamp atın (şirket 1 ila 8 gün arasında değişen kereste sal turları düzenliyor).

İpucu: Hazır olmadığınızı mı düşünüyorsunuz? Rahatına düşkün seviyesindeki barakada konaklama ve tur boyunca hazır yemekler ile her şeyin dâhil olduğu turu seçin.
 

Jamaika’da Atlarla Yüzün


Hayalleri süsleyen tropikal masmavi okyanusun sahilinde sırtı çıplak bir atın üzerinde rüzgârın yüzünüze vurmasını hissetmek başlı başına bir olay. (Coşkulu fon müziği kulaklarınızda çınlamaya başladı mı?) Gerçeküstü bir seviyeye taşımak için atınızın toynaklarının denizin dalgasının arasından sıyrılıp havada ilerlemeye başladığını hayal edin. Sonrasında yelesinden tutarak (evet yelesinden, merak etmeyin acıtmıyor) küheylanız ile suyun içerisine daldığınızı hissedin. Keyfinize hâkim olmakta zorlanacaksınız.

Atlarla ilgili bu macera ilginizi çektiyse Montego Bay’daki Half Moon Equestrian Center(Yarım Ay Binicilik Merkezi)’ne bir uğrayın. Ahırla komşu Half Moon Resort(Yarım Ay Tatil Yeri) inzivaya çekilmiş yarış atlarını alıyor ve onlarla binicilik derslerini gerçekleştiriyor, kumda dolaştırıyor ve huzur verici okyanusun yanında atınızla bir hareket ettiğiniz aktiviteler düzenliyor.

İpucu: Binicilikte acemi ya da sadece biraz paslandınız mı? Rookie Round-up isimli hafızanızı canlandıracak paketi deneyin.
Kadir Kayalı
24 Temmuz 2021
Paylaş :

Yorum Gönder