Uçak Korkusunu Nasıl Yenebilirim?

Seyahate çıkmak özellikle uçakla bir yere gitmek pek çoğumuz için hızlı ve keyiflidir. Ancak uçuş korkusu olanlar için birde uçakla sık seyahat etmek zorundalarsa, işkenceye dönüşebilir. İstatistiklere göre her ne kadar birçok kişi belli etmesede yüz yolcudan 85 i koruyor. Yapılan araştırmalar uçuş korkusunun sektöre ağır maliyeti olduğunu söylüyor. Her yıl son anda korku nedeniyle iptal edilen biletler ile 4 milyar dolarlık bir gelir kaybı söz konusu.

Diyelim ki sizinde uçağa binmeniz gerekiyor ve uçuş korkunuz var. Bilet.com olarak önerimiz kesinlikle bir uzman hekime başvurmanız. Yine de pratik öneriler isterseniz uçuş korkunuzu yenmek için altın 9 ipucu burada.
uçak korkusunu nasıl yenebilirim

İşte Uçak Korkusunu Yenmenin 9 Önerisi

1. Aktarmasız ve Büyük Uçak Seçin

Uçuş seçerken mümkünse non-stop uçuşlar ve en büyük uçağı tercih edin. Büyük uçakların içinde daha geniş alan olduğundan üzerinizdeki baskı az olacaktır ve rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

2. Uçakları İzleyin

Havalimanındaki bütün uçakların kalkışını izleyin ve ne kadar stabil şekilde sürecin işlediğini görün. Uçak gözden kaybolana kadar onu izlemeye devam edin, sonra dikkatinizi diğer kalkışa verin.

3. Gözlem Yapın

Uçağın içinde bir yolcu olmak ile bir gözlemci olmak arasında devamlı rol değiştirin, sonra uçağın içinde gerçekten yolcu olduğunuzda gözlem yaptığınız anları hatırlayarak rahatlayın.

4. Doğru Koltuğu Seçin

Eğer first class veya business uçuş şansınız yoksa oturacağınız koltuklarda çok fazla bacak mesafesi olmayacaktır. Uçuş korkusu olanlar için kapalı bir alan daha da bunaltabilir. Bu nedenle her zaman ön sıra veya çıkış kapısında oturmaya gayret edin. Koridordaki koltukları daha çok öneririz, çünkü koridor size geniş alan hissi verecektir. Unutmayın ki tek koridorlu uçaklarda arkaya doğru ilerledikçe koridor mesafesi daralacaktır.

5. Endişe Etmeyin

Hiçbir şekilde kalkış anının nasıl olacağını düşünmeyin. Ne kadar endişeli olursanız, beyniniz kötü senaryolar hazırlama konusunda daha üretken olacaktır. Kesinlikle uçuşun kendisi dışında hiçbir şeye konsantre olmayın.

6. Seslere Takılmayın

Her uçuşta flap hareketleri ya da iniş takımları gibi tanımadığınız sesler duyabilirsiniz. Unutmayın ki her makinenin sesi vardır. Eğer uçaktan ses gelmezse işte o zaman endişelenmeniz gerekir. :) Siz uçak mühendisi değilsiniz, bunun içinde bilmediğiniz bir ses duyduğunuzda yetkili birisi açıklama yapana kadar bunu normal olarak nitelendirin. Ayrıca pilot size elektronik aletlerin kullanılabildiğini söylediğinde hemen gürültü engelleyen kulaklıklarınızı takın ve sevdiğiniz bir müzik dinleyin.

7. Çalışanları İzleyin

Uçakta yolculuk ederken, kabin personelini izleyin. Ne kadar kibar, güler yüzlü ve sakin olduklarına odaklanın. En önemlisi çalışırken ne kadar rahat olduklarına dikkat edin. Çalışanların hareketleri size her şeyin ne kadar yolunda olduğunu bildirecektir.

8. Hava Boşluğunu Tanıyın

Uçuk korkusu olanların en büyük kabusu muhtemelen türbülanstır. Şu küçücük bilgiyi asla unutmayın. Uçaklar hava boşlukları sebebiyle düşmez, pilot sizden türbülans esnasında kemerlerinizi takmanızı herhangi bir risk olduğu için değil etrafınızdaki nesnelere ve kişilere çarpmamanız için ister. Türbülanstaki titreşimler oldukça normaldir ve uzun sürmeyecektir.

9. Aktivite ile Zaman Geçirin

Eğer aşırı derecede endişe duymaya başlarsanız, her dakika takılı kalıp ilerlemiyor gibi gelecektir. Kitap okumak, oyun oynamak, bir şeyler dinlemek ve izlemek gibi şeylerle vakit geçirebilirsiniz. Uçak hava boşluğuna girerken yaptığınız şeyden zevk alacağınızı düşünmeyin, yoksa daha fazla sinirli olabilirsiniz. Sadece zaman geçirmeye odaklanın ve rahatlayın.

Korkunuzun üzerine gidin, böylece yok olduğunu göreceksiniz. Vaktiniz ve imkanınız varsa sık uçmaya gayret edin. İlk başlarda zor gelebilir ancak git gide korku ortadan kalkacaktır. Ayrıca yeni yerler görerek hayattan ve gezmekten daha çok zevk alacaksınız.
Çağdaş KIROĞLU
Çağdaş KIROĞLU
01 Eylül 2023
Paylaş :

Yorumlar ve Değerlendirmeler

Çok İyi (1)
İyi (0)
Orta (0)
Kötü (0)
Çok Kötü (0)
Ortalama Puan

5

1 Değerlendirme
Seda k****

2023-09-21

Teşekkürler ????????

Yorum Gönder