8 Yaygın Seyahat Dolandırıcılığı ve Bunlarla Başa Çıkma

Yaygın Seyahat Dolandırıcılıkları

Diğer iki kız yanımda oturup İngilizce konuşurken ben bir koltuk bulmayı başarmıştım. Beş dakika sonra karşımda oturan iki adamın onları izlediğini fark ettim ve kızlar bundan tamamen habersizdi. Yolculuğun sonunda hiç bir şey olmadı fakat bu bana şunu gösterdi, yurt dışındayken birçok gezgin çoğu zaman izleniyor. Bu yüzden çeşitli yaygın seyahat dolandırıcılıklarının farkında olmak ve bunlarla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek önemlidir.

Daha fazla yaygın seyahat dolandırıcılıkları öğrenmek için Hindistan’da dikkat etmeniz gereken dolandırıcılıklar başlığını ziyaret edin.

Metrolar hırsızların en sevdikleri yerleridir. Gözünüzü dört açın ve size ve eşyalarınıza çok fazla ilgi gösterenlere karşı uyanık olun. 

İyi haber şu ki aslanların zayıf olan ceylanları avlaması gibi, gezginler de etrafında olup bitenin farkında olarak soyulmaktan kurtulabilirler. Hırsızlar risk almaya heveslidir fakat onlar aynı zamanda bu riskleri hesaplarlar. Basitçe söylemek gerekirse özgüvenli, dikkatli ve en önemlisi ayık bir gezginseniz hırsızlar büyük ihtimalle daha kolay bir hedefe yöneleceklerdir. Seyahat dolandırıcılığı için kolay hedeflere örnek olarak kafası karışık gezginler, sarhoşlar ve eşyalarını korumak yerine onlara yapışan fazla endişeli acemiler sayılabilir.
 
Yüksek yoğunluktaki turist bölgelerinde bir gezginin soyulma riski artar, bu yüzden dikkatli olun!

Dolandırıcıların fırsatları birçok şekli ve biçime bürünebilir ve yurt dışındaki zamanınızda genelde bir olay olmaya müsait olacağı için bunlara hazırlıklı olmak mantıklıdır. Aşağıdaki listemizde tehlikeyi anlamanızı kolaylaştırmak ve kötü durumlardan kaçınmanızı sağlamak için yapılan yaygın seyahat dolandırıcılıklarını paylaştık.

Sekiz yaygın seyahat dolandırıcılığı

Sahte Görevliler

Dave ve Deb: Seyahat ederken polise ya da güvenliğe güvenebileceğinizi düşünürsünüz. Fakat sık sık trenlerde ve caddelerde size evraklarınızı görmek istediğini söyleyen sahte görevlilerle karşılaşırsınız. Evraklarınızı geri almak için de sizden rüşvet isterler. Bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüyorsanız evraklarınızı onlara vermeyin. Bunun yerine sizi polis karakoluna götürmelerini orada memnuniyetle evraklarınızı göstereceğinizi söyleyin.
 

Trenlerdeki sahte görevliler

Hindistan’daki trenlerde genellikle görevli görünümlü beyler bir not defteri ve resmi bir yaka kartıyla trene binip biletlerimizi görmek istediklerini söylerler. Onlara baktıklarında bizim yanlış bölümde olduğumuzu söyleyip bizden para isterler. Biz bu şekilde bir kere kandırıldık. Ardından başka bir görevli gelip bize biletlerimize baktığında dolandırıldığımızın farkına vardık.

Bu dolandırıcılıkları yutmamak biraz zor olabilir özellikle tren sisteminin karmaşık olduğu Hindistan gibi bir yerde. Çoğu zaman yanlış kompartımana binerdik ve ek ücret ödemek zorunda kalırdık. Aynı zamanda trenin dolu olduğunu bildiğimiz halde insanlar gelmezse 1. ve 2. Sınıf yerlere gidip ek ücret ödemenin de mümkün olduğunu biliyorduk. Ek ücret ödemekten kaçınmanın en iyi yolu araştırma yapmaktır. Büroya yüksek sınıf için gereken ek ücretleri sorun ve trene binmeden biletin ne kadar olduğunu öğrenmiş olun. Görevliler hiçbir zaman sizden gerektiğinden fazla para istemez

Kap Kaç

Seyahat dolandırıcılarının kurbanı olmayın 

En bilindik seyahat dolandırıcılığı olan bir ya da bir grup hırsızın sizin dikkatinizi bir şeylerle dağıttığı ve sonrasında cebinizden ya da çantanızdan değerli eşyalarınızı çaldığı yöntem kap kaçtır. Bu yöntem Metrolarda çok popülerdir. Kurbanlar genellikle etrafları onları itip kakan birkaç kişi tarafından çevrelenen ve aynı zamanda da eşyalarını çaldıran kişilerdir. Başka bir yöntem de oturan veya ayakta duran birinin yanında durup kapı tam kapanmadan önce çantasını kapıp metrodan çıkmaktır.

Bu tür seyahat dolandırıcılıklarını atlatmanın en iyi yolu hırsızın bir adım önünde olmaktır. 

Öncelikle, tüm değerli eşyalarınızı ayrı ayrı yerlere koyun. Hiçbir zaman önemli belgelerinizi, kartlarınızı ve pasaportunuzu aynı yerde tutmayın. İkinci olarak cüzdan ya da değerli herhangi bir şeyi ön cebinize de arka cebinize de koymayın. Dahası, insanlar her zaman fermuarları olan çapraz çantaları tercih etmelidirler.

Otobüs Dolandırıcılıkları.

Bilindik seyahat dolandırıcılıklarından bazıları da suç ortağı sizi ya da sırt çantanızı soyarken valizinizi koltuğunuzun üzerine koymanızda size yardımcı olan bir yabancıdır. Bu dolandırıcılığın başka bir türü de çantanızı taşımanızda size yardım ederken aniden çantanızla beraber kaçan ya da otobüsün yanındaki başka birine uzatan İyiliksever İnsandır. Otobüs dolandırıcılıklarından kurtulmanın en iyi yolu yardımsever yerlilere karşı aşırı dikkatli olmak, hiçbir zaman valizinizi görüş alanınızın dışında olmasına izin vermemek, en değer eşyalarınızı olabildiğince yakınınızda tutmak ve yabancıların çantanıza dokunmasına asla izin vermemektir.


Sahte Para.

Bu tarz seyahat dolandırıcılıkları restoranlarda ve taksilerde çok yaygındır. Yemeğin veya yolculuğun sonunda çalışana hesabı ödersiniz ve çalışan size bu paranın sahte olduğunu söyler ve farklı bir yolla ödeme yapmanız ister. Buradaki problem sizin çalışana gerçek bir para vermiş olmanız ve siz bakmıyorken onun o parayı sahte olanla değiştirmiş olmasından kaynaklıdır. Bu tip dolandırıcılıklardan kaçınmak için ülkenin para birimini iyi tanıdığınızdan emin olun, ödeme yaparken çok dikkat edin ve yapabiliyorsanız tam para kullanmaya çalışın. 

‘Üzerinde bir şey var’ Hilesi

Bu hilenin iki farklı çeşidi vardır fakat ikisinde de biri sizin üzerinize hardal ya da ketçap gibi bir şey (Gezginlere insan ya da hayvan dışkısı atıldığı da rapor edilmiştir) bulaştırmasıyla başlar. Hırsız arkanızda bir yeri lekeler ya da bu şey sizin üzerinize bilinmeyen bir yerden bulaşmış olur. Sonrasında görünüşte masum olan bir üçüncü kişi gelip arkanızda bir şey olduğunu söyler ya da size mendil uzatır. 

Bu seyahat hilesinin amacı size sırt çantanızı, çantanızı ya da kameranızı çıkartmaktır. Eğer birisi size arkanızda bir şey olduğunu söylerse kontrol etmek için sırt çantanızı çıkarmayın! Bunun yerine yürümeye devam edin ve herhangi bir İyiliksever İnsanı görmezden gelin. Çantanızı sadece güvenli yerlerdeyken çıkartın.

ATM Dolandırıcılıkları

Her zaman saygın bankaların ATM’lerini kullanın ve ATM kartınızı yutar ve geri vermezse en kısa sürede bankaya gidin. Örneğin Şili’de dışarıdaki çoğu bankanın ATM’leri ATM bölgesine giriş hakkı için insanlarda kartlarını okutmalarını ister ve ATM bölgesine aynı anda sadece tek bir kişinin girme izni vardır. 

ATM kart kopyalama cihazları kartınızı ve banka bilgilerinizi çalmak için farklı yöntemler uygulayabilirler. Kart kopyalama cihazı ATM ağzına yerleştirilebilen ve müşteriler kartlarını makineye soktuklarında gizlice kredi ve banka kartı bilgilerini kaydeden bir cihazdır.

Bir başka dolandırıcılık yöntemi ise kartınızın makinede takılı kalmasına neden olması için kart girişine yapışkan ya da plastik bir parça koymak. Bir kez daha bir İyiliksever İnsan sizin yardımınıza koşup makine hakkında istemek yardım için genelde sahte bir numara olan bir numarayı aramanızı önerebilir. Hiçbir zaman kişisel şifrenizi telefonda veya yüz yüzeyken birine söylemeyin. Kartınızı kaybetmeniz durumunda bankanızı arayıp en kısa sürede kartınızı iptal ettirin.

Eğer Gerçek Olmak İçin Çok İyiyse, Gerçek Değildir

Dave ve Deb: Bu seyahat dolandırıcılığına biz de düştük. Birisi size fiyatının iyi olduğunu düşündüğünüz bir yolculuk sunar. Asya’da bir taksiye atlarsınız ve bu genelde bir üçteker olur ve taksici sizi gitmek istediğiniz yere götürmek yerine şehirdeki tüm mücevhercilere, halı mağazalarına ve çay evlerine götürür. İşin sonunda gitmek istediğiniz yere tamamen ters bir yerde tüm mağazalara girerek harcadığınız gününüzü kurtarmak isterken kendinizi bulursunuz.

Bu tarz dolandırıcılıklardan kaçınmak için taksiye binmeden önce gideceğiniz yerin yaklaşık olarak ne kadar uzakta olduğunu bilin. Ayrıca fiyat gerçek olmak için çok iyiyse, öyle değildir.

Uzun lafın kısası, bu seyahat dolandırıcılıklarından kaçınmanın en iyi yolu hazırlıklı olmaktır. İnternet bu konuda en iyi arkadaşınız olabilir. Google’ı düzenli olarak kullanmalı ve hiçbir zaman düzgün bir seyahat sigortası olmadan evden ayrılmamalısınız. Uyanık olun fakat en önemlisi eğlenmeyi unutmayın!

Kadir Kayalı
Kadir Kayalı
16 Ekim 2021
Paylaş :

Yorum Gönder