Samos Adası'nda Ne Yenir, Ne İçilir?

Samos, unutulmaz bir tatil için ideal bir seçim. Tarihi ve doğayı sevenler, Ege'nin mavi sularında yüzmek isteyenler ve lezzetli bir gastronomi deneyimi arayanlar Samos'ta aradıklarını bulacak.
Felsefenin babası Pisagor'un doğduğu topraklar olan Samos, sadece bu yönüyle bile ilgi çekici bir destinasyondur. Samos'un tarihi sadece Pisagor'la da sınırlı değil; antik tapınaklar, etkileyici kalıntılar ve Osmanlı döneminden izler adanın her köşesinde karşınıza çıkıyor.
samos adasında ne yenir, ne içilir?

Samos Adası’nda Ne Yenir, Ne İçilir?

Samos; klasik Yunan lezzetlerinin bulunduğu, ayrıca Türklerle aynı coğrafyada bulunmasından kaynaklı Türk – Yunan mutfak benzerliğinin fazla olduğu bir yerdir. Adlarının yanı sıra tatları da benzerlik göstermektedir.

Samos Adası Yemekleri:

Samos Adası’nda deniz ürünleri oldukça önemlidir. Buradaki en ünlü yemekler balık ve kabuklu deniz canlılarından yapılmaktadır. Bilinen lezzetleri revitokeftes, saganaki, souvlaki, tzatziki ve kalamar’ dır.
  •   Revitokeftes: İçinde nohut tanelerinin bulunduğu bir köftedir.
  •   Saganaki: Bir kızarmış peynirdir. Sert bir peynirin, yumurta ve unla derin yağda kızartılması ile hazırlanmaktadır.
  •   Tzaziki: Cacık yaparken kullandığımız malzemelerle yapılan bizim kültürümüzdeki cacığın benzeridir. Yoğurt, tuz, salatalık, sarımsak ve zeytinyağı içerir.
  •   Gyros: Pide veya bazlamaya sarılmış ızgara et ile domates ve soğan gibi sebzeler ve çeşitli soslardan oluşur.
  •   Stifado: Yöresel yemeklerden en çok tercih edilenlerden biridir. Güveç olarak bilinen etli bir yemektir.

Samos Adası İçecekleri:

  •   Uzo:  Şarap ve bira yemeğinde tüketilen geleneksel içkilerden birisidir. En bilindik markası Frantzeskos’tur.
  •   Şarap: Samos, şarabıyla tanınan bir adadır. En meşhuru Muskat üzümleriyle yapılan “Muskat  Şarabı”dır. Ayrıca neredeyse her restoranda kendi ürettikleri “House Wine”ler bulunmaktadır.
  •   Frappe: Gün içinde en çok tükettikleri içecek olarak bilinmektedir. Samos’un geleneksel kahvesi olarak bilinir. Nescafe Gold’un soğuk içilen halidir. 

Samos Adasında Nerede Yenir?

Birçok tavernalarda klasik yunan lezzetlerinin yanı sıra İtalyan mutfağını da bulabilirsiniz. Tabi ki bir çok yer ancak size başlıca bir kaç popüler yer paylaşacağız.
  •   Ambrosio: Pythagorion sahilinde bulunan tavernalardan biridir. Rakı – balık yapmak için tercih edilen yerlerden biridir.
  •   Maritsa: Pythagorion’da liman karşısında bulunan ara sokakta bir avluda hizmet vermektedir. Deniz ürünlerinin yanı sıra lezzetli olan yunan yemeklerini ve yunan şarabını da bulabilirsiniz. En ünlü yemekleri Dakos salatası ve ızgara ahtapot’tur.
  •   Meltemi: Kokkari sahilinde bulunan popüler bir restorandır. Mezeleri, salataları, kalamarları oldukça lezzetlidir. Güneşin batışını rahatlıkta izleyebilirsiniz. Ayrıca masalar plaj içerisinde de olmaktadır.
  •   Pizza di Piazza: Vathy’nin merkezinde bulunan meşhur bir pizzacıdır. Pizzaları bol malzemeli ve oldukça lezzetlidir.
  •   Manolates AAA: Manolates köyünde bulunan dağ yamacına kurulu bir restorandır. Ferah bir bahçesi ve lezzetli yemekleri vardır. En ünlü lezzeti odun ateşinde pişmiş tavşandır.
Serap Bozkurt
Serap Bozkurt
20 Şubat 2024
Paylaş :

Yorum Gönder