Pasaport Türleri ve Renkleri, Kimlere Verilir?

Pasaport türleri, genellikle renkleri ile ayrıştırılmaz. Bir ülkenin pasaportlarının rengi, ülkenin kendi tasarım tercihlerine ve ulusal sembollerine dayalı olarak belirlenir. Dolayısıyla, pasaport türleri ve renkleri ülkeye göre değişebilir ve genellikle rengi ile hangi tür pasaportun verildiğini belirlemek mümkün değildir.
Bir ülkede kırmızı pasaport geçici iken, bir diğer ülkede diplomat pasaportu olabilir. Şimdi gelin Türkiye için Pasaport Türleri Renklere Göre Kimlere Verilir bir bakalım.
pasaport türleri renklere göre kimlere veriliyor

Türkiye'de Pasaport Türleri Renklere Göre Kimlere Verilir?

Pasaportlar, bir ülkenin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen resmi belgelerdir. Pasaportlar, kişinin kimliğini, uyruğunu ve pasaportun geçerlilik süresini gösterir. Peki ülkemizdeki dört renkten oluşan farklı pasaportların özellikleri nelerdir ve kimlere verilir?


Bordo Renkli Pasaport - Umumi Pasaport

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilir. Bordo pasaporta sahip olan kişiler, Türkiye'nin anlaşmalı olduğu 64 ülkeye herhangi bir vize uygulamasına tabi olmadan, 37 ülkeye kapıda vize alarak ve 13 ülkeye internetten e-vize alarak seyahat edebilirler. 6 aydan 10 yıla kadar farklı sürelerde verilmesi istenebilir. Halkın alacağı bu pasaport için şu anki güncel bedel 1 senelik 1008 Türk Lirası 31 kuruştur.


Bordo Pasaport Kİmlere Verilir? Şartları Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Nüfus cüzdanı sahibi olmak
  • Pasaport ücretini ödemek


Kırmızı Renkli Pasaport - Geçici Pasaport

Türkiye'de kırmızı pasaport, geçici pasaport olarak da bilinir. Bu pasaportlar, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına, pasaportlarını kaybetmeleri veya pasaport sürelerinin dolması gibi durumlarda verilir. Kırmızı pasaport, sadece Türkiye'ye dönüş için geçerlidir. Bu nedenle, bu pasaportlar için bir hizmet bedeli alınmaz.


Yeşil Renkli Pasaport - Hususi Pasaport

Türkiye Cumhuriyeti'nde kadro derecesi 1, 2 veya 3 olan devlet memurları, eski bakan, başbakan ve milletvekilleri ile bunların eş ve çocuklarına verilir. Yeşil pasaporta sahip olan kişiler, dünyanın birçok ülkesine vizesiz veya sınır kapısında vize alarak seyahat edebilirler. Kamu görevlilerinin alacağı bu pasaport için sadece defter bedeli alınmaktakdır. Defter bedeli 2023 senesi için 501 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.


Yeşil Pasaport Kimlere verilir? Şartları Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti devlet memurları ( Kadro Derecesi 1,2,3 olanlar)
  • Bu kişilerin 25 yaşını aşmamış çocukları


Gri Renkli Pasaport - Hizmet Pasaportu

Hizmet pasaportları, uluslararası hizmette çalışan kişilere, örneğin Birleşmiş Milletler veya uluslararası kuruluşların personeline verilir. Gri hizmet pasaportu 5 yıllık olarak verilir. Hizmet pasaportu için herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur. Sadece 2023 yılı için defter bedeli olan 501 Türk Lirası verilmesi gerekir. Gri pasaport için bu bedel devlet tarafından karşılanır.


Gri Pasaport Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti devlet yetkilisi, diplomatik personel veya belirli devlet görevlerinde bulunan kişiler
  • Ülkeler arası çalışan memur statüsündeki kişilere
  • Bu kişilerin 25 yaş altı çocuklarına


Siyah Renkli Pasaport - Diplomat Pasaportu

Türkiye'de siyah pasaport, diplomatik pasaport olarak da bilinir. Bu pasaportlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin diplomatik temsilciliklerinde görev yapan diplomatlara ve bunların eş ve çocuklarına verilir. Siyah pasaport, dünyanın tüm ülkelerine vizesiz seyahat etme imkanı tanır. Bu pasaportun herhangi bir bedeli yoktur. Hiç bir ödeme yapılmaz.


Siyah Pasaport Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?

  • Dışişleri bakanlığı tarafındana TBMM üyelerine, bakanlara, belediye başkanlarına, orgenerallere ve bunkar gibi üst düzey devlet yöneticileri
  • Uluslararası çalışan siyasi kuryeler vb. devlet görevlilerine
  • Bu kişilerin çocuklarına ve eşlerine
İsmail YURTSEVER
İsmail YURTSEVER
20 Eylül 2023
Paylaş :

Yorum Gönder