Otel Güvenlik İpuçları - Güvenli Seyahat

Otel Güvenlik İpuçları Nelerdir?

Biliyoruz, biliyoruz, tatildeyken en son düşünmek istediğiniz
şey otelinizin güvenliği.Ama Maya Harabelerini gezip gördükten sonra ya da Fransız içkilerini denedikten sonra günün akşamında otel odanızın yağmalanmış olduğunu görmek oldukça üzücü olacaktır ve gezinizi zehir etmeye yeterlidir.
Haneye tecavüz, yangın, doğal afetler ve terör atakları gezginler için otel odalarındaki olası tehditlerden birkaçı. Böylesi ihtimaller yüzünden paranoya içerisinde gezmeyi tabii ki tavsiye etmiyoruz, yıldırım çarpması sonucu ölmeniz terör ataklarına uğramanızdan daha büyük olasılık olduğundan bunlar yerine kendinizce yangın ya da hırsızlık gibi daha basit olaylara karşı önlem almanızı tavsiye ederiz. Otel güvenliği tüyoları için okumaya devam edin.

Otel Güvenlik İpuçları

Konaklamadan Önce

Otel odanızın rezervasyonunu yapmadan çok önce ödevinizi yapmanız gerekiyor. Ziyaret edeceğiniz şehrin ya da ülkenin güvenlik durumunu bir kontrol edin. Terör bir tehlike mi? Turistler genel olarak yerel suçlara kurban oluyorlar mı? Diğerlerine göre daha güvenli olan mahalleleri, şehirleri ya da bölgeleri var mı? Güvenlik detayları ve kimi ülkelerin suç konusunda bir araya getirilmiş yazıya da bir göz atın.

Seyahat Uyarıları ve Tavsiyeleri

İş otel rezervasyonunu yapmaya geldiğinde sadece puanlama ve imkanlara bakmayın, yer aldığı bölgeyi de etraflıca araştırın. Otel lüks bir mahallede mi, canlı bir iş merkezinde mi yoksa eski bir ticari alanda mı yer alıyor? Hava karardıktan sonra yürümek hala güvenli mi? Yakınlarda bir polis istasyonu var mı? Bu etkenlerin hepsi kalacağınız süre zarfındaki olası haneye tecavüzü veya saldırıyı etkileyecektir. Mahalleler hakkında yorumları internetten okuyabilir ya da rehber kitaplardan referans alabilirsiniz. 

Otelin kendi güvenlik kontrolleri hakkında da fikir edinmeniz yararlı olur. Önceden arayın ve resepsiyonda birisinin 24 saat durup durmadığını, herhangi bir güvenlik elemanının olup olmadığını, halka açık alanlarının kamerayla izlenip izlenmediğini öğrenin.

Terörün etkili olduğu bölgelerde mahalleye girmeden önce arabalar aranıyor mu aranmıyor mu? Otel odaları sadece otel sakinlerine mi açık? Otel, sakinlerinin güvenliği için bu konulardan herhangi birinde garanti veremiyorsa başka bir yerden oda kiralamaya bakın.

Tek tük de olsa bazı yerlerde bulunan yalnız gezen ve güvenliğinden şüphe duyan kadınlara yönelik sadece kadınlara açık konaklama imkanları da bulunuyor, göz atmaya değer.

Geziniz boyunca kullanabileceğiniz bir cep telefonunuz olduğundan emin olun.Otelinizin numarası, en yakın elçiliğin numarası ve uluslararası acil durum numaraları gibi önemli numaraları önceden telefonunuza not edin.

Birini eve bir aile yakınınıza ya da arkadaşınıza bırakmak üzere bir diğerini de yanınıza almak üzere pasaport ve kredi/ATM kartınızın fotokopilerini alın (orijinalleriyle aynı yerde taşımadığınızdan emin olun). İzleyeceğiniz yolun bir kopyasını da yine evden birine bırakmanızda fayda olacaktır, herhangi bir doğal afet ya da terör atağı sırasında nerede olduğunuza dair haberdar olabilirler.

Uluslararası seyahatler sırasında, özellikle uzun dönem gezileri ya da fazla durağan olmayan ülkelerin seyahati sırasında gittiğiniz yerlerdeki elçiliklerle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Check In 

Mümkünse giriş kattaki bir odayı kabul etmeyin.
Birçok güvenlik uzmanı 3 ile 6. kat arasında,zeminden tırmanarak ulaşmak için yeterli derecede yüksekte fakat olası bir durumda yangın merdiveninden kolayca inilebilecek kadar alçakta bir katta konaklamayı öneriyor.
Tek katlı pansiyon tarzı bir yerde kalıyorsanız kapısı otoparka bakan bir oda yerine iç tarafa, bahçeye bakan bir oda tercih edebilirsiniz.
Resepsiyondaki görevlinin oda numaranızı başkalarına vermesine izin vermeyin. Anahtarı size teslim ederken oda numaranızı sesli söylüyorsa başka bir oda talep edin.
Resepsiyon masasında işlemlerinizi yaparken acil durum söz konusu olduğunda aramanız gereken numaraları sorun. Otelin güvenlik ekibini doğrudan ulaşmak için bir numara var mı? Ulusal acil durum numarasını mı kullanmalısınız?

Odanıza varır varmaz yangın sırasında uygulayacağınız kaçış planınızı hesaplayın. En yakın merdivenin konumunu ve/veya acil çıkışın (yangın sırasında asansörlerden kaçmalısınız) ne tarafta yer aldığını öğrenin ve koridorun bir tarafı engellenmiş olması durumunda olası birkaç kaçış planını hesaplayın.
Varır varmaz pencerelerin kilitlerini kontrol edin (varsa herhangi bir balkon kapısı) ve çalışmayan herhangi bir şey varsa derhal resepsiyona belirtin. Odaya her geldiğinizde bunları kontrol etmek iyi bir fikir olacaktır, oda hizmetlisi odaya girdiğinde etrafı toplarken açtığı camın kulpunu geri çevirmeyi unutmuş olabilir. Odanız komşu bir odayla herhangi bir şekilde bağlanıyorsa aradaki bağlantının da kilitli olduğundan emin olun.

Konaklamanız Sırasında

check in

Odada olduğunuz her an kapınızı kilitli tutmaya bakın, (her türlü anahtarlı veya anahtarsız kilitler, güvenlik zincirleri ya da sarkan metal güvenlik kilitleri dahil). Ne kadar kısa süreliğine olursa olsun kapınızı hiçbir an açık bırakıp ayrılmayın.
Geceleri yatağınızın yakınında bir çift ayakkabı bırakın ki herhangi bir olası acele anında hemen giyip çıkabilesiniz. Oda anahtarınız, cüzdanınız, akıllı telefonunuz ve feneriniz de aynı şekilde kolay ulaşılır bir yerde dursun.

Herhangi birisi kapınıza ansızın gelir ve otel çalışanı olduğunu iddia ederse önce telefondan resepsiyonu arayın ve birisini gönderdiklerinden emin olun. Asla kim olduğundan emin olmadığınız müddetçe kapıyı herhangi birine açmayın, bunun yerine kapıdaki dürbünü kullanın.

Değerli eşyalarınızı otelin kasasını kullanarak ya da dışarı çıktığınızda daha da iyisi resepsiyona bırakın. Resepsiyona bıraktığınız her şey için yazılı bir ibraz kağıdı alın ve kaybolma ihtimalinde bir korunma var mı yok mu öğrenin. (Birçok otel odalardaki kasalarda bırakılan eşyaların kaybolması konusunda bir şey yapmıyor.) Bir laptop ile seyahat ediyorsanız oteldeki kasanın laptopu alacak kadar büyük olduğundan emin olun. Ayrıca çantalar için ufak kilitler kullanmak da mümkün.

Dışarı çıktığınızda televizyonu ya da radyoyu açık bırakın, kapıya da “Rahatsız Etmeyin” yazısını asın; bu iki numara da hırsızların odada olduğunuzu düşündürecektir. (“Rahatsız Etmeyin” yazısı asılı olduğu halde odaya bir oda görevlisinin girmesi için talimat verebilirsiniz.)
Otelin park yerleri ve koridorları iyi aydınlatılmış olmalı. Herhangi bir eksiklik gördüğünüzde resepsiyona bildirin ve güvende hissetmediğinizde eşlik edecek bir güvenlik elemanı talep edin.

Konaklamanız sırasında herhangi bir suça tanık olursanız sadece otele şikayette bulunmayın, polise de raporunuzu bildirin. Ev sahibi sigortanız belki de konaklamanız durumundaki bu olayı karşılayacaktır, bunun için polise bildirdiğiniz olayın kopyasını sigorta şirketiniz talep edecektir.

Çağdaş KIROĞLU
Çağdaş KIROĞLU
05 Mart 2022
Paylaş :

Yorum Gönder