10 Yıl Boyunca Dünyayı Gezdikten Sonra 25 Önerim

Tıpkı trende hırsızlığa uğradığım ya da Scott ve benim Bozeman Havaalanında kiralık arabamızın artık yerinde durmadığını gördüğümüz zamanki gibi. Bunlar gibi bazı seyahat hataları önlenebilir bazıları da gezinin bir parçası. Her şey için de hazırlıklı olamazsınız. Yine de bazı şeyleri aklınızda tutmanız gezinizi kolaylaştıracaktır. Sırasının önemi olmaksızın işte karşınızda benim başlıca 25 seyahat tüyom:

Başlıca 25 Seyahat Tüyolarım;

Esnek Olun

Her zaman gecikmelere hazırlıklı olmaya çalışıyoruz ve bir şeyler çaresizce yolunda gitmediğinde üzülüyoruz. Seyahat ederken sabır en önemli şey!

Liste Yapın

Her gezinin yakyaşık bir hafta öncesinde unutmayı istemediğim eşyaların listesini kafamda oluşturuyoru – unutacağımdan emin olduğum şeyleri bir kağıda not ediyorum. Bir şeyi aklımdan geçirdiğim zaman onu kağıda not etmem gerektiğini öğrendim.

10 yıl boyunca dünyayı gezdikten sonra 25 önerim

Yerel Dilin Yaygın Kullanılan Söylemlerini Öğrenin 

Yerel dilde basitçe bir “Lütfen”, “Teşekkür ederim” ve “Özür dilerim” sizi oldukça idare edecektir. Ben ayrıca biranın anlamını öğrenmeyi seviyorum, ama bu galiba bana has. 

Fazladan Bir (veya iki) Kamera Bataryası Almayı Unutmayın 

Muhteşem bir günbatımını izlerken bataryanızın bitmek üzere olduğunu ve yedeğinizin olmadığını fark ettiğiniz oldu mu hiç?Mükemmel kareyi hiçbir zaman kaçırmamak için gittiğimiz her gezide yanımızda en azından 3 batarya taşımaya gayret gösteriyorum. 

Her Zaman Bir Şal Taşıyın

Şallar üşüdüğünüzde bir battaniye, gerektiğinde bir havlu, perde ya da binbir çeşit şekilde giyilebilen bir kıyafet parçası görevi görür. Düz renklileri bu duruma oldukça uygun.


Her Zaman Sağlık Sigortanız Olsun

Medikal bir kırılma anı bütün bütçenizi yerle bir edebilir, daha kötüsüne de gerek kalmadan sağlık sigortasıyla yola çıkmanız her şeyden önemlidir.


Önemli Belgelerin Fotokopilerini Çektirin

Pasaportumun aslının yanısıra bir pasaport fotokopisini ayrı bir çantada yanımda taşımayı 20’li yaşlarımdayken ihmal etmezdim, ondan sonra tembelleştim. Son zamanlarda bir arkadaşım pasaportunu havaalanında kaybetti. Pasaportunun fotokopisi ve yedek birkaç biyometrik fotoğrafı oradaki çalışanları sunduğu takdirde uçağa binebileceğini söyleyen çalışanlar arkadaşımı tabiiki de uçağa almadılar çünkü o da benim gibi tembellik yapmıştı. Ceza olarak 2,000$’lık bir meblağ ödemek zorunda kaldı ve 1 haflakı Avrupa tatilinden oldu.


Çantanıza Fazladan Çamaşır Atın

Olası durumlara karşı fazladan olmasının hiçbir zararı olmayacağından ekstradan çantaya atılan her çamaşır hayat kurtaracaktır. Yoldayken kolayca yıkapı çabuk kuruyan bu çamaşırlardan almanız da bir diğer pratik fikirlerden.
 

Giyeceğiniz Kıyafetleriniz Önceden Belirleyin

Tembel, son dakika çanta hazırlayan birisi olduğumdan birçok gezimi hepten simsiyaht ya da gri kıyafetlerle geçirdim çünkü ne giyeceğimi önceden planlamadım hiçbir zaman. Fotoğraflara baktığımda çantamı hazırlarken keşke biraz daha çaba sarf etseydim diyorum.

Elektronik Cihazları, İlaçları, Diş Fırçasını, Fazladan Çamaşırı ve Seyahat Boyu Eşyalarınızı Yanınızda Taşıdığınız Çantaya Koyun

Önemli eşyalarınızı her zaman yanınızda taşıdığınız çantaya koyun. Sahil kenarında bir yola çıkıyorsanız da yüzme kıyafetlerinizi de çantaya atmalısınız. Bunların çoğunu kolayca satın alabilirsiniz fakat her daim yanınızda taşımanız size büyük çantanız uçakta kaybolduğu veya çalındığı takdirde para kazandıracaktır.
 

Toplu Taşımayı Kullanmadan ÖNCE Bilet Fiyatlarına Bakın 

Herhangi bir toplu taşıma aracına binmeden önce fiyatın ne kadar olduğundan haberdar olmanızda fayda var. Biz dersimizi Dominik Cumhuriyetleri’nde aldık.

Küçük Çantanızda Losyon Taşıyın 

Lens kabımın iki gözüne de her zaman nemlendirici losyon dolduruyorum çünkü birçok lavaboda bulması zor oluyor ve havaalanları oldukça kuru.


Uçakta Susuz Kalmayın 

30,000 ft yüksekte sarhoş olmak eğlenceli evet ama bu yüzden susuz kalmak da çok kolay. Uzun uçuşlarda susuz kalmamak jet lag’in üstesinden gelmenizi de kolaylaştırıyor. 
 

Otel Odanızın Numarasını ve Otel Adresinizi Telefonunuza Not Edin

Otel odasının numarasını hatırlayamayan tek ben miyim?? Benim gibi olan başkaları da olmalı mutlamak.
 

Yerlilere Danışın

Her zaman en iyi restoranı, günbatımını izlemek için en iyi noktayı ve kahve için en iyi durağı söylemeleri için gittiğimiz yerdeki yerlilere danışırız. İnsanlara canımın ne yemek istediğini dahi söylerim ki böylece belki de asla uğramayacağım yerlerde yemek yiyip hayran kalabiliyorum.

Herkese Açık Ücretsiz WIFI Bağlantılarına Dikkat Edin

Havaalanı gibi yerledeki herkese açık bağlantı üzerinden internet bankacılığını kullanmamaya ve şifrelerimi bu bağlantılar üzerinden girmemeye özen gösteriyorum. Otele vardığımda bu kadar katı değilim özellikle WIFI bağlantıları için şifreleri varsa.

Bankanızı ve  Kredi Kartı Şirketinizi Gezinizden Haberdar Edin

Denizaşırı gezerken kartınızın bloke edilmesini istemiyorsanız bu oldukça önemli adım.
 

Güneş Kremi Sürün

Yüz nemlendiricim aynı zamanda güneş korumalı. Bu normalde de her gün yaptığım bir şey fakat gezerken çok daha önemli ve dikkat edilmesi gerekiyor. 

Tonlarca Fotoğraf Çekin

En iyi gezi hatıraları onlardan çıkıyor!
 

Açık Fikirli Olun

Farklı gelenekleri yargılamayan. Siz bir ziyaretçisiniz. Saygılı olun.


Ani Gelişecek Olaylara Vakit Bırakın

Her şeyi de vaktinden önce planlamayın. Cezbedici geleni bu biliyorum ama gezerken gerçekleşen planlanmamış anlar en güzel anılarınızı oluşturabilir.
 

Evden Birini Planlarınızdan Haberdar Edin

Yalnız seyahat ediyorsanız bu gerçekten önemli ama birkaç kişi beraber geziyorsanız da birilerinin nerede olduğunuzdan ve olacağınızdan haberdar olması da fena fikir olmaz.

Kişisel Eşyalarınızı Ayrı Yerlerde Tutun

Erkek arkadaşım ve ben beraber seyahat ederken kişisel eşyalarımızı birbirimizin çantalarına karıştırmaya bakıyoruz böylece çantalardan biri kaybolsa bile yine de ikimizin de giyeceği ve kimi kişisel eşyaları da kaybolmuş olmuyor. 

Paranızı Tek Yerde Saklı Tutmayın

Bütün nakdinizi ve kartlarınızı tek yerde saklamayın. Cüzdanımdan ayrı bir yerde tuttuğum nakidim ve yedek banka kartım her zaman var ve bunları ayrı bir çantada saklıyorum.

Seyahat İlk Yardım Çantası

İçerisinde aspirin, Benadryl, soğukalgınlığı ilaçları, mide ve öksürük şurupları, yarabandı, Aktif Kömür ilaçları (bunlar bazı alerjik reaksiyonlar ve ishal olma ihtimali için gezginlere hayat kurtarıcı oluyor), Neosporin ve diğer bazı kolayca erişemeyeceğiniz ilaçların bulunduğu bir çantayı hazırda taşımanız yararınıza olur. J&J uygun bir fiyata bir mini ilkyardım çantası satıyor.
 

Seyahati Seviyor musunuz? 

Dünyayı nasıl gezebileceğinizi bilmek istiyor musunuz? On yıldır geziyor olmaktan öğrendiğim bir sayfa dolusu yararlı gezi araştırmalarını sizin için bir araya getirdim. Gezerken nasıl para kazanabileceğinizi, uçuşlarda ve konaklamalarda en uygun fiyatları nasıl bulabileceğinizi, gezi için nasıl para biriktirebileceğinizi ve nasıl gezi blogu yazmaya başlayabileceğinize ve birçok diğer konulara dair öğrenebileceğiniz birçok yazı var.

Aynur KABAK
Aynur KABAK
30 Ekim 2021
Paylaş :

Yorum Gönder