Kayıp Bagaj - Bagajların Yolculuğu

Havalimanında çantaların konveyör kayışında yavaş yavaş çıkması ve durmasının sürekli gerçekleşirken, bu sonsuza kadar sürecekmiş gibi bagaj teslim yerinde bekliyorsunuz. Çantalarınız hiçbir yerde görünmüyor. Ya da çantalarınız ortaya çıktı ama öfkeli bir goril spor olsun diye onları kafesinden dışarı fırlatmış gibi görünüyorlar. Kim bu hasarın, gecikmenin ya da bagaj kaybının sorumlusu?

geciken bagaj teslimi

 Geciken Bagaj Teslimi

Eğer bagaj tesliminiz geciktiyse, panik yapmamaya çalışın. Havayolu şirketleri onları takip etmek için tipik olarak çeşitli yollara sahipler ve yanlış yere gönderilen bagajların çoğu eninde sonunda geri gönderilir. Eğer çantalarınız bir sonraki uçuş için uçaktaysa onları birkaç saat içerisinde geri alabilirsiniz. Eğer onlar yanlış havalimanındaysa, bu birkaç gün sürebilir. Şikayette bulunduğunuzdan ve size ulaşılabilmesi için telefon numaranız kadar kaldığınız otel ve ev adresini de verdiğinizden emin olun.

Havayolu şirketleri tipik olarak bulunduğunda size bagajınızı getirecektir; çok nadir olarak bagajınızı almak için havalimanına geri dönmeniz gerekecektir. Ek olarak, çoğu hava yolu şirketi kaybın ya da gecikmenin yol açtığı zararları karşılayacaktır (tahsilatınızı ve makbuzunu alın!).

Havalimanından ayrılmadan önce, şikayet için bir referans numarası alın ve bagajınızın durumunu nasıl kontrol edeceğinizi öğrenin; bazı havayolu şirketleri, diğerleri güncelleme araması için size bir telefon numarası verirken, online sisteme sahip.

Eğer Çantanız bir ABD iç hat uçuşundan sonra 12 saatten fazla veya uluslararası uçuştan sonra 15 saatten fazla gecikirse yakında  FAA yetkilendirme faturası’na göre ödediğiniz bagaj ücretini geri alma hakkına sahip olacaksınız.

Kayıp Bagaj

Eğer havayolu şirketi bagajınızı kaybettiyse, hasar için şikayet dilekçesi yazdığınızdan emin olun. Bunun orijinal "bagaj kaybı" formundan daha farklı olması gerekebilir. Bu havalimanında ve ya mail yoluyla yapılabilir.
Kayıp çantalar için bir havayolu şirketi maksimum öder ve içeriği şu anda ABD iç hat uçuşlarında yolcu başına 3,500 ABD Doları ve Varşova Sözleşmesi veya Montreal Konvansiyonuna dayalı uluslararası uçuşlarda kontrol edilen bagaj için yolcu başına değişen bir oranla sınırlıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde, kayıp çantanız için kontrol edilmiş bir bagaj ücreti ödemişseniz, havayolu şirketi ücretinizi iade etmelidir. Detaylar için uçtuğunuz havayolu şirketinin bagaj web sayfasını kontrol edin..

Bavulunuzdaki eşyalarınızın değerli olduğunu ispatlamak için onların fişlerini göstermeniz gerekebilir. Eğer elinizde onların fişleri varsa, havayolu şirketine göndereceğiniz dosyalar arasına onların kopyalarını da koyun. (Eşyalarınızın amortisman değerinin geri ödeneceğini aklınızda tutun, öyle ki havayolu şirketi iki yıl önce satın aldığınız takım için 1,000 doların tamamını size vermeyecektir.) Eğer check in yapılacak olan bagajınız limitlerden daha değerliyse uçuşunuzun olduğu havayolu şirketinden " yüksek değer" koruması satın alabilirsiniz (ama bunu yapmadan önce, halihazırda eşyalarınızın mal sahibi ya da seyahat sigorta poliçenizin kapsamına girmediğinden emin olun). Bazı kredi kartı şirketleri ve seyahat acentaları otomatik ve ya isteğe bağlı olarak ilave bagaj teminatı da sunmaktadır.

Havayolu şirketlerinin genellikle onların sorumlu olmadığı eşyaların uzun bir listesi vardır; bunlar mücevher, para, kuşaktan kuşağa geçen değerli eşyalar ve diğerlerini içerir. Bu tip eşyalar daima evde bırakılmalı ya da el çantanızda taşınmalıdır.

Çalınan Çantalar

Çantanızın çalınma riskini en aza indirmek için uçaktan indiğinizde direk bagaj teslim yerine gidin. Çoğu hava yolu şirketi bagaj teslim alanına çantaları koyarken onları tarar ve kaydeder, özellikle de büyük havalimanlarında. Eğer bagaj teslim yerinden ayrıldıktan sonra çantanız kaybolursa, sizin işiniz artık havalimanıyla değil polisle. Sizin mülk sigortanız çalınan bavulunuzun zararını ödeyebilir; eğer ödemiyorsa, seyahat sigortası yaptırmayı düşünün.

zarar görmüş bagaj

 Zarar Görmüş Bagaj

Çantanızı bagaj teslim alanındaki hareketli banttan alır almaz, hemen hasar ve ya yanlış kullanım ve ya kurcalama belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir hasarı havalimanından ayrılmadan önce bildirin; Havayolu şirket müşteri servis acentası genellikle çantayı incelemek isteyecektir. Çoğu havayolu şirketinin küçük hasar ve yıpranmayı karşılamayacağı aklınızda olsun.
Büyük olasılıkla fiş göstermeniz ya da havayolu şirketine ait anlaşmalı bagaj tamir şubelerini kullanmanız gerekecektir. Detaylı bilgi için bagaj teslim yeri personeline sorun. Zararın karşılanmayacağı bir tamir için ödeme yapacağınızı sonrasında öğrenmek istemezsiniz.

Bagajın Kaybolması Nasıl Önlenir

1. Adınızı ve telefon numaranızı bir kağıda yazıp bagajınızın üstüne yapıştırın. Hatta daha iyisi,  yolculuk programınızın bir kopyasını check in yapılacak her çantanın üzerine yapıştırın ki havayolu şirketi sizin nerede olduğunuzu bulabilsin.
2. Çanta kaybolmasının ve geç tesliminin en bilindik nedeni çantanın geç check-in yapılması ve kritik aktarmalardır. Yapabildiğiniz kadar ikisinden de kaçının.
3. Bütün değerli eşyalarınızı el bagajınıza koyun. Fotoğraf makineleri, bilgisayarlar, ilaçlar, cüzdanlar, aile yadigarı değerli eşyalar, mücevher, pasaportlar ve gerekli seyahat belgeleri asla check in yapılacak bagaja konulmamalı.
4. Liste yapın. Bu kulağa hoş gelmeyebilir, ama havayolu şirketi size çantanızın içinde neler olduğunu sorduğunda, değerli eşyalarınızdan herhangi birini hatırlamıyor olmak istemezsiniz. Eğer seyahat etmeden önce çantanıza koyduklarınızın listesini yapıysanız, ona tutunun. Bu çantanıza koyduğunuz her şeyi hatırlamanın en kolay yoludur.
5. Çantanızı check in yapan kişinin her çanta için bir bir gideceği yer etiketinin doğru olduğundan emin olun ve her biri için hasar tazminat bileti alın.
6. El bagajınıza değiştirmek için birkaç kıyafet koyun ki böylece check in yapılan bagajınızın teslimi gecikirse giyecek birkaç şeyiniz olur. Eğer birisiyle birlikte seyahat ediyorsanız, her bir kişinin kıyafetlerini check in yapılacak çantalara bölmeyi bir düşünün; bu yol eğer çantalarınızdan biri kaybolursa, hala her birinizin eşyası yanınızda olacaktır.
7. Seyahat sigortası kayıpların zararını ödemenin en iyi garantilemesidir.
8.  SuperSmartTag ya da ReboundTAG gibi bagaj etiketleme servislerini kullanmayı düşünün. Bu servisler online veri tabanı aracılığıyla çantanın sahibiyle bağlantılı olabilecek benzersiz seri numaralı bagaj fişleri hizmeti verirler. Bu site kayıp eşyalarınız bulunurd bulunmaz sizinle iletişime geçecektir.

Hiç biri Olmazsa

Eğer çantanız kaybolduysa, çalındıysa ve ya zarar gördüyse, bundan hemen sonra şikayet dilekçesi verdiğinizden emin olun.Eğer hala memnun değilseniz ya da havayolu şirketine bildirmeniz gerektiğini hissediyorsanız,  Ulaştırma Bakanlığı’nın Hava Yolları Tüketici Hakları Koruma bölümüyle iletişime geçin.

En konforlu uçuşlar için uçak bileti sorgulamalarınızı bilet.com'dan yapmayı unutmayın.

İsmail YURTSEVER
İsmail YURTSEVER
16 Nisan 2022
Paylaş :

Yorum Gönder