Jet Lag’i Alt Etmenin 5 Yolu

Jet lag, kendinizi sersem hissettiğiniz ve yerel kültürle senkronizasyondan çıkmış hissediyorsanız gerçekten depresyona sürükleyen bir şey olabilirler. Ufak hazırlıklarla ve öz disiplinle vardığınız zaman yeni maceralarınız için taptaze ve hazır hissetmenize yardımcı olur. Bakalım jet lag nedir? Nasıl çözümler bulabilir ve hızlıca etkilerinden kurtulabiliriz? Hadi jet lag'i alt etmenin 5 yoluna birlikte bakalım.

jet lag

Güzel Dinlenmiş Olarak Başlayın

güzel dinlenmiş olarak başlayın

Uykusuzluk ve üstüne bir de zaman kuşağı değişimi her zaman yeni vardığınız yerde uyuşuk birkaç günlük bir halle sonuçlanır. Uçakta uyuyacağınızı hayal ederek yola çıkacaksanız hüsrana uğrarsınız, bu neredeyse hiç gerçekleşmiyor. Güzelce bir uyku çekebilmek için uçağınızın önceki gecesinde elveda partilerini es geçin.

 Sağlıklı Yiyip İçin

sağlıklı yiyip için

Kural #1:

Uçakta bir şeyler içmekten sakının. Özellikle dinlenmeye çalışıyorsanız bu size engel olacaktır ve yükseklik alkolün de etkisini 2-3 kat arttıracaktır. İneceğiniz zamana vücudunuzu katbekat daha yormanın anlamı olmayacaktır.

Kural #2:

Batıya uçuyorsanız uçuş öncesinde ya da uçuş sırasında sadece kafeinli içecek için. Batıya doğru uçarken uçuş öncesi bir espressonun jet lagle savaştığı bilim insanları tarafından öne sürülüyor, fakat bu doğu yönünde uçarken tam tersi etkiyi yaratıyor.Maca Mocha, son dakika hazırlıklarınızı yaparken etrafta koşuşturmanız sırasında içmeniz için kahvenin yerine geçen mükemmel bir alternatif. Maca kökü içeren bu içecek sağlıklı enerji korunumunu, dayanma gücünü ve dayanıklılığı sağlamaya yardımcı oluyor.
REBBL’in Reishi Çikolatası havaalanına giderken içebileceğiniz güzel bir seçenek olabilir. Reishi bağışıklığı sağlıklı bir şekilde çalışmaya teşvik etmesi ve desteklemesi, ciğeri ve kalp ile damarla ilişkin detoksu sağlamasıyla biliniyor. Uçuş sırasında kapalı ortamdan dolayı aynı hava içeride dolaşıyor olacak ve bu virüsler için de aynı şekilde geçerli, bu yüzden bağışıklık sisteminize uçuş öncesi bir molaya izin verin. Ayrıca uzun uçuşlarda oturarak geçireceğiniz vakit artacağından bedeninize detoksiyonda ve kan dolaşımı süreci iniş öncesi düzenlemeye yardımcı oluyor.

Kural #3:

Uçuş öncesi ve sırasında en sağlıklı şeyleri yemek için elinizden geleni yapın. Uçakta seçeneklerin en iyileri sunulmayabilir bu yüzden yanınıza karnınızı tok tutacak kadar yiyecek alın (sıvı ve sosları alamazsınız, aklınızdan çıkarmayın!). Bir de ev yapımı birkaç atıştırmalıkları yanınızda taşıdığınız çantaya atın, aktarmalar sırasında havaalanlarının fast food zincirlerinden yemek istemezsiniz.

Kural #4:

Vardığınız şehirde ufak çaplı market alışverişi de yapın, su ve sağlıklı atıştırmalıkları depolayın. Karnınız deli gibi acıktığı zaman elinizin altında sağlıklı yiyeceklerin ve suyun bulunması sağlıksız yiyeceklere ulaşımınız kaçınılmaz olduğunda engelleyecektir.

Öncesi ve Sonrasında Egzersiz

öncesi ve sonrasında eğzersiz

Vardığınız şehirde kısa bir yürüyüş bile olsa ya da otel odanızda yaptığınız birkaç yoga hareketi de olsa, ufak çaplı esnemeler ve egzersizler de olsa bunlar sizi uzun süre idare edecektir. Uçuşunuzun öncesinde kısa çaplı egzersizlerin hepsi stresinize ve dinlenmemişliğinize iyi gelecektir. Sonrasında egzersiz yapmak da rahat bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.
Uçuşunuzun öncesinde, sırasında ve sonrasında kaslarınızı esnetmeli ve kalp atışlarınızı arttırmalısınız, doğuya ya da batıya uçuyor olmanıza göre değişiklik gösteren egzersizler de bulunuyor: sabahları yaptığınız çalışmalar doğuya uçarken, öğleden sonra ve akşamları yaptığınız çalışmalar da batıya uçarken oldukça yarar sağlayacaktır.

 Biyolojik Saatinizi Ayarlayın

biyolojik saatinizi ayarlayın

Biyolojik saatinizi ve uyku düzeninizi düzenlemek jet lagi azaltmak için büyük önem taşıyor. Melatonin gece daha kolay uykuya dalabilmeniz için doğal bir alternatif, yani uçuşunuzun birkaç gün öncesinde ve sırasında uykunuzu varış noktanızın saatine göre düzene sokmanız konusunda yardımcı olacaktır.
Uçuşunuzun yarısından sonra da yemeyi kesmeniz ve vardıktan sonraki ilk öğünün tadını çıkarmanız öneriliyor. Unutmayın, bazı ülkeler diğerlerine göre belirli öğünleri daha erken ya da daha geç yiyor olabilirler, yani yerel öğün saatlerine göre yemek yemeye çalışarak ayak uydurmayı deneyin. 

Susuz Kalmayın

Uçağın içerisinde dönen havanın susuzluğa sebep verdiği ve cildiniz için kurutucu olduğu aşikar, bu yüzden tıka basa su içmeye bakın! Cildinizin ve dudaklarınızın kurumasını önlemek için de nemlendirici sürmeniz ve uçuşunuz sırasında uyanık geçirdiğiniz her saat başına 235 ml su içmeniz faydanıza olacaktır. Cesaretiniz de varsa uçaktaki uykunuz için nemlendirici bir maske takın, ünlülerin hepsi her daim nasılsa takıyor ve kimse yargılamıyor.

İlknur Sabiha KATİP
İlknur Sabiha KATİP
19 Şubat 2022
Paylaş :

Yorum Gönder