İzmir'de Ne Yenir?

İzmir, Türkiye'nin en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biridir. Bu güzel şehir, tarihi ve doğal güzellikleri ile olduğu kadar lezzetli yemekleri ile de ünlüdür. İzmir'de her zevke uygun yemek bulabilirsiniz. Deniz ürünleri, meze, et, tatlı ve daha fazlası...

izmirde ne yenir

İzmir'de Ne Yenir? Hani Yemekler Meşhur?

İzmir'de mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden bazıları şunlardır. İzmir yiyeceklerinden en ünlü olanlar başlıca, boyoz, gevrek(sokak simidi), lokma, kumru, izmir köfte, izmir bombası, söğüş, şevketi bostan, şambali tatlısı. Tabi ki bir çok farklı ünlü yiyeceği sahiplik eden Ege bölgesi incisi olan İzmirin çok daha fazla önemli yemeği vardır ancak bunlar en ünlü olanlardır. Gelin birlikte İzmir'de ne yenir detaylarına bakalım.

  1. Boyoz

    boyoz
    Boyoz biraz milföy hamuruna benzeyen ve kolay dağılan bir hamurişidir. İzmir'in en meşhur yiyeceği olan boyoz İzmir için simgeleşmiştir. Yağlı ve yağsız iki türü bulunan boyoz, özellikle karabiberli haşlanmış yumurta ile tüketilir. Özellikle kahvaltılarda tercih edilen boyoz, hamurunun özgün yapısıyla damaklarda unutulmaz bir iz bırakır. Aynı kumru ve gevrek gibi boyozuda sokak simitçilerinde bulabilirsiniz.
  2. Gevrek

    gevrek
    Gevrek İzmir'in halk dilindeki simit almanına gelen bir isimdir. Ancak gevrek ile simit arasında fark olduğu söylenir. Gevrek simide göre biraz daha tatlı ve çıtır çıtırdır. Yanı örnek vermek gerekirse, pastane simiti ve taş fırın simidi arası bir şey olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca farklı yapım şekilleride türemiştir. Arası peynirli veya çikolatalı yapılabilirken, sokak seyyarlarında arasına domates, biber gibi şeylerde ekletebilirsiniz.
  3. Lokma

    lokma tatlısı
    Lokma, hamur kızartılarak hazırlanır ve şerbet ile servis edilir. Lokma, genellikle Ramazan ayında yapılır ve dağıtılır. Tabi İzmir'de genelde bir sokakta lokma dağılıyorsa birisi vefaat etmiş olabilir. Vefaat ardından tüm mahalleye sevabına dağıtılmak üzere evin önüne lokma tezgahı kurulur. Lokma, un, su, tuz ve maya ile yapılır. Hamur, yuvarlak bir şekilde kesilir ve kızgın yağda kızartılır. Kızaran lokmalar, şerbetli bir kaba konur ve şerbet ile ıslatılır. Lokmalar, sıcak olarak servis edilir.
  4. Şevketi Bostan

    şevketi bostan
    Şevketi bostan yemeği, Türkiye'nin Ege bölgesinde özellikle İzmir'de yaygın olarak tüketilen bir yemektir. Şevketi bostan, ıspanak ailesinden bir bitkidir ve zeytinyağlı, etli veya tavuklu olarak pişirilebilir. Şevketi bostan yemeği, hem lezzetli hem de sağlıklı bir yemektir. Şevketi bostan yemeği, ıspanak, pırasa, biber, domates, soğan, zeytinyağı, tuz, karabiber ve arzuya göre et veya tavuk ile yapılır. Şevketi bostanlar ayıklanıp yıkanır ve ince ince doğranır. Diğer malzemeler de doğranır ve tencereye alınır. Tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişirilir. Şevketi bostanlar yumuşayınca ocaktan alınır ve sıcak olarak servis edilir.
  5. İzmir Bombası

    izmir bombası
    İzmir bombası, İzmir'in en meşhur tatlılarından biridir. İzmir bombası, ince bir yuvarlak hamur ve çikolatalı fındık kreması ile yapılan bir tatlı türüdür. İzmir bombası, genellikle küçük, yuvarlak bir şekilde yapılır ve içerisine çikolata sosu konulur. İzmir bombası, hem lezzetli hem de popüler bir tatlı türüdür.  İzmir bombası, İzmir'in en eski pastanelerinden biri olan Çelebi Unlu Mamulleri tarafından icat edilmiştir. Çelebi Unlu Mamulleri, İzmir'in Konak ilçesinde yer almaktadır. İzmir bombası, Çelebi Unlu Mamulleri'nde ilk kez 1980 yılında yapılmıştır. İzmir bombası, kısa sürede İzmir'de çok popüler hale gelmiştir. İzmir bombası, günümüzde Türkiye'nin birçok şehrinde satılmaktadır.
  6. Söğüş

    söğüş
    İzmir söğüş, İzmir'in en ünlü sokak lezzetlerinden biridir. İzmir söğüş, ince ince kıyılmış kuzu kellesi beyin, dil ve yanak etinden yapılır. Söğüş, genellikle lavaş ekmeği ile sarılarak servis edilir. Söğüş, hem lezzetli hem de besleyici bir yemektir. İzmir söğüş, İzmir'in Kemeraltı semtinde çok popülerdir. Kemeraltı semtinde, birçok söğüşçü bulunur. Söğüşçüler, genellikle sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar açıktır.
  7. Şambali Tatlısı

    şambali tatlısı
    Şambali, İzmir'in meşhur tatlılarından biridir. Şerbetli bir tatlı olan şambali, yoğurt, irmik, un ve yumurtadan yapılır. Tatlı, genellikle fırında pişirilir ve üzerine şerbet dökülür. Şambali, yumuşak ve lezzetli bir tatlı olup, yaz aylarında özellikle tercih edilir. Şambali, İzmir'de birçok yerde bulunabilir. Tatlı, genellikle pastanelerde ve sokak satıcılarında satılır. Şambali, hem Türk hem de yabancı turistler tarafından çok sevilmektedir.
  8. İzmir Köfte

    izmir köfte
    İzmir köftesi, Türkiye'nin İzmir ilinde yaygın olarak tüketilen bir köfte türüdür. İzmir köftesi, dana veya kuzu kıyma, soğan, galeta unu, maydanoz, yumurta, tuz ve karabiber ile yapılır. Köfteler, küçük, oval bir şekilde yapılır ve kızgın yağda kızartılır. İzmir köftesi, genellikle ekmek arası veya pilav ile servis edilir. Tabi sulu yemek şeklinde de kozlenmiş biber ve dometes ile yapılabilmektedir. İzmir köftesi, İzmir'de birçok yerde bulunabilir. İzmir köftesi, genellikle köftecilerde, kebapçılarda ve lokantalarda satılır. İzmir köftesi, hem Türk hem de yabancı turistler tarafından çok sevilmektedir.
  9. Kumru

    Kumru
    Aslında Kumru sabah kahvaltı yerine sokaktaki seyyarlardan alınan, İzmir'in bir ünlü sokak lezzetidir. Kumru, ekmeğin içerisine zeytinyağı, peynir, domates, zeytin ve salam konularak hazırlanır. Ancak neredeyse tüm Türkiye İzmir Kumrusu diye, salam, sosis, vb. şarkuteri ürünlerin sandviçini kumru diye tanıyor. İzmir'e özgü bir sandviç türüdür. Simit benzeri bir ekmeğin içine sucuk, pastırma, sosis gibi malzemeler eklenir. Genellikle acı biber ve domatesle servis edilir.
Sıralama rastgele olup, önem sırasına göre değildir.
Yağmur Turhan
Yağmur Turhan
14 Ağustos 2023
Paylaş :

Yorum Gönder