Her Krizin Bir Çözümü Vardır

Her yolculuğun keyfini kaçırmasından kurtulamazsın. Ama yolcuların yaptığı en kötü hareket nedir? Uluslararası Yardım Ajansından Alex Puig, bir Amerikan şirketi acil tahliyeyi sunarken onların apar topar evden ayrıldıklarını söylüyor. Aksi giden yolculuktan nasıl incelikle kendini toparlayacağın hakkındaki ilk şey burada.

Ben Soyuldum Ne Yapmalıyım?

Son zamanlarda yapılan bir araştırmada yankesiciliğin en yüksek olduğu yer olarak Barselona birinci sırada geliyor, Roma, Prag ve Madrid ile liste devam ediyor. Nerde olursanız olun yeni bir yerde olduğunuzda eşyalarınıza dikkat edin. Yanınızda kullan at tipi bir cüzdan taşıyın ya da cüzdanınıza günlük nakit para ve eski fotoğraflar koyup onları kandırın ama kesinlikle cüzdanınızı çıkardığınızda orada tereddüt ettiğiniz hiçbir şey olmasın. Kredi kartınızı ve paranızı cebinize koyun.
  1. Sahte cüzdanı çıkar.
  2. Polisi ara.
her krizin çözümü

Her Krizin Bir Çözümü Vardır ve Pasaportum Çalındı

Yanınızda pasaport taşıyacağınız zaman 3 tane olmak üzere çoğaltın: Renkli bir fotokopisini güvenli bir yerde tutun(otel odanız gibi), bir kopyasını güvendiğiniz birinin evinde bırakın ve bir kopyasını elektronik dosya olarak taratın ve “Bulut Sistemi”ne kaydedin(DropBox veya Google Drive deneyin). Pasaportun kişisel bilgi sayfası, uçak bileti, ehliyet ve kredi kartlarının kopyaları da kimliğinizi onaylatmanızda size yardım edebilir.
 
  1. Hemen elçilik veya konsolosluğa ulaşın.
  2. Eğer yolucuk programınızı değiştirmeniz gerekiyorsa hava yollarını ve seyahat sigorta şirketini uyarın.


Kredi Kartı: Bloke edildi

Uluslararası güvenlik için Amerikan kredi kartınızın mikroçipi etkisiz hale getirilebilir veya bankanız onun dolandırıcılık algılama sistemi sayesinde kartın kullanımını engelleyebilir. Evinizden ayrılmadan önce güvenlik sisteminin sizin kredi kartınızı bloke etmeyeceğinden emin olmak için bankanıza seyahat programınız hakkında haber verin. Eğer bloke edildiyse, bankanızdan kodu ve mikroçipi Avrupa gibi her yerde geçerli bir kart vermesini isteyin. 2013 yılında, önde gelen ABD bankalarının çoğu mikroçipli ve imzalı akıllı kart sistemine geçiyor.
 
  1. Kredi kartınız için uluslararası ücretsiz numarayı arayın.
  2. Banka ve kredi kartı şifrenizi değiştirin.

Şuradaki bir kargaşa mı?

Özellikle de haber değeri taşıyorsa bir yürüyüş gösterisi kendinizi kaptırmanız için sizi cezbediyor olabilir ama içinizdeki şiddetli isteğe karşı durun ve etrafınızdaki grevler, protestolar ve kalabalıktan sakının.
 
  1. Kargaşa alanından olabildiği kadar çabuk uzaklaşın.
  2. Fotoğraf çekmeyin. Fotoğraf gazeteciliğine atılmak sizi daha tehlikeli bir duruma sokabilir.
  3. Otelinize geri dönün. Ya da en yakındaki elçilik veya konsolosluk. Eğer şiddet yayılırsa, ülkeden ayrılın.

Dolandırıcılık

Şüpheli bir devre tatil tarafından Thai mücevherleri özel teklif üzerine tatil yeri müşterilerine satıldı, dolandırıcılar kandırmak için telaşlı yolcuları gözlerler. Ünlü kent simgeleri, hava alanları ve tren istasyonları gibi turistlerin uğrak yerlerinde tezgahlarda satılanlardan kaçının.
  1. Polisi arayın.
  2. Eğer kredi kartı kullandıysanız, ödemeyi iptal edin.
  3. Diğerlerini uyarmak ve dolandırıcıları caydırmak için sizi dolandıran kişiyi sosyal medyada (Facebook, Twitter) ifşa edin.

Doğal Afet Olduğunda

Eğer tsunami gibi bir doğal afetin olabileceği bir yerde kalıyorsanız, dalganın geldiğini haber veren siren gibi uyarı işaretlerini iyi bilin.
  1. Her türlü resmi uyarıyı dikkate alın.
  2. Hareket etmeden önce etrafınıza bir bakın; bir yerde kalmak orayı boşaltmaktan daha iyi olabilir (kasırga sırasında olduğu gibi, sığınacak bir çatı aramak dışarda fırtınaya koşmaya çalışmaktan çoğu kez daha akıllıcadır).
  3. Olabildiği kadar çabuk güvenli bir yere gidin.

Kaynak:http://travel.nationalgeographic.com/travel/trip-tips-problems-survival/

Christopher Elliott’ın kaleminden

İsmail YURTSEVER
22 Mayıs 2021
Paylaş :

Yorum Gönder