Gezinizin Üstesinden Gelin

Rezervasyon Tuzakları

  1. Daha düşük uçuş maliyetleri için beklemek mi? Uçak biletlerinin ücretleri oldukça hızlı değişiyor hatta havayolları dahi fiyatlar yükselecek mi düşecek mi kestiremiyor (hepsi karmakarışık bilgisayarlar tarafından hallediliyor). Bu yüzden sakin olun. Üstesinden gelebileceğiniz bir fiyat gördüğünüzde bileti satın alın ve ardınıza bakmayın. Fakat beklemek zorundaysanız Yapta gibi bilet ücretleri farkını kullanan bir servis kullanın.
  2. Miller veya puanlar için rezervasyon mu yapacaksınız? Reklamlar ve forumlar en çok puanı ve mili toplayabilmek için varış hedefi, otel ya da havayolu seçmeye odaklanmanıza teşvik ediyor. Fakat bunlar gnellikle ne gezgin olan size ne de otele veya havayoluna fayda sağlamıyor. İçerisinde boğulmayın. Üyelik kartlarını bir kenara bırakın ve harcadığınız her dolar için puan veya mil veren banka kartları kampanyalarından faydalanın.
  3. İki kere mi rezervasyon yaptınız? Çifte problem: Çevrimiçi rezervasyon yapıyorsunuz ve tarayıcınız çalışmayı durdurdu, ya da siz öyle sanıyorsunuz. Rezervasyon işlemi hala devam ediyor olabilir ve siz “onayla” tuşuna bastığınızda iki kere aynı rezervasyonu yapmış olabilirsiniz. İyi haber: Genellikle iptal edebilmek için 24 saatiniz var. Kötü haber mi? Çifte rezervasyonunuzu gereğinden geç fark edebilirsiniz. Rezervasyon sırasında tarayıcınız çalışmayı durduracak olursa danışma hattını arayıp bilgi alın ve tekrar rezervasyon yapmadan önce 24 saat bekleyin.
  4. Seçenekler arasında kendinizi mi kaybettiniz? “Düşük fiyat garantisi” genellikle yanında rahatsız edici birçok küçük ayrıntıyla geliyor.  “Teklif”ler de aynı şekilde (birçok halk gereğinden fazla ödemiş oluyor). Ve her zaman en uygun fiyatı bulana kadar dükkan, çevrimiçi seyahat acenteleri (Orbitz, Expadia) gibi her yerde gezinin, ve hepsini dışa vurmayın.

gezinizin üstesinden gelin
 

Otel Hüsranları

  1. Rezervasyonunuz gözükmüyor mu? Yeni bir rezervasyon yapmayın, en azından henüz değil. Oteli veya acentanızı arayın. Rezervasyonunuzu bulamıyorlarsa ek ücret talep etmeden yenisi ile telafi etmeleri gerekecek. Hala ilk oda için ücret talep ediliyorsanız aracı şirkete ivedilikle kredi kartınıza ücreti yatırmaları için başvurun.
  2. Otel havuzu devredışı mı? Odanız için bir telafi almanız mümkün. Resepsiyona nazikçe söz verildiği halde yerine getirilmeyen bu servis için telafi olup olmayacağını sorun, fakat yine de gerçekçi olmanızda fayda var; bu yüzden adisyonunuzu sıfırlayacak değiller. Hiç değilse ücretsiz bir kahvaltı almanız ihtimaller arasında.
  3. Gürültülü komşular mı? Otel santralini arayın ya da resepsiyona bizzat desibel seviyeleri konusunda şikayette bulunun. Durumu düzeltemiyorlarsa odanızın değiştirilmesini talep edin. Zorunda kalırsanız müdüre başvurun. En kötü senaryo otelden çıkışınızı ve para iadesini talep edin.
  4. Manzarasız oda mı? Odanız ücretini verdiğiniz odanın karşılığı değilse oda değişimi talep edin. Otelde yeterli oda yoksa daha üst sınıf bir oda ya geçmeyi ya da ayrıca bir ücret ödemeksizin rezervasyonunuzun eşdeğer bir otele aktarılması talebinde bulunun.


Nahoş Hava Durumları

  1. Biletiniz yok veya yolculuğunuz mu değiştirilmiş? Seyahat acentenizi veya aracı olmadan aldıysanız havayolunuzu hemen arayın. Rotanızın değiştirilmesi yüzünden siz ücretlendirilmemelisiniz. Yeni bilet almayın, tuhaf olanı para iadesinde bulunmayabilirler.
  2. Uçuşunuz iptal mi edildi? Check-in yapmak için sıraya girin fakat aynı zamanda havayolunuzu arayarak ya da çevrimiçi bir rezervasyon için uğraşın. Sıra size gelmeden genellikle halledebilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var ki havakoşullarından dolayı ertelen veya iptal edilen uçuşların sorumluluğunu havayolu şirketi üstlenmez fakat teknik bir arıza söz konusuysa sizi bir otelde ağırlayacaklardır.
  3. Koltuk numaranız gözükmüyor mu? Kapı görevlisi durumu çözemiyorsa uçuş görevlilerinden birine uçağa bindikten sonra danışın. Nazikçe. Ne kadar erken sisteme geçerse isteğiniz o kadar çabuk koltuğunuza kavuşursunuz.
  4. Koltuk kapasitesinin dışında bir rezervasyona mı denk geldiniz? İstemediğiniz sürece gönüllü olmayın. Uçaktan atılmayı bekleyin, zararı karşılamaları yemekler ve konaklama yönünden işinize gelir. Gönüllü olup indiğiniz zaman bunlardan faydalanamazsınız fakat personeller birisini indirmek zorunda kaldığı takdirde telafisini de sunmak zorundalar.
  5. Bagajınız mı kayıp? Taşıma bandında valiziniz çıkmadı diye sonsuza kadar kaybolduğunu düşünmeyin. Havayolları kaybolan bagajların sahiplerine genellikle ulaştığını ve sadece %2’sinin evine ulaşamadığını öne sürüyor. Hemen havayolu ofisine kayıp bagaj başvurusunda bulunun (bildirmek için 4 saat kadar kısa bir vaktiniz olabilir). Takip numarası ya da zararı geçici karşılayacak kıyafet ve kişisel temizlik ürünleri için bir miktar para da alabilirsiniz. Valiziniz bulunduğu takdirde havayolu size uygun bir zamanda onu yine size teslim etmek zorunda. Valiziniz ortaya çıkmazsa şikayetinizi gerekli mercilere bildirmek için belgeleri saklayın ve Montreal Anlaşması’nı hakkınızın yenmemesi için gözden geçirin.


Araba Konusuna Gelince

  1. Küçük araba yok mu? Rezervasyonunu yaptığınız sınıftan araba ellerinde yoksa şirketlerin genellikle bir üst sınıftan arabayı ek ücret talep etmeden temin etmeyi poliçeleri arasında. Kiralama acentesi bir üst modeli satın almanız için ısrar edebilir ya da gereksiz uzun bir beklemeye yönlendirebilir sizi, kanmayın, kendi istediğiniz araç modelinde ısrar edin ya da bir üst modelini ücretsiz vermesini talep edin. Güvenli bir şekilde araç kiralama hizmetini bilet.com üzerinde alabilirsiniz.
  2. Ekstralar için ücretlendirildiniz mi? Fişinizi dikkatlice okuyun. Bilmediğiniz bir şey olduğunda yöneticilerden birisiyle konuşun. Ayrıldıktan sonra bunu düzeltmek oldukça zorlaşıyor. Kiralarken neleri işaretleyerek fiyata dahil ettiğinize dikkat edin.
  3. Mekanik zorluklar mı? Kiralık bir arabanın tekeri patlarsa kiraladığınız şirketi arayın hemen. Şirket sizi ve bozulan arabayı kiraladığınızı yere geri taşımak ve tekerleri değiştirerek yenisini temin etmekle yükümlü. Ayrıca arızayı belgelemelisiniz ki sizi arabayı bozmakla suçlamasınlar.
  4. Sınırda mı durdunuz? Prosedürler sizi yavaşlatabilir. Kimliklerinizi hazırda tutun, ebeveynlerinin yalnızca birisiyle seyahat eden çocuklar için de bir diğerinin notunu ibraz etmeniz gerekebilir. Ve kendinize hakim olun, prosedürlerden şikayet etmeniz gereken yer ya meclise mektup yazmak ya da oy sandığı.
Çağdaş KIROĞLU
29 Mayıs 2021
Paylaş :

Yorum Gönder