Geziden Eve Döndüğünüzde Yapmanız Gereken 10 Şey

Seyahat, sık sık gezi öncesi planlama sürecinden tutun da varış noktasına varır varmaz deneyimlemek istediğiniz etkinlikleri seçmeye kadar bir dizi yapılacaklar listesi gibi görünür (uçuş ve otel rezervasyonu yap, kredi kartı şirketini ara, mailleri dondur, bavul hazırla). Ama ya eve döndükten sonra?
İçimizden bazısı hiçbir şey yapmıyor, ama diğerleri hiç seyahat gibi günlük yaşamlarına geri dönerken onlar yolculuk sonrası bir iki günlüğüne yorgun bir şekilde kanepeye yığıldılar. Neden mutlu bir ortam  bulmuyoruz? Aşağıdaki seyahat sonrası yapılacak şeylerin listesi paranızın cebinizde kalmasına, sağlıklı kalmanıza ve gezi sonrası hala sürmekte olan keyfin sadece birazcık daha uzun süre boyunca tadını çıkarmanıza yardım edecek.

Geziden Eve Döndüğünüzde Yapmanız Gereken 10 Şey

1. Banka ve kredi kartı hesap özetlerinizi kontrol edin.

Bu herhangi bir zamanda herhangi biri için iyi bir tavsiyeyken,  bu özellikle seyahat eden kişiye bağlı. Ed Hewitt Seyahat Ederken Kimlik Hırsızlığını Önlemenin 11 Yolu ‘nda "Kimlik hırsızlığı dünya çapında büyüyen bir problem özellikle de, güvenli olmayan İnternet bağlantılarını kullanmaya mecbur kalmış, kapsamlı, kişisel belgelerini daima kendi yanlarında taşıyan ve kredi kartı şifrelerini hakkında hiçbir şey bilmedikleri ve ya onları hiçbir zaman tekrar göremeyecekleri satılara veren, seyahat eden bu korumasız kişiler için." demiştir.

Eve geldiğinizde bir ve ya iki içerisinde, internet bankacılığına girin ve kredi kartının geri ödemesini kaçırmak, daha fazla borçlanma ya da onayınız dışındaki harcamalar gibi şeyler için banka ve kredi kartı hesap özetlerinizi kontrol edin. Herhangi bir konuyu banka ya da kredi kartı şirketinize hemen bildirin.

2. Telefonunuzdaki uluslararası paketi kapatın.

Seyahat eden çoğu kişi, deniz aşırı gezi sırasında telefonlarını ekonomik bir şekilde kullanabilmek için olağan planlarına uluslararası arama, mesajlaşma ve internet paketi ekliyor. Ama gezi biter bitmez, paketi iptal ettirdiğinizden emin olun ki gelecek ay ve sonrasında onun için fazladan ödeme yapmaya devam etmeyin.

3. Maillerinizle ilgilenin.

Eğer geziniz sırasında mail göndermeyi devam ettirmediyseniz, eve geldiğinizde muhtemelen dolup taşmış bir gelen kutunuz olacak. Ne kadar uzun süre onunla ilgilenmek için beklerseniz o kadar çok mail birikecektir, yani acil bir şeye cevap vererek ve  bültenleri ya da hiçbir zaman okumaya vaktinizin olmayacağı uyarıları silerek yığının arasına girmek için birkaç dakikanızı ayırın. Gezinizden önce açtığınız " ofis dışında" ve ya "uzakta tatildeyken" otomatik mesajlarını kapatmayı ve iptal ettiğinizin herhangi bir bültenin aboneliğini yeniden başlatmayı unutmayın. Ve henüz ailenize ve arkadaşlarınıza sağ salim eve vardığınızı haber vermediyseniz onları arayın da onlara mesaj atın.

4. Vücudunuza iyi bakın.

Saat dilimlerini atlamak, uçuş ertelemelerine gerilmek, restoran ve barlara düşkünlük göstermek, uçakta kesik kesik uyumak... bunlar seyahatin vücudunuza karşı kötü davranmasının sadece birkaç yolu.  Gezi sonrası hastalanmak olağan dışı bir şey değil, ama eve vardığınızda kendinize iyi bakarak bunu önlemeye yardım edebilirsiniz. Uzun ve kuru bir uçuştan sonra tekrar normal suyunu vücudunuza kazandırmak için bol bol su için ve buna taze meyveli, sebzeli ve salatalı hafif restoran yemekleriyle karşılık verin.

Eğer uyumaya can atıyorsanız, kendinizi yeni zaman dilimine hemen uyum sağlamaya zorlamaktansa biraz şekerleme yapın. Seyahat eden çoğu kişi tatil sonrası ekstra "dinlenme" gününü uyumak ve diğer tatil sonrası işlere yetişmek olarak görüyor ki bu kendilerini ruhen ve bedenen gerçek dünyaya geri döndürüp rahatlatmada çok yararlı. 
 

5. Fotoğraflarınızı ayırıp bir kenara koyun.

vücuduna iyi bak

Görkemli taş kalenin ve ya parçalanmış antik kalıntıların isimlerini tamamen unutacağınız tatil fotoğraflarınıza göz atmak için uzun süre bekler miydiniz? Bunun olmasına sizin vermeyin. Anılarınız hala tazeyken fotoğraflarınızı bölümlere ayırın ve başlıklar yazın; aynı zamanda fotoğraf albümü, koleksiyon defteri ve ya diğer benzer anıları üretmek için geçerli. Eğer bir ve ya 2 gezi geride kaldıysanız, onları bir daha asla yakalayamayabilirsiniz.

6. Sadakat programlarınızı kontrol edin.

Eğer sık sık uçan bir yolcu ve ya otel sadakat programına sahipseniz, hakkınız olan mil ve puanları aldığınıza emin olmak için gezinizden sonraki birkaç günü seyir defterinize kaydedin. Hesabınızdan doğru bir şekilde çekildiğine emin olana kadar otel makbuzunu ve/ve ya boarding pass(geçiş biletlerini) elinizde tutmaya çalışın.

7. Hasar sigortası yapın.

Eğer gezi sırasında bir şeyler yanlış gittiyse ve seyahat ve sağlık sigorta poliçesinden hak talep etmeye ihtiyacınız varsa, bunu ertelemeyin; poliçenizin satır aralarındaki önemli noktalarda genellikle zaman kısıtlaması vardır ve çok uzun süre beklediyseniz hasarın ödenmesi hakkını kaybedebilirsiniz. Bütün gerekli belgeleri toplayın ve olabildiği kadar yakın bir zamanda talepte bulunun.

8.Harekete geçin.

İyi bir seyahat genellikle insanlarda canlılık hissi bırakır. Belki Amazon’da nesli tükenmekte olan vahşi yaşam hayvanlarını seyrettiğiniz hafta içinizde doğayı korumak için yeni keşfedilmiş bir tutku yaratır ya da Hindistan’daki sokak çocuklarının kötü durumu içinize dokunur ve eve onlara uzaktan yardım etme yollarını bulma isteğiyle gelirsiniz.
Günlük yaşamınızın kısa süren heyecanına geri dönmek ve seyahatinizde sizi en çok heyecanlandıran anıları unutmak çok kolaydır. Bu anıların rengi solmadan önce, bağış yapın, gönüllü program arayıp bulun ya da canlılığınızı harekete dönüştürecek başka yollar bulun.

9. Tecrübelerinizi seyahat eden diğer insanlarla paylaşın.

Seyahat planınızı incelikle yaparken, TripAdvisor’daki otel yorumlarını okuyup, Yelp’deki restoran fiyatlarını karşılaştırdınız ve ya bizim seyahat yorumları kısmımızdaki IndependentTraveler.com okuyucularının deneyimlerini gözden geçirdiniz mi?  Eğer seyahat etmiş diğer insanların bilgilerinden daha öncesinde yararlandıysanız, seyahatinizin iniş çıkışları hakkında yazarak gördüğünüz iyiliğin aynısını bir başkasına yapmayı bir düşünün. En iyi sonuçlar için, harika martinileri olan restoranın adını hala hatırlıyorken bunu gezinizin ilk ve ya ikinci haftasında yapın.

sosyal medya 10. Sonraki seyahatinizi planlamaya başlayın.

En yakın tarihli araştırma seyahatin bizi daha mutlu ederken, seyahat sonrasında hoşnutluğumuzun normal seviyesine dönmesinin (ya da tam tersinin olmasının) çok uzun bir süre değil genellikle birkaç hafta aldığını buldu. Şansa bakın ki, sizi daha mutlu eden şey sadece seyahat etmek değil; bu yüzden seyahat planı yapın. Eğer tatil sonrasını bunalımını kovmak için aranıyorsanız, sonraki seyahatinizin hayalini kurmaya başlamak için çok geç değil.

Yasemin ERCAĞ
Yasemin ERCAĞ
20 Kasım 2021
Paylaş :

Yorum Gönder