Dünyada Muhteşem 10 Kanyon ve Vadi

Kanyonlar ve vadiler dağ zirvelerinin ve uçurumların arasında kalan aktif nehirlerin hareketleriyle oyulmuş derinliklerin oluşumudur. Doğal eğilimlerinden dolayı aktıkları yüzeyleri keserek altlarında kalan taşları aşındırıyor. Kanyonların türleri, geniş kutu kanyonlar ve dar yarık kanyonlar olmak üzere başlıca ikiye ayrılır. Dünyadaki çeşitli 10 kanyon ve vadilere bir göz atalım.


10. Balık Gölü Kanyonu, Nambiya    

balık gölü kanyonu nambiya

Balık Gölü Kanyonu Nambiya’nın güneyinde kalıyor. Afrika’daki en büyük kanyon ve zıtlığıyla görkemliğini görmek isteyen turistlerin de en büyük ilgi kaynağı. Kanyon, 160 km uzunluk, 27 km genişlik ve 550 m derinliğe sahip. Kanyonun sonuna doğru bir sıcak su kaynağı bulunuyor. Kanyonun bazı kısımları özel mülk olarak sahiplenilmiş. Kanyon az miktarda suyu barındırıyor.

9. Büyük Kanyon, Arizona ABD

 büyük kanyon arizona abd

Büyük Kanyon Amerika’da Arizo’nın kuzeyinde yer alıyor ve dünyanın en inanılmaz kanyonlarından biri. Kolorado Nehri’nin milyonlarca yıllık erozyon hareketleri sonucu oluşan kanyon, 1.6 km derinlik ve 446 km uzunluğa sahip. Turistleri buraya çeken şey kanyonun barındırdığı zıtlıklar, çarpışık tabiatı ve rengarenk manzarası ki hepsini birden tek yerde bulmanın zorluğu onu bu kadar çekici kılan.

8. Fjaðrárgljúfur Kanyonu, İzlanda

 fjaorargljufur kanyonu izlanda

Fjaðrárgljúfur, İzlanda’nın güneydoğusunda yer alıyor ve dünyanın en görkemli kanyonlarından biri. Derinliği 100 metreye kadar ulaşıyor ve genişliği yaklaşık 2 km. Bu oluğun içinden Fjaðrá Nehri akıyor ve dağ buzullarının binlerce yıldır nehirden akarken oluşturduğu devamlı erozyonun etkisiyle yapılaşmış taşlar yüzeyinde bulunuyor. Turistler manzaranın tadını çıkarmak için burayı ziyaret ediyor. Ayrıca bakınız; Aklınızı Başınızdan Alacak 10 Fantastik İzlanda Fotoğrafı.

7. Blyde Nehri Kanyonu, Güney Afrika

 blyde nehri kanyonu güney afrika

Güney Afrika’nın Mpumalanga kentinde yer alan Blyde Nehri Kanyonu dünyadaki en fotojenik kanyon olarak görülüyor. Aslına bakılırsa kanyon, büyük önem arz eden bir doğa harikası. Yaklaşık 25 km uzunluğunda, ortalama 750 m bir derinliğe sahip ve muhtemelen dünyanın en büyük yeşil kanyonu. Kanyon, genellikle kum taşı barındırmasıyla beraber geniş bir hayvan ve bitki çeşitliliğine de sahip ve Doğa Rezervatı tarafından korunuyor.

6. Verdon Vadisi, Fransa

 verdon vadisi fransa

Verdon Vadisi, Fransa’nın güneydoğusunda yer alıyor ve dünyanın muhteşem vadilerinden biri. Vadi, bir nehir kanyonu ve sık sık tüm Avrupa'nın en güzeli olarak anılıyor. 700 m derinlik ve 25 km uzunluğa sahip. Turkuaz yeşili renkli suya sahip Verdon Nehri’nin erozyon hareketi vadiyi oluşturuyor ve ikisi bir arada mükemmel bir özelliği ortaya çıkarıyor.

5. Kaplan Sıçrayışı Vadisi, Çin

 kaplan sıçrayışı vadisi çin

Lijian yakınlarında, Çin’de Jinsha Nehri’nde yer alan Kaplan Sıçrayışı Vadisi, en derin ve manzarası en güzel vadilerden biri. Ölçülen en derin yeri nehirden zirveye 3790 m. Devasalığıyla bilinen vadinin etrafında tahıldan geçinen ufak köylerde Naksi etnik grupları yaşıyor ve yabancı yürüyüş yapan gezginler uğruyor. 

4. Bryce Kanyonu, ABD
 bryce kanyonu abd

Hoodoo adındaki kireçtaşından oluşma kolonlar sayesinde ABD, Utah’da yer alan bu kanyon adeta doğal bir amfi tiyatro gibi gözüküyor. İhtişamlı manzarası 1900’lerin başında gazete ve dergilerde uzaydan bir görüntüymüş gibi anlatılınca büyük ün kazandı. Kenar uzunluğu 2400 ila 2700 m arasında değişiyor. Zor ulaşımına rağmen 7400 kadar görünen yıldızlı gökyüzü görüntüsüyle yıldız gözlemek için harika bir yer. Ayrıca bakınız; Amerika'nın 10 Rekor Cazibesi

3. Kali Gandaki Vadisi, Nepal

kali gandaki vadisi nepal

Kali Gandaki Vadisi, Nepal’de yer alıyor ve dünyanın en harikulade vadilerinden biri ve Himalayalar’da Kali Gandaki veya Gandaki Nehri tarafından şekillendirildi. Bazı kayıtlara göre burası dünyanın 5571 m derinlik ile en derin vadisi, Annapurna I’nın Annapurna I ile Dhaulagiri arasındaki 2520 m derinliğinden sonra geliyor. Hindistan ve Nepal arasınadaki ticaret yolu olmasının yanısıra saligram fosilleriyle de tanınıyor.

2. Indus Vadisi, Pakistan

indus vadisi pakistanİndus Vadisi Pakistan’da yer alıyor ve dünyanın hem en derin hem de olağanüstü vadisi. Asya’nın en büyük ve Pakistan’ın en önemli nehirlerinden biri olan İndus Nehri vadide Nanga Parbat dağ kitlesinin etrafında  4500-5200 metreye ulaşıyor ve bu dev oluklar orta ile alçak yerkabuklarını oluşturuyorlar.

1. Antelope Kanyonu, ABD

 antelope kanyonu abd

Antelope Kanyonu eşsiz bir biçimde şekillenmiş taşları ve rengarenk şekilleriyle dünyadaki tüm kanyonların belki de en çok ziyaret edilen ve en çok fotoğrafı çekileni. Amerika’nın kuzeybatısında Page şehrine yakında yer alıyor. Kanyon Navajo kumtaşlarının erozyonu, sel ve karasal etkenler sonucu oluştu.

Dünyada daha birçok kanyon ve vadi daha var. Kimileri sıkça turistler tarafından ziyaret edilirken kimileri de hala dokunulmamış ve bozulmamış biçimde duruyor. Hepsinin yanısıra bu kanyon ve vadiler doğal yollarla oluşmuş dünyadaki en cazibeli yapılar.

Kadir Kayalı
27 Kasım 2021
Paylaş :

Yorum Gönder