Dünya Üzerindeki 10 Doğal Kaplıca

Sıcak kaplıca ismi kendi kendini bir nebze tanımlıyor. Sıcak kaplıcalar içerisinde sıcak su bulunan havuzlardır ve bildiğimiz gibi doğanın ısıtma, soğutma ve her ne yapmak istiyorsa, bunu kendine özgü yapış şekilleri vardır. Teknik olarak konuşmak gerekirse jeotermal olarak ısıtılmış yeraltı suyunun yerkürenin yüzeyine çıkması sonucu kaplıcalar oluşur. İnsanlar tarafından ziyaret edilen birçok kaplıca vardır. Gelin sizinle dünya üzerindeki 10 doğal kaplıcaya göz atalım.

aldatma adası kaplıcaları
10. Aldatma Adası Kaplıcaları

 Aldatma Adası Antartika’nın yakınlarındadır ve Antartika’nın en güvenli limanlarından biridir. Ada aktif bir volkanın kalderasıdır ve adanın birçok yerinde kaplıcalar vardır. Bu kaplıcalar dünya üzerindeki en büyüleyici kaplıcalar arasındadır. Bu kaplıcalardaki suyun sıcaklığı değişkendir. Bazı kaplıcalar buz gibi soğukken birçoğunun sıcaklığı 70°C kadar yükseğe çıkabilir.


9. Cascate del Mulino, İtalya

cascate del mulino italya 

Cascate del Mulino İtalya, Toskana’da, Saturnia şehrinin dışında yer alır. Zengin içerikli sülfür ve diğer mineralleriyle kaynağından yukarı doğru çıkan şelaleleriyle doğal bir şekilde oyulmuş 37 °C ısıyla dolu taş kaynaklar aşağı doğru ardı ardına dizilir. Bu doğal kaplıca, daha münzevi ve güzel olan ünlü kaplıca yeri Terme di Saturnia’ya yakındır.

8. Kanlı Gölet Kaplıcaları, Japonya

kanlı gölet kaplıcaları japonya 

Kanlı Gölet Kaplıcaları Japonya’da yer alır. Adını yüksek demir oranı içermesi nedeniyle kaplıca suyunun ‘‘cehennemsi’’ kırmızı renginden ve sıcak suyun sürekli yaydığı buhardan almıştır. Burası Japonya’nın Beppu şehrindeki ‘’cehennemlerden’’ ya da Jigoku’lardan, başka bir deyişle dokuz muhteşem doğal sıcak su kaplıcalarından biridir. ‘’Kanlı Gölet Cehennemi’’ bu dokuzu arasında en güzeli olarak anılır. 

7. Minerva Terrace, ABD

minevra terrace abd 

Mammoth Sıcak Kaplıcaları’nda bulunan Minerva Terrace Amerika’daki Yellowstone Parkı'nda yer alır. Burası dünya üzerindeki en seçkin doğal sıcak su kaplıcalarından biridir. Su traverten birikimlerinin tepeleri arasında sıkışmış kalmıştır. Kireçtaşı kaynakların çevresindeki patikaları kaplamış olmasının yanı sıra yükseltilmiş ve yürünebilen bir platform oluşturarak ve turistlere taraçaların etkileyici manzarasını sunarak dramatik bir etki yaratır.

6. Takaragawa Onsen, Japonya

takaragawa onsen japonya 

Takaragawa Onsen veya sıcak havuz dünya üzerindeki en muhteşem doğal kaplıcalardan biridir. Güzel manzaralı bir nehir kıyısı ortamıyla beraber Japon dağlarının arasında tünemiş olan bu kaplıca Japonya’da yer alır. Onsen’in suyunun iyileştirme özelliğine sahip olduğu, sinir bozuklukları, kan dolaşımı aksaklığı, ağrıyan kaslar ve eklemler, cilt tahrişleri vb. konularında etkili olduğu söyleniyor. Bu kaplıcanın devasa popülerliğinin ardındaki nedenler bunlardır. 

5. Brahmakund Kaplıcaları, Hindistan

brahmakund kaplıcaları hindistan 

Brahmakund kaplıcaları Hindistan’da, Bihar eyaletindeki Rajigir şehrinde bulunur. Saptparni Mağarası’ndan doğmuş yedi farklı kaynaktan veya Saptadhara’dan türeyen Rajgir kaplıcalarının sularının zengin mineral içeriği sayesinde iyileştirici özellikleri vardır. Bunun yanı sıra kaplıcalar Hindular, Budistler ve Jainistler için kutsaldır. Buradaki kaplıcalarda erkekler ve kadınlara özel ayrı kaplıca alanları vardır.

4. Büyük Prizmatik Kaplıca Gölü

 büyük prizmatik kaplıca gölü

Büyük Prizmatik Kaplıca Gölü, Wyoming, ABD’deki Yellowstone Ulusal Parkı’nın binlerce sayıdaki kaplıcasından biridir. Sıcak noktada oluşmuş olan kaynayan göl mineral yönünden zengin suya sahiptir. Suyun kenarlarındaki bakterilerden ötürü, gölün canlı renkleri optik bir prizma tarafından tıpkı bir gökkuşağı dağılımı gibi klorofil, karotenoid, sıcaklık vb. etkenlere bağlı olarak kırmızı ila yeşil arası değişir.  

3. Dominika’nın Kaynayan Gölü 

dominikanın kaynayan gölü 

Dominika’nın Kaynayan Gölü Karayip Denizi’nin Küçük Antiller bölgesindedir. Burası dünyadaki doğal sıcak su kaplıcaları arasında ikinci sıradadır ve UNESCO Dünya Kültür Mirası bölgesi olan Morne Trois Pitons Ulusal Parkı’nda bulunur. Gölün yüksek tepelerle çevrili grimsi mavi suyu devamlı dalgalı kaynama halindedir ve gölü saran bir buhar bulutu çıkarmak için köpürüp durur.

2. Kızartma Tavası Gölü, Yeni Zelanda

kızartma tavası gölü yeni zelanda
 
Waimangu Cauldron Kızarmış Tava Gölü’nün kullanılmayan ismidir. Bu göl Yeni Zelanda’nın Waimangu Volkanik Yarığının Eko Kraterinde bulunur. 200m maksimum genişliğiyle burası dünyanın en büyük doğal kaplıcasıdır. Bu kaplıcanın suyu doğal olarak asidiktir ve 50-60 °C ısıyı içerisinde barındırır. Kaplıca Waimangu’daki tekerlekli sandalye dostu yolların arasındadır.

1. Pamukkale, Türkiye

pamukkale türkiye 

Elbette, Türkiye’nin Denizli ilindeki kaplıcalar ve travertenler nadir bir bölgedir. Burada her birinde mineral yönünden zengin suların bulunduğu, başlı başına sonsuz havuzların biçimlendiği 17 tane taraça vardır. Bu UNESCO Dünya Kültür Mirası bölgesi dünya üzerindeki en eşsiz doğal kaplıcalara sahiptir. Beyaz taşların karşısındaki mavi su kaplıcayı buz gibi soğuk yapar.

Dünya üzerindeki doğal kaplıcalar size mükemmel ve gizemli bir manzara sunar. Bazı sıcak kaplıcaların yüzeyine çıkan buharları vardır bunların birçoğu gözlerinize iyi gelecek manzaralar arasına kuruludur. Bundan da önemlisi, bu kaplıcalardaki sular mineral bakımından zengindir ve bu ılımlı sıcak sular doğanın ortasındaki güzel, sıcak bir banyonun tadını çıkarmak isteyen ve muhtemelen daha iyi bir sağlıkla geri dönen insanların dikkatini çekiyor.

Çağdaş KIROĞLU
18 Aralık 2021
Paylaş :

Yorum Gönder