Azerbaycan'a Kimlikle Seyahat Başladı

Vizesiz, pasaportsuz sadece kimlikle gidebileceğimiz ülkelere Azerbaycan da eklendi. Türk vatandaşları 1 Nisan'dan itibaren yeni çipli kimlik kartlarıyla, 90 güne kadar Azerbaycan'a vizesiz turistik seyahat yapabilecek.

Bakü’ye direkt pasaportsuz uçuş!

Azerbaycan'a kimlikle seyahat edebilmek için öncelikle yeni çipli kimlik kartının olması gerekiyor. Yeni kimliklerin seyahat belgesi olarak kullanılabilmesi, iki ülke arasında doğrudan seyahatlerde mümkün. Üçüncü bir ülkeden girişlerde pasaport kullanılması zorunlu. Bu durumda Türkiye’den Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye ancak direkt uçuşlarda pasaportsuz seyahat edebileceğiniz anlamına geliyor. Otobüs yolculukları için arada başka ülke sınırlarından geçileceği için pasaport gerekir. Peki kimlik kartıyla Azerbaycan'a gittikten sonra ne yapılıyor?

Giriş-çıkış formu doldurmak gerekiyor

Yeni çipli kimlik kartlınla Bakü’ye indiğinizde bir Giriş-Çıkış formu veriliyor. Doldurduğunuz bu formu seyahat boyunca yanında taşıman gerekiyor ve ülkeden çıkış yaparken yine bu belgeyi ibra etmek zorunlu. Böylece pasaportsuz olarak 90 güne kadar kimlik kartıyla turistik seyahat gerçekleştirilebilirsin.

Yeni çipli kimlik kartı yeterli

Biraz şive farkı olsa da aynı dili konuştuğumuz, benzer yemeklere, kültürel özelliklere sahip olduğumuz Azerbaycan, bahar ve yaz ayları için rotana ekleyebileceğin çok güzel bir şehir. Dil sıkıntısı çekmeyeceğin, lezzet farklılığı yaşamayacağın ve pasaport almana bile gerek kalmadan sadece yeni çipli kimlik kartıyla ziyaret edebileceğin Bakü uçak bileti seçeneklerine göz atıp seyahat planlamasına başlayabilirsin. İki ülke arasında 25 Şubat 2020'de yapılan anlaşma neticesinde turistik amaçlı seyahatlerde vizesiz ikamet süresi 30 günden 90 güne çıkarılmıştı. Üstelik artık pasaporta da gerek kalmadan sadece yeni çipli kimlik kartlarıyla ziyaret edilebilecek.

Hangi ülkelere pasaportsuz gidilebilir?

Türk vatandaşları pasaportsuz yeni çipli kimlik kartlarıyla Azerbaycan'ın yanı sıra Ukrayna, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Moldova'ya da gidebiliyor. 

Aynur KABAK
18 Haziran 2022
Paylaş :

Yorum Gönder