Avrupa'ya Trenle mi Uçakla mı Gidilmeli?

Avrupa'nın geniş tren ağı bir zamanlar halkın kıtayı gezmek için altından kalkabileceği tek yoldu, ama artık son zamanlarda uçuşlar da oldukça ucuzladı.
Ryanair ve easyJet gibi indirimli uçuşlar sağlayan havayolu şirketleri kıtanın etrafında jetlemeyi 30 TL civarında fiyatlara sattıkları biletlerle hem daha ucuz hem de daha kolay hale getirdiler.

Bu kadar ucuz biletler varken trenle seyahat etmenin hala bir mantığı var mı peki? Cevap: duruma göre değişiyor. Bir kere bu havayolları göründükleri kadar ucuz olamayabiliyorlar. Çok ucuza bir bilet bulduğunuzu ve almak üzere olduğunuzu zannederken vergiler de dahil edildikten sonra fiyat 90-100 TL’ye kadar çıkabiliyor. 
 

avrupa trenle mi uçakla mı

Bir sonrasında gelen havayolu şirketinin kendi vergileri eklenebiliyor. Ryanair’de o kadar çok ayrı vergi var ki şirket işi biraz kolaylaştırmak için uçağa bagaj verdiğiniz takdirde, online check-in yapmadığınız takdirde, öncelikli biniş izni ve belirli uçuşlara (ön ödemeli bir MasterCard kredi kartı ile bileti satın almadığınız takdirde de bir “rezervasyon ücreti” ödemeniz gerekiyor) göre ödeyeceğiniz vergilerin bir araya getirdiği bir tabloyu hazırlamış (yaz döneminde ve Aralık ayı gibi  tatil döneminde bunlar artabilir). 

EasyJet de aynı şekilde uçağa verilmiş bagajlar ve belirli kartlarla yapılan ödemeler için benzer vergiler kesiyor.

Dikkate alınması gereken bir diğer gerçek mi? İndirimli uçuşları sağlayan havayolu şirketleri genellikle şehirlerde bulunan merkeze yaklaşık 1 saat ya da fazla uzaklıkta bulunan ikinci havaalanlarını kullanıyor. Genellikle trenler bu havaalanlarından merkeze ulaşımı kolaylıkla sağlıyorlar ve diğer toplu taşıma araçlarına ulaştırıyorlar.

EasyJet, Ryanair ve Rail Europe’un fiyatlarını en ucuz, en elverişli bağlantıların ve en hızlı yolculukların hangisinde olduğunu öğrenmek üzere karşılaştırdık. Seyahat sağlayıcılarının her birinden neler çıkardık öğrenmek için okumaya devam edin.

Londra - Paris - Roma - Londra

londra paris
 

Uluslararası uçuşlar genellikle Londra’nın Heathrow Havaalanı’ndan gerçekleştiriyor ancak indirimli uçuşları gerçekleştiren havayolu şirketleri Stansted, Luton ya da Gatwick Havaalanlarını kullanıyorlar, bu yüzden aktarma yapacağınız takdirde havaalanları arasında harcayacağınız vaktin yeterli olduğundan emin olun.
Yarışmanın Galibi: EasyJet kıl payı farkla Ryanair’i elverişlilik ve seyahat süresi açısından yendi.
EasyJet seyahat rotamızın her bir ayağı için direk uçuşlar sağlıyor, yani yer ayırtma oldukça kolay oldu ve seyahat süresi de havada toplam 6 saatten biraz az oldu. Vergiler dahil fiyatlar dolar üzerinden 317.94 miktarına ulaştı. Visa’nın bir banka kartıyla satın alınacaksa 332.64$ ya da 341.53$ (bir başka kredi kartıyla satın alındığında). Bu fiyatların hepsi EasyJet’in internet sitesinden önceden rezerve edilerek uçuş sırasında bir bagajı da içeriyor (bagajı havaalanında check-in’lerseniz ücret iki katına çıkıyor). EasyJet’in internet sitesi Ryanair’inkine göre “bütün Londra havalimanları” seçeneğini sunduğu kullanması için daha kolaydı.

Not: Üç uçuşumuz için altı farklı havalimanını kullanmamız gerekiyordu: Charles de Gaulle ve Orly (Paris), Luton ve Gatwick (Londra), and Fiumicino and Ciampino (Roma).

Yarışmanın İkincisi: Ryanair, EasyJet’e yakın bir fiyat sundu, 309.59$’a uçuş başına 15 kilogram tek bagaj dahil ya da tek bagaj ve 20 kilogram dahil şeklinde 376.35$’a geliyordu fakat şaşırtıcı bir biçimde Londra’dan Paris’e direkt uçuş olmadığından dezavantaj içeriyordu. Çünkü Ryanair.com sitesinde bağlantıları sizin adınıza düzenlemiyorlar, her şehirden bir diğerine tek tek bağlantıyı sağlamamız gerekiyordu. Bulduğumuz en iyi ihtimal Londra Stansted’den Glasgow Pretswick’e ve oradan da Paris Beauvais’e olacak şekilde uçmak mümkündü fakat bariz ki aktarmanın verdiği zaman kaybı buna değmezdi. Diğer ikazlar: Beauvais Havaalanı Paris’e gidecek gezginler için pek de faydalı olmayacaktır, havaalanından merkeze ulaşabilmek için bir saatten fazla süren shuttle otobüslerden kullanmak gerekiyor. Ve Ryanair.com’u kullanması çok rahat olmasına rağmen “bütün havaalanları” seçeneğini sunmadığından Londra’daki her havaalanı için ayrı ayrı arama yapmak gerekiyordu.

Yarışmanın Mağlubu: Bu yolculuk için bariz ki tren hiç de iyi bir fikir olmayacaktı çünkü şehirler mesafe olarak birbirine gereğinden fazla uzakta yer alıyor. Yolculuğun üç ayağından birbirine trenle yolculuk yapmak toplamda 28 saati alıyordu, ücret de zaten bir avantaj sağlayamadı, kişi başına 412$’a mal oluyor.

roma floransa

 Roma - Floransa – Venedik - Roma

Bu yolculuk İtalya’yı ilk defa ziyaret edenler için İtalya’nın en gözde yerlerini görmek üzere kullandığı rotadır. Uçuşlar genellikle yurtdışından en rahat Roma’ya gerçekleştiriliyor.
Bu şehirlerin yakınlığı ilk rotaya göre uçaktan çok trene daha rahat bir olanak sağlıyor. 
Yarışmanın Galibi: Eurail, bu sefer en kısa ve en elverişli yolculuk ile yarışmayı kazandı. Bu sefer için en uygun fiyat 12 saat yoluluk ile 137$ oldu. Yolculuğu 12’den 7 saate indirmek (yüksek hızlı treni tercih ederek)  isterseniz de fiyat 313$’a çıkıyor. Eurail ziyaret etmeyi istediğimiz 3 şehri de kapsayan tek ulaşım yolu (Ryanair ve EasyJet Floransa’ya değil Pisa’ya uçuyor). Trenin son bir avantajı daha mı? Çoğu durumda vardığınız her şehrin tren istasyonuna varacaksınız yani vardığınız yer şehrin merkezine ve otel ya da gezip görülecek yerlere bağlanan toplu taşıma araçlarının oldukça yakına varacaksınız.

Yarışmanın İkincisi: Her iki havayolu şirketi de karşılaştırıldığında yolculuğumuzunşehirleri arasında direkt uçuş sağlamadığından çok cazip olmadı. Yine de Ryanair ikinciliği uçuşlar ve aktarmalar bir araya geldiğinde 17 saatlik bir yolculukla kazanıyor en azından rotayı sağlayabilmekle kazanıyor. (Bu 17 saatin içerisine havaalına güvenlikten geçebilmek için erken gitmenizi de varsayarsak ekstra birkaç saat daha eklemek gerekiyor!) Başta fiyat 6 uçuş için 298.82$’dı, 65$ dolar trenden daha fazla, üstelik bu fiyata bagaja vereceğiniz çantalarınfiyatı da dahil değil. Bu uçuşların hepsinde tek bir bagaj teslimi ile ayrıca 222.52$ ile 266.34$ arası değişen bir ek ücret dahil (bagajın ağırlığına göre ve seyahat edeceğiniz dönemin yoğunluğuna göre değişiklik gösteriyor) fiyat 565.34$’a yükseliyor.

Yarışmanın Mağlubu: EasyJet kaybediyor çünkü Pisa’dan Venedik’e seçtiğimiz tarihlerde uçuş bulamadık, farklı farklı şehirlerden aktarmalı uçuşlar denedik fakat uçuşlar bir türlü istediğimiz gibi tamamlanamıyordu. Tek yol aktarma yaptığımız şehirlerden birinde gece konaklayıp öyle devam etmek ya da Floransa’yı tamamen es geçip geziyi Roma’dan Floransa’ya olacak şekilde düzenleyerekyapmak olacaktı.

En ucuz uçak bileti sorgulamalarınızı bilet.com'dan yapabilirsiniz.
Yasemin ERCAĞ
09 Nisan 2022
Paylaş :

Yorum Gönder