Avrupa Tren Tüyoları

Avrupa’nın etrafında trenle gezmek, kıtanın en önemli şehirlerini ve en cazibeli kasabalarını ziyaret etmek hayat boyu etkisi devam edecek bir macera olabilir – hele bir de uzun soluklu bir tren bileti alırsanız daha da uyguna getirmeniz mümkün. Peki sonuna kadar nasıl harcarsınız bu bileti? Avrupa’yı trenle seyahat etmenin tüyoları için okumaya devam edin.

avrupa tren tüyoları

Avrupa Tren Tüyoları ile Rahat Bir Yolculuk Yapın.

  1. Tren biletinizi almadan önce etraflıca dükkanları gezin.
    • Birçok acenta bu biletler için indirim ve promosyonlar sunuyor.
  2. Pass almadan önce nasıl bir yol izleyeceğinizi belirleyin.
    • Flexipass sahipleri daha kısa yolculuklarda ayrıca bilet alarak tasarruf edebilirler. Örneğin iki aylık süre içerisinde 7 gün seyahat kullanımlı bir Eurail İtalyan Pass’ı aldınız. İkinci sınıf biletinin ücreti 374$, seyahat başına 53$’a düşüyor. Floransa‘dan Pisa’ya biletinizden bir gün harcamak yerine tek yönüne 12$ ödeyerek daha uzun, pahalı yolculuklar veya gece yolculukları için günlerinizi koruyabilirsiniz.
  3. Tren biletinizi ilk defa kullanmadan önce bilet ofisine biletinizi geçerli kılmak için uğramanız gerekecek.
    • Bu servisi sağlamak için trenin kalkış süresinden önce sırada beklemek için yeterli bir süre ayırdığınızdan emin olun.
  4. Rail Pass’inizin bütün trenlere binmeye olanak sağladığını fakat hiçbir zaman bir koltuğunuz, kuşetiniz ya da yatağınız olacağı garantisi vermediğini aklınızdan çıkarmayın.
    • Ayrıca, hızlı trenler için de ek ücret istenebilir, emin olamadığınız zamanlarda bileti satan şirketinizle görüşebilirsiniz.
  5. Eurail Flexi Pass sahipleri mürekkeple treni kullandıkları günün tarihi bilete yazmaları gerekiyor.
    • Gece trenleri için de akşam 19:00’dan sonra kalkan ve sabah 04:00’te ya da daha geç varan trenler için ertesi günün tarihlerini kullanın; seyahat günlerinizden birine yazmanız yeter. Her nasılsa, gece yolculuğunuzda tren değiştirecekseniz ya da sabah 04:00’ten önce varıyorsanız iki günü kullanmanız gerekecek.
  6. Gece yolculuğu yaparken pasaport ve biletinizi kondüktöre vermeniz gerekebilir.
    • Kondüktör, ülke değiştirdiğiniz sırada gerekli işlemleri yaparken pasaportunuzla ilgili her şeyi de halledecektir.
  7. Seyahat etmeden önce rotanızdan emin olun.
    • Rail Pass’inize dahil olmayan bir yola çıkarsanız o yolun biletini ödemek zorunda kalırsınız. Hatta bilmeden trene binerseniz ceza ödemenizi de isteyeceklerdir. Bu yüzden Rail Pass’inizi satın alırken gezmeyi istediğiniz rotayı söylerseniz size buna göre o yerleri kapsayan bir bileti satın almanıza yardım edeceklerdir.
  8. Biletinizi son derece güvende tutun, çalınırsa yeri doldurulamaz.
    • Fakat biletinizi sigortalarsanız (Rail Europe’un Koruma Planı gibi) iade alma ihtimaliniz olabilir. Rail Pass sigortası seyahat ederken biletinizi yenisiyle değiştirme garantisi vermez ama kullanılmamış kalan günlerinizin iadesini sağlar (ya da daha uygun fiyata yenisini almanızı sağlayabilirler) tabii siz döndükten sonra. Biletinizi kaybederseniz hemen polise bildirin. Polis raporunuzla birlikte kayıp bildiriminizi de teslim etmeniz gerecektir.
  9. Rezervasyon, servisler ve bonuslar hakkında kesin bilgi sahibi olmak için de biletiniz içerisini okuyun.
    • Bazı biletler ücretsiz müze girişleri, indirimleri feribot kullanımları ve Avrupa etrafında daha birçok olanak sağlıyor.
  10. Yatak ya da kuşetler için önceden rezervasyon yapın.
    • Bunu tren istasyonlarında ya da birçok seyahat acentasından halledebilirsiniz. Yataklar mümkün olan en erken sürede rezerve edilmeli çünkü çabuk dolmaları büyük ihtimal. Kuşetler de genellikle seyahat günüyle aynı gün rezerve edilebilir. Yatak ya da kuşet için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekebilir.
  11. Cuma akşamında yolda olmayı düşünüyorsanız
    • Rezervasyon yapmanız faydalı olabilir çünkü insanlar hafta sonu gezisi düzenleyeceğinden trenler hızlıca dolacaktır. İstasyona erkenden varın ve bilet acentasıyla birlikte kontrol edin. 
  12. Trende ya da tren istasyonunda bagajınızı başıboş bırakmayın. 
  13. Gece yolculuklarında çantanızı ufak bir bisiklet kilidiyle demire bağlayın. 
  14. Trende uyurken değerli eşyalarınızı gizli bir kemer çanta içerisinde taşıyın. 
  15. Birçok tren istasyonunda günlük küçük bir depozito karşılığında kilit dolapları ya da “unutulmuş eşyalar” adında eşyalarınızı bırakabileceğiniz bölümlere sahip.
    • Birçok kilitli dolap sadece bozuk para kabul ettiği için yanınızda gittiğiniz yerlerin yerel parasını taşımanız faydalı olacaktır.
  16. Gece yolculuğu yapacağınız zaman her eczanede bulabileceğiniz kulak tıkaçları iyi bir uyku almanıza yardımcı olacaktır, almanızı tavsiye ederiz.
Kadir Kayalı
26 Mart 2022
Paylaş :

Yorum Gönder