Ardahan'da Nereler Gezilir?

Ardahan, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeydoğusunda yer alan, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla öne çıkan bir şehirdir. Ardahan'da gezilecek yerler şunlardır.

Arhadan'da Nereler Gezilir Listesi

Ardahan, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeydoğusunda yer alan bir ildir. Gürcistan sınırı yakınında bulunan Ardahan, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla öne çıkan bir şehirdir. Hadi gezilecek yerler listesine bakalım.

Çıldır Gölü

ardahan çıldır gölü
Ardahan'ın en popüler turistik cazibe merkezlerinden biri olan Çıldır Gölü, 1956 metre yükseklikte yer alan bir buzul gölüdür. Gölün alanı 123 kilometrekaredir ve en derin noktası 42 metredir. Çıldır Gölü, kışın donmasıyla birlikte, Türkiye'nin en büyük buz pateni pistine dönüşür. Bu dönemde, gölde buz pateni, atlı kızak ve balık tutma gibi aktiviteler yapılabilir.

Yalnızçam Kayak Merkezi

ardahan yanlızçam kayak merkezi
Ardahan'ın en önemli kayak merkezlerinden biri olan Yalnızçam Kayak Merkezi, 1900 metre yükseklikte yer almaktadır. Kayak, snowboard, kızak ve snow tubing gibi aktiviteler için uygun olan merkez, her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. 

Ardahan Kalesi

ardahan kalesi
Ardahan Kalesi, Ardahan'ın merkezinde, Halil Efendi Mahallesi'nde yer alan bir kaledir. Kale, 16. yüzyıl ortalarında, Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle inşa edilmiştir. 
Kale, dikdörtgen planlı bir alan üzerine inşa edilmiştir. Kalenin sur duvarları, baştan başa kare tavanlı ve çokgen planlı çok sayıda kule ile desteklenmiştir. Kalenin yapımında düzgün kesme taşlar (küfeki taşı) ile horasan harcı kullanılmıştır.

Şeytan Kalesi

ardahan şeytan kalesi
Ardahan'ın Göle ilçesinde, Yıldırımtepe köyünde yer alan Şeytan Kalesi, bir kaya üzerine inşa edilmiş bir kaledir. Kalenin tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, Urartular döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. 

Aktaş Gölü

ardahan akyaş gölü
Ardahan'ın Posof ilçesinde, Gürcistan sınırında yer alan Aktaş Gölü, tektonik oluşumlu bir göldür. Gölün yarısı Gürcistan sınırları içerisindedir. Toplam alanı 27 km² olan gölün 14 km² Türkiye'ye aittir. Rakımı 1.798 m olan göl Çıldır ilçe sınırlarındadır.

Kura Nehri

ardahan kura nehri
Ardahan'ın önemli doğal güzelliklerinden biri olan Kura Nehri, Ardahan Göle dolaylarından başlayıp Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.
Kura Nehri, Türkiye'de en uzun nehirlerden biridir. Türkiye sınırları içindeki uzunluğu 189 km kadardır.

Ramazan Tabyası

ardahan ramazan tabyası
Ardahan, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeydoğusunda yer alan, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla öne çıkan bir şehirdir. Ardahan'da Ramazan ayı, hem manevi hem de doğal güzellikler açısından oldukça özel bir zamandır.

Atatürk Silueti

ardahan atatürk silueti
Ardahan'ın Damal ilçesinde, Karadağlar'ın eteğinde, her yıl Haziran-Temmuz ayları arasında, güneş batarken, bir tepenin gölgesi diğer tepeye düşerek, Ulu Önder Atatürk'ün silüetini oluşturur. Bu doğa olayı, "Atatürk Silüeti" olarak adlandırılmaktadır.

Övündü Mağaraları

ardahan övündü mağaraları
Ardahan'ın Çıldır ilçesinde, Övündü köyünün güneyinde bulunan Övündü Mağaraları, kalker kaya kütlesine oyularak oluşmuş iki grup mağara yerleşimidir.
Mağaralar, yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki bir kayalığın yamacında yer almaktadır. Mağaraların toplam uzunluğu yaklaşık 100 metredir.
İsmail YURTSEVER
İsmail YURTSEVER
26 Ocak 2024
Paylaş :

Yorum Gönder