Araç Kiralama Hakkında Her Şey

Kişisel araçlarımız seyahat etmek için en konforlu seçenek gibi görünse de, bir seyahate çıkacaksanız bundan daha iyi alternatifler olduğunu bilmeniz gerek. Konforunuzdan ödün vermeden hem ekonomik hem de keyifli bir yolculuk için en iyi seçenek: araç kiralama. Bu içerikte nasıl araç kiralayabileceğiniz, araç kiralamanın olumlu tarafları ve internetten araç kiralamanın püf noktaları gibi merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz. 

Araç Nasıl Kiralanır?

İster bir araç kiralama firmasına gidecek olun isterseniz internetten araç kiralayacak olun araç kiralamadan önce bilmeniz gereken bazı önemli noktalar mevcut. Örneğin ilk karar vermeniz gereken konu birden fazla araç kiralama tipinden hangisinin sizin için daha uygun olduğudur.
Araba kiralama, süresine göre kısa süreli ve uzun süreli kiralama olarak ikiye ayrılır. Bu kiralama tiplerine biraz detaylı göz atılabilir.
Kısa süreli kiralama, günlük ve/veya haftalık olarak yapılan kiralamaları kapsar. Bu tip kiralamalar genellikle acil durumlarda veya kısa süreli seyahatlerde talep görür. Uzun süreli araç kiralama ise genellikle iş yerlerinin, çalışanları veya projeleri için tercih ettikleri bir yöntemdir. 
Araç kiralamak için birkaç seçeceğiniz mevcuttur. Örneğin bir araç kiralama firmasına gidebilirsiniz ya da seyahat edecekseniz internet üzerinden seyahat biletlerinizi aldığınız web sitelerinden araç kiralama için erken rezervasyon yaptırabilirsiniz. Böylelikle kampanyalardan ve indirimlerden faydalanabilirsiniz.
Diğer bir seçeneğiniz ise varış noktanızda araç kiralamaktır. Genellikle hava alanları, tren istasyonları veya otobüs garlarının yanında araç kiralayabileceğiniz noktalar bulunur. 

Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Araç kiralarken kiralama sürenizin haricinde dikkat etmeniz gereken başlıca önemli noktalar mevcuttur. Bunlar kiralama işlemleriyle ilgili yasal ve önemli hususlardır.


1. Yaş Sınırı

Araç kiralamanız için dikkat etmeniz gereken ilk kural yaş sınırıdır. Ekonomik araçlar kiralayabilmek için 21, orta düzeyde araçlar için 25 ve üst seviyede lüks diyeceğimiz araçlar için en az 28 yaşında olmanız gerekir. Ayrıca ekonomik araçlar için en az 2 yıldır ehliyet sahibi olmanız gerekirken diğer seviyedeki araçlar için 3 yıldır ehliyetiniz olması şarttır.


2. Ödeme Yöntemi

Araç kiralayabilmek için sürücünün mutlaka bir kredi kartı sahibi olması gerekmektedir. Aracı ilk kiraladığınızda oluşabilecek potansiyel hasarlar için kartınıza "provizyon" adında belirli miktarda bir bloke koyulmaktadır. Provizyonu depozito olarak düşünmek mümkündür. Araç hasarsız teslim edildiğinde bu bloke kalkacaktır.


3. Sigorta Şartları

Aracın sigorta şartlarının geçerli olması belirli kurallara uymanıza bağlıdır. Örneğin alkol ve keyif verici madde kullanmamalı, trafik kurallarına uymalı ve cezalardan kaçınmalısınız. Aynı zamanda aracı terk ettiğinizde araç ve ruhsatı yanınıza alarak çalınma gibi sorunların önüne geçmek için dikkatli davranmalısınız. 
Bunların haricinde aracı teslim ederken; aracın yakıt seviyesine dikkat etmeli ve aracı teslim aldığınızla aynı durumda teslim etmelisiniz. Aynı zamanda teslim süresini geciktirmemeniz de son derece önemlidir.

İnternetten Araç Kiralamak

İnternetten araç kiralarken dikkat edebileceğiniz bazı püf noktalar mevcut. Örneğin seyahat ediyorsanız ve rezervasyonunuzu internet üzerinden yaptıysanız seyahat veya konaklama için biletlerinizi aldığınız web sitelerindeki araba kiralama önerilerinden faydalanabilirsiniz. Böylelikle hem erken rezervasyondan, hem kampanyalardan hem de indirimlerden fayadalanırsınız.
Eğer farklı bir aramayla internet üzerinden kiralama yapacaksanız, bölgenize odaklı arama yapabilirsiniz. Örneğin "XX(şehir, bölge ,ülke adı) araç kiralama" iyi bir arama olabilir. 
Yalnızca güvendiğiniz web sitelerinden kiralama yapın, genellikle güvenilir siteler aramalarda daha önce çıkmaktadır.

Araç Kiralamanın Faydaları

Araç kiralamak kişisel aracınızla seyahat etmekten daha fazla konfor sunabilir. Bunun en önemli nedeni seçeneklerinizin çok olmasıdır. Araç kiralayarak yakıt tüketimi, model ve konfor konusunda daha fazla seçenek arasından seçim yaparsınız. Ayrıca kasko, sigorta ve bakım gibi konularla ilgilenmenize gerek kalmaz.
Tekin DEMIR
Tekin DEMIR
30 Temmuz 2022
Paylaş :

Yorum Gönder