Artvin'de Gezilecek Yerler

Artvin, Karadeniz Bölgesi'nin doğusunda yer alan ve doğal güzellikleri ile ünlü bir ildir. Artvin'de, yemyeşil ormanları, buzul gölleri, derin kanyonları ve şelaleleri ile doğaseverlerin cennetidir. Gerek doğaseverler, gerekse tarih ve kültür meraklıları için pek çok keşfedilecek yeri barındıran bu büyüleyici şehir, misafirlerine unutulmaz anlar yaşatmaya hazır.

Artvin'de Gezilecek Yerler Listesi

Artvin, Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, doğa harikaları, tarihi eserleri ve kültürel zenginlikleri ile ön plana çıkan bir şehirdir. Yeşilin binbir tonunu barındıran ormanları, berrak suları ve zengin flora ve faunasıyla doğa severlerin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Artvin, aynı zamanda tarihi ve kültürel mirasıyla da ziyaretçilerine eşsiz deneyimler sunar.  İşte Artvin'de mutlaka görülmesi gereken yerlerden bazıları,

Borçka Karagöl

artvin borçka karagöl
Artvin Borçka Karagöl, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan ve doğal güzelliği ile ünlü bir göldür. Borçka ilçesine 27 kilometre uzaklıkta bulunan Karagöl, 1800'lü yıllarda bir heyelan sonucu oluşmuştur. Göl, çevresindeki yemyeşil ormanlar ve zengin bitki örtüsü ile eşsiz bir güzelliğe sahiptir.

Şavşat Karagöl

artvin şavşat karagöl
Şavşat Karagöl, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan ve doğal güzelliği ile ünlü bir göldür. Şavşat ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Karagöl, 1800'lü yıllarda bir heyelan sonucu oluşmuştur. Göl, çevresindeki yemyeşil ormanlar ve zengin bitki örtüsü ile eşsiz bir güzelliğe sahiptir.

Cehennem Deresi Kanyonu

artvin cehennem deresi kanyonu
Artvin Cehennem Deresi Kanyonu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan ve doğal güzelliği ile ünlü bir kanyondur. Ardanuç ilçesine 7 kilometre uzaklıkta bulunan kanyon, 18 kilometre uzunluğunda ve 100 metreye kadar derinliğe sahiptir. Cehennem Deresi Kanyonu, Türkiye'nin en derin kanyonlarından biridir. Kanyon, dik yamaçları ve yemyeşil ormanları ile eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Kanyonun içinde, çeşitli bitki ve hayvan türleri bulunmaktadır.

Camili Maçahel Biyosfer Rezervi

artvin camili maçahel biyosfer rezervi
Artvin Camili Maçahel Biyosfer Rezervi, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan ve doğal güzelliği ile ünlü bir biyosfer rezervidir. Borçka ilçesine bağlı Camili köyü ile çevresindeki altı köyü de içine alan 27.152 hektarlık bir havzadır. Havza içerisinde 1998'de orman Bakanlığınca tabiat koruma alanı ilan edilmiş iki adet ormanlık saha, Maral Şelalesi ve iki önemli vadi mevcuttur.

Artvin Kalesi

artvin kalesi
Artvin Kalesi, Artvin ilinin idari merkezi olan Artvin kentinde yer alan bir kaledir. Kalenin yüksek surları, üzerinde yer aldığı kayanın etrafında dolanır. Birkaç katlı kulesi günümüze oldukça iyi durumda ulaşmıştır. Kale, 937 yılında Gürcü Kralı Aşot Büyük tarafından inşa edilmiştir. Kalenin inşa amacı, Çoruh Nehri'nin kontrolünü sağlamak ve bölgedeki ticaret yollarını korumaktır. Kale, tarih boyunca çeşitli uygarlıklar tarafından kullanılmıştır.

Mençuna Şelalesi

artvin mençuna şelalesi
Artvin Mençuna Şelalesi, Artvin ilinin Arhavi ilçesinde bulunan bir şelaledir. Mençuna Deresi'nin sularının 92 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşmuştur. Şelale, çevresindeki yemyeşil ormanlar ve zengin bitki örtüsü ile eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Mençuna Şelalesi, yılın her mevsimi ziyaret edilebilir. Ancak, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında, şelalenin çevresini kaplayan yeşil ormanlar ve çiçekler ile eşsiz bir güzelliğe sahip olur.

Hatila Vadisi Milli Parkı

artvin hatila vadisi milli parkı
Hatila Vadisi Milli Parkı, Artvin ilinin merkez ilçesinde bulunan bir milli parktır. 1994 yılında milli park ilan edilen Hatila Vadisi, 169 kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Hatila Vadisi, ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, özgün bitki toplulukları ve zengin yaban hayatı ile öne çıkan bir bölgedir. Vadi boyunca, derin kanyonlar, şelaleler, mağaralar ve çeşitli bitki türleri bulunmaktadır.

İşhan Manastırı

artvin işhan manastırı
İşhan Manastırı, Artvin ilinin Yusufeli ilçesinde bulunan bir manastırdır. 955 yılında Gürcü Kralı David zamanında inşa edilmiştir. Manastır, günümüze oldukça iyi durumda ulaşmıştır. İşhan Manastırı, kubbeli bazilikal plan tipinde bir yapıdır. Manastırın doğu cephesi üç kademeli bölümden oluşmaktadır. Dışta, dehlizin alt katı ile yanlardaki pastoforion odalarına ait ortak cephe bulunmaktadır.

Savsat Sahara Milli Parkı

artvin savsat sahara milli parkı
Artvin Şavşat Sahara Milli Parkı, Artvin ilinin Şavşat ilçesinde bulunan bir milli parktır. 1994 yılında milli park ilan edilen Sahara Milli Parkı, 3251 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Sahara Milli Parkı, eşsiz doğal güzellikleri ile öne çıkan bir bölgedir. Parkta, Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere iki ayrı saha bulunmaktadır. Karagöl, 1800 metre yükseklikte yer alan bir yayla gölüdür. Sahara Yaylası ise 1700 metre yükseklikte yer alan bir yayladır.

Çifte Köprüler

artvin çifte köprüler
Artvin'in Arhavi ilçesinde bulunan Çifte Köprüler, Kamilet ve Durguna nehirlerinin üzerine inşa edilmiş iki bitişik kemer köprüdür. Köprüler, 18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Köprüler, birbirine dik olarak konumlanmışlardır. İki köprünün de uzunluğu 35.5 metre ve 2.80 metredir.

Kaçkar Yaylası ve Kaçkar Dağları

artvin kaçkar yaylası ve kaçkar dağları
Kaçkar Yaylası ve Kaçkar Dağları, Artvin ilinin kuzeyinde yer alan bir bölgedir. Kaçkar Dağları, Türkiye'nin en yüksek dağlarından bazılarını içerir ve zengin bitki örtüsü ve yaban hayatı ile öne çıkar. Kaçkar Yaylası ise, Kaçkar Dağları'nın eteklerinde yer alan ve yemyeşil doğası ile ünlü bir yayladır.

Arsiyan Yaylası ve Gölleri

artvin arsiyan yaylası ve gölleri
Arsiyan Yaylası Ve Gölleri, Artvin ilinin Şavşat ilçesinde yer alan bir yayla ve göller bölgesidir. Yayla, 2.600 ila 3.500 metre arasında değişen rakımlarda yer alır. Bölgede, 20 göl ve 12 yüzen ada bulunmaktadır. Arsiyan Yaylası, eşsiz doğal güzellikleri ile öne çıkan bir bölgedir. Yaylada, yemyeşil ormanlar, çiçekler ve buzul gölleri bulunmaktadır. Yaylada, yürüyüş, kamp, balık tutma, dağcılık gibi çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz.

Ferhatlı Kalesi

artvin ferhatlı kalesi
Ferhatlı Kalesi, Artvin ilinin Ardanuç ilçesinde bulunan bir kaledir. Kale, Ardanuç ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta, Ardanuç suyunun kenarında, vadi paralelinde yükselen ana kaya üzerine inşa edilmiştir. Ferhatlı Kalesi, 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang tarafından inşa edilmiştir. Kale, 19. yüzyılda Ruslar tarafından tahrip edilmiş, ancak 2009 yılında yapılan restorasyon çalışmaları ile yeniden ayağa kaldırılmıştır.

Berta Yaylaları

artvin berta yaylaları
Artvin Berta Yaylaları, Artvin Merkez ilçesine bağlı Ortaköy (Berta) Bucağı'nda bulunan bir yayla grubudur. Dört ayrı yayladan oluşan Berta Yaylaları, yemyeşil doğası, temiz havası ve zengin bitki örtüsü ile öne çıkmaktadır. Berta Yaylaları, her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında, yaylacılığa gelen yerli ve yabancı turistlerle dolup taşar. Yaylada, süt ürünleri, yöresel yemekler ve el sanatları ile yerel kültürü yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

Kirazlı Köyü Kaya Odaları

artvin kirazlı köyü kaya odaları
Artvin Kirazlı Köyü Kaya Odaları, Artvin ilinin Şavşat ilçesinde bulunan bir tarihi ve kültürel yerdir. Kirazlı Köyü'nün hemen dışında, sarp bir kayalıkta yer alan kaya odalarının ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, kaya odalarının 12. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.


Artvin'de gezilecek yerler bunlarla sınırlı değil. İlde ayrıca Çurisbil Yaylası, Esbeki Manastır Kompleksi, Düzköy Vaniti Köprüsü, Ardanuç Kalesi ve Yusufeli Barajı gibi görülmeye değer birçok yer bulunmaktadır.
Yasemin ERCAĞ
Yasemin ERCAĞ
30 Ocak 2024
Paylaş :

Yorum Gönder