Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Dünya olarak geçtiğimiz zorlu dönemi arkamızda bırakmaya çalışırken ülkeler de uçuş yasaklarını ve kısıtlamalarını kaldırmaya başladı. Yeni dönemin gerektirdiği yeni önlemleri her ülke ayrı ayrı belirliyor.


Uçuşlara kabulünüz, varış veya aktarma ülkesine giriş yapmanıza imkân sağlayacak belgelere (vatandaşlık, oturum izni, çalışma izni, geçerli ve belirtilen sürelere uygun Covid-19 negatif test sonucu, seyahat izin belgesi vb.) sahip olmanıza, yetkililerin belirlediği şartlara, yaş grubunuza ve sağlık durumunuza göre değişebilir.

Varış noktasında uygulanacak önlemler (karantina, zorunlu ve ücretli Covid-19 testi vb.) ve tüm gereksinimler için varış ülkesinin resmî kurumlarıyla iletişime geçmenizi öneririz. Seyahat etmek istediğiniz ülkeler için genel kural ve kısıtlamaları bu yazıda bulabilirsiniz. Ayrıca tüm ülkelerin güncel durumlarıyla ilgili resmi bilgilendirme yapan İngilizce yazılmış IATA haritasını da ziyaret edebilirsiniz.


Not: Bu yazı tamamen bilgilendirme amaçlı yazıldı. Son dakika bilgilerine ve durumlarına mutlaka aktarma ve varış ülkelerinin resmi sitelerinden ve yayınlarından ulaşmalısınız. Yazı güncellendikçe bu not başlığına tarih veriliyor. Bu sayede güncelliğini de kontrol edebilirsiniz.

Almanya

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Almanya’ya seyahat edebilmek için bazı kısıtlamalar bulunuyor. Seyahat etmesine izin verilenler ise şöyle belirlenmiş:

  • Almanya vatandaşları
  • Almanya tarafından verilmiş oturum iznine sahip kişiler
  • 17 Mart 2020 tarihinden sonra düzenlenen C ve D tipi vizeye sahip kişiler

(D tipi vize için ek kural bulunuyor. D tipi vize alanlardan sadece iş amaçlı yolculuk edeceğini kanıtlayabilecek kişiler, Almanya’da okuyan öğrenciler ve/veya AB vatandaşı ile aile birleşimi düzenleyenler ülkeye kabul ediliyor.)

  • AB vatandaşları ve AB ülkelerinde oturum izni bulunanlar (bu maddenin istisnası olarak Türkiye’de daimî ikametgahının olmaması gerekiyor)
  • Yeni Zelanda, Gürcistan, Japonya, Kanada, Avusturalya, Karadağ, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay, İngiltere, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn vatandaşları vize veya oturum izni varsa (bu maddenin de istisnası olarak Türkiye’de daimî ikamet etmeyenler alınıyor)
  • Eğer uçuşa alternatif rota çizilemediği için Almanya’dan transfer uçuşa binilecekse (bu maddenin istisnası olarak Schengen ülkesinden Schengen ülkesine seyahat etmen gerekiyor)

Uçuş sonrası karantina zorunlulukları eyaletlere göre değişiklik gösteriyor.

Türkiye'nin herhangi bir şehrinden direkt ya da aktarmalı olarak Almanya'ya yolculuk edecek tüm yolcular son 48 saatte yaptırılmış negatif sonuçlu PCR testi olmadan uçuşlara kabul edilmeyecekler. 48 saatlik süre numunenin alınma saatinden itibaren başlıyor.

PCR testleri Sağlık Bakanlığı'nın yetkilendirdiği merkezlerden veya test imkanı olan havalimanlarından yaptırılabilir. Transit yolcuların uçuşa kabul edilmesi için kalkış ve varış ülkelerinin seyahat kısıtlamaları geçerli olacak.

Almanya'ya seyahat etmek için uçuştan önce bilgilerinizi bu adres üzerinden bildirmeniz gerekiyor. Bu alandaki bildirim tamamlandıktan sonra seyahat süresince kayıt işlemini tamamladıklarına dair kanıtları hava yolu veya yetkili otoritelere ibraz etmeleri gerekiyor.

Ayrıca yolcuların

  • Testlerinin pozitif çıkması durumunda Türkiye'de tedavi altına alınması veya karantinaya girmesi
  • İnişte, ücreti yolcuların ödemesi karşılığında, zorunlu olarak tekrar PCR testi yaptırması gerekiyor. 

Almanya Sağlık Bakanlığı’nın sıkça sorulan sorular ve cevapları için tıklayın.

Almanya için PCR test zorunluluğu bulunan riskli bölgeler listesi için tıklayın

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Amerika Birleşik Devletleri

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Türkiye’den ABD’ye uçuşlara izin veriliyor.

Ancak Amerika’ya girişi kısıtlamalı ve yasak ülkeler halen bulunuyor. Bu sebeple son 14 gün içinde Avusturya, Belçika, Brezilya, Çin, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İran, İrlanda, İtalya , Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre veya Birleşik Krallık'ta bulunmamış olmak gerekiyor.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Avusturya

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Avusturya henüz Türk vatandaşlarına kapılarını açmadı. Ancak istisnai durumlar var.

  • Avusturya vatandaşları
  • Avusturya tarafından verilen oturum iznine sahip kişiler
  • Avrupa Birliği, Schengen üyesi ülkeler, İsviçre ve İngiltere vatandaşları
  • D tipi vize sahibi kişiler
  • İş amaçlı seyahat eden yolcular
  • Ülkeye girmeden transit uçuş yapan yolcular
  • Hayat partnerini ziyaret etmek isteyen yolcular

19 Aralık 2020 - 31 Mart 2021 tarihleri arasında ülkeye girişlerde 10 günlük karantina zorunlu. Karantinanın 5. günü yapılan testin sonucu negatif çıkarsa karantina 5 günde sona eriyor. Bu durumdan muaf olacak yolcuların aşağıdaki koşulları sağlaması gerekiyor.

  • Ülkeye girmeden transit uçuş yapan yolcular
  • Ülkeye varıştan en çok 72 saat önce resmi kurumlardan alınmış negatif sonuçlu COVID-19 testi ile sağlık durumu belgesi sahipleri
  • Avrupa Birliği, Schengen üyesi ülkeler, İsviçre ve İngiltere’den gelen ve son 14 gün içerisinde başka bir ülkede bulunmamış olan yolcular

İngilizce duyuru metnini buradan indirebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Azerbaycan

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Azerbaycan vatandaşları, ülkeye ait oturma ve çalışma iznine sahip kişiler dışında herkese sınırlarını kapattı. E-vize ve varışta vize uygulamalarını da askıya aldı.

Türkiye’den Azerbaycan’a gidiş yönündeki yolculuğu da yine sadece Azerbaycan vatandaşları ve Azerbaycan’da oturma/çalışma izni olanlar yapabiliyor. Azerbaycan-Türkiye yönünde seyahat etmek isteyenler yolcular içinse vatandaşlık veya oturum izni kısıtlamaları bulunmuyor. 

Nahçivan'a yapılan direkt uçuşlarda ise üniversite eğitimi için Nahçivan'a giden öğrenciler kabul edildikleri üniversitenin sayı numaralı, mühürlü, ıslak imzalı ve antetli kabul belgesini ibraz etmeleri durumunda uçuşa kabul edilebilirler.

Her iki yön için de seyahat edecek yolcuların uçuş saatinden en geç 48 saat önce negatif sonucu alınmış Covid-19 testi ibraz etmeli. Test sonucu belgesinin QR kodlu olması zorunlu tutuluyor.

Testi olmadan Türkiye’ye gelen Azerbaycan vatandaşı yolcular 14 gün karantinaya girecekler. Diğer ülke vatandaşları ise aynı sefer ile geri gönderilecekler. 

Azerbaycan’dan Türkiye’ye gitmek isteyen yolcuların negatif sonuçlu Covid-19 testi yoksa terminale alınmazlar. Bu konuda herhangi bir istisna söz konusu değil.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Belçika

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Uluslararası yolculuk için kapılarını açmaya başlayan Belçika’nın bazı kısıtlamaları bulunuyor. Buna göre ülkeye yalnızca

  • Belçika vatandaşları ve aileleri
  • Belçika’dan alınmış oturum iznine sahip kişiler
  • AB üyesi ülkeler, Schengen ülkeleri, İsviçre, Britanya, Andora, Monako, Karadağ, Makedonya, San Marino, Sırbistan ve Vatikan vatandaşları
  • Belçika’yı transit yolcu olarak geçecek olan İsviçre, Britanya, AB üyesi ülkeler ve Schengen ülkeleri vatandaşları
  • Askeri personeller

seyahat edebiliyorlar.

Belçika’ya vardığınızda Sağlık Beyan Formu doldurmanız şartı da mevcut.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Birleşik Arap Emirlikleri

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan vize başvurularında, içlerinde Türkiye'nin de bulunduğu 12 ülke vatandaşının işlemlerinin hızlanması için bazı evrakları eklemesi gerekiyor. Bu evraklar olmadan da vize sonucu alınabilir ancak işlemlerin uzayacağı bilgisi verildi. Vize başvurularına ek evrak işleminden 60 yaş ve üzeri yolcular muaf tutuluyor.
Buna göre;
•GCC ülkelerinden (Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Umman, Kuveyt, Bahreyn) veya Doğu Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Kanada ve Doğu Asya (Çin, Honkong, Japonya, Macau, Mogolistan, Kuzey-Guney Kore, Taiwan) herhangi birisinde oturma izni varsa belgelenmesi 
•Ülkede 1. dereceden aile fertleri yaşıyorsa o kişiye ait oturma izni belgesi
•Dubai’ye iş amaçlı seyahat yapılıyorsa seyahati kanıtlayan bir belge
•Aile olarak seyahat edilmesi halinde (anne, baba, çocuk) başvurunun grup olarak işleme sokulması
gerekiyor.
31 Ocak 2021'den itibaren tüm ülkelerden Dubai'ye gelen yolcuların varıştan en fazla 72 saat önce alınmış negatif sonuçlu PCR testi göstermeleri gerekiyor. Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları varış noktasında Covid-19 testi yaptırabiliyor.
Ayrıca belirlenen bazı ülkelerden kalkışlı seyahat gerçekleştirecek yolcuların ek olarak iniş noktasında da PCR testi yaptırmaları şart. Check-in esnasında yapılan kontrollerde ibraz edilmesi gereken test raporu İngilizce veya Arapça dillerinde, resmi ve basılı olmalı. SMS ve dijital raporlar kabul edilmiyor.
  • Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti Türkiye için bir laboratuvar belirlemediği için yolcuların COVID-19 belgesini Türkiye içindeki yetkili bir laboratuvardan almalı. 
  • Yolcuların talep edilmesi halinde varış noktasında başka bir COVID-19 testi yaptırması gerekiyor. Havaalanında bir test yaptırırlarsa, test sonucunu alana kadar otellerinde veya ikametgahlarında sosyal izolasyonlarını korumaları gerekiyor. Test sonucu pozitif çıkarsa yolcunun tecrit edilmesi ve Dubai Sağlık Otoritesi yönergelerini izlemesi gerekiyor.
  • Yolcunun Dubai nihai varış yeri ise, uçuş esnasında kabinde dağıtılan karantina taahhüt formunu (tüm karantina ve tedavi masraflarını üstlenmek için) doldurmalı ve bu formu varışta Dubai Sağlık Otoritesi personeline teslim etmeli. 
  • Yolcu BAE'de kullanım için geçerli bir sağlık sigortasına sahip olmalı. Bu sağlık sigortası Covid-19 testinin pozitif çıkması durumunda oluşacak masrafları karşılayabilmeli. Bu kural Dubai'ye giren veya Dubai'den bağlantısı olan tüm BAE vatandaşlarını, oturumu olanları, turistleri içerir.
  • Dubai'ye geri dönen Dubai ikamet vizesi sahiplerinin İkamet ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden (GDRFA) iade onayı almaları gerekiyor.
Dubai tarafından verilen oturum vizesine sahip olanlar için:
  • Yolcu uçak rezervasyonunu yapmadan önce İkamet ve Dış İşleri Genel Müdürlüğü (GDRFA) web sitesinden onay almalı.
Diğer Emirlikler tarafından verilmiş oturum vizesine sahip olanlar için:
  • Yolcu uçak rezervasyonunu yapmadan önce Federal Kimlik ve Vatandaşlık Otoritesi web sitesinden onay almalı.
Aktarmalı uçuşu olanlar da dahil olmak üzere tüm Dubai yolcuları check-in sırasında teslim etmek için sağlık beyan formunu doldurmalı. Form için buraya bakabilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Bosna-Hersek

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

12 Eylül tarihinden itibaren Bosna-Hersek, Türk vatandaşlarının ülkeye girişlerine izin veriyor. Varıştan en fazla 48 saat önce alınmış, negatif sonuçlu PCR test belgesi ibraz edilmesi gerekiyor. Negatif test sonucunun İngilizce yazılmış seçeneğinin de yanınızda bulunması gerekiyor.

Fransa

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Fransa’ya seyahat edebilmek için bazı kısıtlamalar bulunuyor. Seyahat etmesine izin verilenler ise şöyle belirlenmiş:

  • Fransa vatandaşları, eş ve çocukları
  • Fransa tarafından verilmiş olan oturum iznine sahip kişiler
  • Gemi çalışanları
  • Andorra, İngiltere, Monako, San Marino, İsviçre, Vatikan ve Avrupa Ekonomi Topluluğu üyesi ülke vatandaşları ile eşleri ve çocukları
  • Eğitim için seyahat eden yolcular

11 Kasım 2020 itibariyle Türkiye'den Fransa'ya seyahat edecek yolcuların uçuş başlangıç saatinden en fazla 72 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonucunu veya Fransa Büyükelçiliği'nden/konsolosluklarından alınmış izin belgelerini göstermeleri gerekiyor.

Fransa'yı geçerken veya ülkeye giriş yapmadan önce göçmenlik için tamamlanmış olan Uluslararası Seyahat Sertifikası’nı da hazır bulundurmalısınız. Sertifika bulunduğunuz ülkeden ayrılmadan önce yurt dışındaki Fransız konsoloslukları aracılığıyla veya çevrimiçi olarak alınabiliyor.

Ayrıca ülkeye giriş yaptıktan sonra 14 günlük sosyal izolasyon veya karantina da diğer bir kural olarak belirtilmiş. Giriş yaparken verilecek belgeler arasında online ortamdan doldurulabilen Halk Sağlığı Tanıtım Formu’nu da ibraz etmelisiniz.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Gürcistan

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Ülkeye girişler 30 Eylül 2020’ye kadar askıya alındı.

Ülkeye yalnızca Litvanya, Letonya, Estonya, Fransa ve Almanya’dan uçuş kabul ediliyor. Ayrıca Kıbrıs, Hırvatistan, Yunanistan, İzlanda, İtalya, Polonya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, Slovenya, Gürcistan ve Romanya vatandaşları da ülkeye giriş yapabiliyorlar.

Bu ülkeler dışında her yerden insani yardım, sağlık ve askeri nedenlerle ülkeye girebilen istisnai yolcular bulunuyor.

Tüm yolcular 14 gün süreyle karantina altına alınıyor ve tıbbi taramadan geçiyorlar.

Yolcuların varıştan en az 48 saat önce online siteden doldurabilecekleri başvuru formunu da beyan etmeleri gerekiyor. 

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Hollanda

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Hollanda aşağıda bulunan kurallara uyanların ülkeye girişine izin veriyor.

  • Hollanda vatandaşları
  • Hollanda tarafından verilen oturum iznine sahip kişiler
  • Uzun süreli vize sahipler veya geçici oturum izni olanlar
  • AB ülkelerinde veya İngiltere’de oturum iznine sahip kişiler
  • Schengen Ülkeleri, AB ülkeleri veya İngiltere vatandaşlığına sahip kişilerin aile üyeleri (Aile ilişkilerini gösteren resmi belge ibrazı zorunlu)
  • Schengen D tipi vize sahibi yolcular
  • Hollanda üzerinden transit yolculuk edecek olan kişiler
  • Askeri personeller
  • Ailevi durum sebebiyle aciliyet göstererek yolculuk edenler
  • 19 Mart 2020 tarihinden sonra alınmış Schengen vizesine sahip yolcular
  • Evli olmayan partnerlerini ziyaret etmek isteyen yolcular (ilgili durumun beyanı için form doldurulması gerekiyor)
  • Avustralya, Güney Kore, Japonya, Ruanda, Singapur, Yeni Zelanda, Uruguay ve Tayland vatandaşları

Hollanda’ya giriş yapabilmek için varıştan en fazla 72 saat önce alınmış negatif sonuçlu COVID-19 testi ve uçuşa en fazla 4 saat kala alınmış hızlı PCR antijen veya LAMP testi beyan etmeniz gerekiyor. Ayrıca Sağlık Beyan Formu’nu doldurmanız da şart. Test sonucu Felemenkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Portekizce, Fransızca veya İspanyolca olmalı.

PCR testinden muaf olanlar;

  • 13 yaşından küçük yolcular
  • NATO-2 vizesine sahip olanlar
  • NATO Seyahat Emri ile yolculuk gerçekleştirenler
  • Diplomatik Pasaportu veya Oturumu olan yolcular

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Irak

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Irak, bazı kısıtlamalara uyulması halinde Türkiye'den yolcu kabul etmeye başladı. Buna göre;

- Erbil'e uçacak olan tüm misafirlerin 14 günlük ev karantinasına girmesi zorunlu. Ayrıca tüm destinasyonlarda uçakta veya havalimanlarında semptom gösteren yolcular karantina altına alınıyorlar.

- Basra ve Bağdat'a seyahat eden yolcuların uçuştan en fazla 72 saat önce alınmış negatif sonuçlu PCR testi belgesi ibraz etmesi gerekiyor. 

- Erbil ve Süleymaniye Havalimanı'na seyahat eden yolcuların uçuştan en fazla 48 saat önce alınmış negatif sonuçlu PCR testi belgesi ibraz etmesi gerekiyor. Ayrıca Erbil varışında tüm yolcuların nakit olarak 50.00 USD veya 60.000 IQD ödeyerek PCR testi yaptırmaları şart.

- İstisnalar dışında İngiltere, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, İrlanda, Lüksemburg, Slovakya, İspanya, Brezilya, ABD, Hindistan, Güney Afrika, Avustralya, Hollanda, Japonya ve Zambiya'dan ülkeye girişler yasaklandı. 15 Aralık 2020 tarihinden itibaren bu ülkelerde bulunmuş olan tüm yolcular için geçerli.

- Üstteki maddenin istisnaları: Irak pasaportlu yolcular, Irak doğumlu yolcular, uluslararası kurumlarda çalışıp kimlik ibraz edebilecek yolcular, resmi heyetler ile yabancı misyon ve temsilcileri, diplomatlar.

- Tüm lokasyonlara yolculuk edecek misafirler eğer PCR test sonucu ile uçuşa gelmezlerse ücretlerini kendilerinin ödeyeceği testi yaptırmak zorundalar.

- 10 yaş ve üzeri tüm yolcular test kurallarına uymak zorunda.

- Erbil uçuşu yapacak yolcuların pasaportlarında son 1 ay içerisinde basılmış İran'a giriş kaşesi bulunmaması gerekiyor.

- Erbil ve Süleymaniye Havalimanı'na uçacak yolcuların varış noktaların rehin formu doldurmaları şart.

- Bağdat ve Basra seferinde tek başına yolculuk edecek Türk vatandaşlarının Irak konsolosluklarından vize alması gerekiyor. Grup halinde seyahat edilecekse vize veya Irak iç işleri bakanlığından ön onay yazısı alınması şartı mevcut.

- Erbil ve Süleymaniye'ye seyahat edecek Türkiye pasaportlu yolcularsa varışta vize alabiliyorlar.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

İngiltere

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

25 Aralık 2020 tarihinde itibaren başlayan uygulamaya göre, Birleşik Krallık'tan çıkıp Türkiye’yi transit nokta olarak kullanacak tüm yolcular varış ülkelerinin kurallarına göre uçuşlara kabul edilecekler. Ayrıca İngiltere'ye inecek tüm yolcuların, varıştan en fazla 72 saat önce yaptırılmış negatif sonuçlu PCR test belgesine sahip olmaları ve 10 günlük karantinaya girmeleri zorunlu. Test kuralından 11 yaş altı yolcular muaf tutuluyor. 

Ayrıca Birleşik Krallığa gelen her yolcu Halk Sağlığı Bilgilendirme Formu’nu doldurmak zorunda. 

İngiltere devleti resmi sitesinde son gelişmeleri yayınladı.

Bireysel İzolasyon (Self-Isolating) detayları için buradan bilgi alabilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

İspanya

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

31 Temmuz 2020’ye kadar kurallar ve kısıtlamalar ile misafir kabul eden İspanya’ya henüz ülkemizden giriş yapılamıyor. İspanya’ya yalnızca

  • İspanya vatandaşları ve aileleri
  • İspanya tarafından verilmiş oturum iznine sahip yolcular
  • Uzun süreli Schengen vizesi almış kişiler
  • Andorra, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonia, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya , Litvanya, Lichtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Slovakya, Slovenya, İsveç veya Vatikan‘dan yolculuk edenler veya bu ülkelerden birinde oturum izni olanlar
  • D tipi Schengen vizesi sahipleri

seyahat edebilirler.

Tüm yolcuların seyahat başlangıcında online olarak FCS Sağlık Formu doldurmaları gerekiyor. Ülke girişinde bu form sayesinde alınacak olan QR kod okutuluyor.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

İsviçre

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

İsviçre henüz Türk vatandaşlarına giriş izni vermiyor. Seyahat kısıtlamaları kapsamında ülkeye

  • İsviçre ve Lihtenştayn vatandaşları ve aileleri
  • İsviçre ve Lihtenştayn ülkelerinden oturum izni almış olan yolcular
  • İngiltere, Schengen ülkeleri, AEA ülkeleri vatandaşları ve aileleri
  • D tipi vize sahibi kişiler
  • 16 Mart 2020 tarihinden sonra C tipi vize almış yolcular
  • İsviçre üzerinden kendi ülkelerine geçiş yapacak olan yolcular (Bilet beyanı şartı ile)

giriş yapabiliyor.

İsviçre, aynı zamanda Schengen üyesi olmayan bir ülkeden Schengen üyesi olan bir ülkeye geçişte transit nokta olarak kullanılmayı da kapattı. Bu maddenin istisnaları da yukarıdakilerle aynı.

Ülkeye girebilen yolcuların Halk Sağlığı Yolcu Bulma Formu doldurmaları gerekiyor.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

İtalya

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

5 Ekim 2020 tarihine kadar İtalya’ya girişler için kurallar getirildi.

  • İtalya vatandaşları
  • İtalya tarafından verilmiş olan oturum iznine sahip kişiler
  • Acil sağlık ve durum nedenleri olan yolcular
  • Sağlık görevlileri
  • İş için seyahat eden yolcular
  • İtalya üzerinden ikamet ettikleri ülkeye dönen kişiler
  • Avrupa Birliği üyesi, Schengen üyesi, İngiltere, İsviçre, Karadağ, Andorra, Makedonya, Monako, San Marino, Sırbistan ve Vatikan ülkelerine İtalya üzerinden dönmek isteyen yolculardan bu ülkelerin vatandaşları, D tipi vize sahipleri, oturma iznine sahip kişiler, aile birleşim kartı sahipleri

seyahat edebilirler.

Ülkeye girebilen yolcular Halk Sağlığı Tanıtım Formu doldurarak pasaport girişinde ibraz ediyor. Ayrıca ülke girişlerinde 14 gün süreli karantina da zorunlu.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Kazakistan

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Türkiye - Kazakistan arası uçuşlar yeniden başladı. Kazakistan hükümeti ülke girişleri ve genel sağlık tedbirleri için güncel bilgilendirme yayınladı. 
Tüm ülkelerden gelecek misafirleri kapsayan bu bilgilere göre; 
  • Ülkeye giriş yapacak tüm yolcuların, negatif sonucu alınmış PCR testi yaptırmaları gerekiyor. Numune saati ile ülkeye giriş saati arasında en fazla 72 saat olabilir.
  • Test sonuçları elektronik ortamda bulunan ve basılı nüshaları geçerli sayılıyor.
  • Express PCR testleri geçersiz sayılır.
  • PCR testi yaptırmamış veya negatif sonucu belirtilen süreyi aşmış olan yolcular ülkeye alınmayacak ve sonrasında hava yoluna 10.000 USD ceza uygulanacak.
  • Ülke girişinde sağlık anketi doldurma zorunluluğu bulunuyor. 
  • Test sonuçları negatif çıkmamış hiçbir yolcu ülkeye giremez.

PCR testinin istisnası olan yolcular:

  1. 5 yaş altı çocuk yolcular
  2. Ülkenin dış işleri bakanlığından davet almış yabancı devlet ve uluslararası kuruluşların üyeleri
  • Kazakistan vatandaşları ve ülkeden alınmış oturum izni bulunanlar da PCR testi yaptırmadan ülkeye girebilirler ancak 7 günlük zorunlu karantinaya tabii tutuluyorlar.

Kazakistan'a yalnızca listedeki ülke vatandaşları giriş yapabilir.

  • Türkiye (vizesiz)
  • Belarus (vizesiz)
  • Ukrayna (vizesiz)
  • Özbekistan (vizesiz)
  • Kırgızistan (vizesiz)
  • Rusya Federasyonu (vizesiz)
  • Birleşik Arap Emirlikleri (vizesiz)
  • Güney Kore (vizesiz)
  • Gürcistan (vizesiz)
  • Almanya (vizeli)
  • Hollanda (vizeli)
  • Mısır (vizeli)

Bu durumun istisnaları

  • Kazakistan vatandaşları ve onların yabancı birinci dereceden akrabaları
  • Diplomatik pasaport sahibi misafirler ve aileleri
  • Ülkeden alınan oturum iznine sahip yolcular
  • Kazakistan'da eğitimine devam eden kişiler
  • Kazakistan Cumhuriyeti tarafından onaylanmış giriş belgesine sahip olanlar.

Kırgızistan

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Kırgızistan 4 Aralık 2020 tarihinden itibaren sınırlarını dünyaya açtı. Negatif sonuçlu PCR testi haricinde COVID-19 için uygulanan kısıtlama ve yasaklamaları kaldıran ülke pandemi öncesi vize kural uygulamalarına geri döndü.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; ülkeye girecek herkese 7 Aralık 2020 tarihinden itibaren bir sonraki duyuruya kadar kurallar getirdi. Buna göre misafirlerin uçağın kalkış saatinden en fazla 72 saat önce numune verilmiş ve negatif sonucu alınmış PCR testini girişte ibraz etmeleri ve ülkeye girişten sonra 7 gün karantina kalmaları gerekiyor. Misafirler karantina bitiminde yeniden PCR testine tabi tutulacaklar. Negatif sonuçlu test belgesi olmayan yolcularsa ülkeye alınmayacak.

Ayrıca mutasyonlu virüs ve vaka artışları sebepleriyle tüm Afikara ülkelerinde, Hollanda, Güney Afrika, Danimarka, Birleşik Krallık ve Brezilya'da son 14 gün içerisinde bulunmuş yolcular ülkeye alınmayacak. Bu kuralın istisnaları olan

  • KKTC vatandaşları
  • KKTC üniversitelerinde öğrenci olan veya kayıt yaptıracak olan kişiler
  • Ülkede daimi oturum izni olan yolcular
  • KKTC'de çalışma ve iş kurma izni olanlar
  • Ülkede ev satın almış kişiler ve ev kiralayanlar
  • Son bir yılda ülkede en az 6 ay geçirmiş kişiler

ilgili belgelerini ibraz ederek giriş yapabilirler. Bu yolcuların giriş yaptıktan sonra 14 gün karantinada kalmaları zorunlu.

Hava yolu ile ülkeye giriş yapacak yolcuların HES kodları bilet kesilen şirket tarafından kontrol edilecek. HES kodunda temaslı ve/veya COVID-19 pozitif sonuçlu olan kişilere bilet kesimi yapılamaz. 

Türkiye' ye kısa süreli ziyaret gerçekleştiren KKTC vatandaşlarının, ülkelerine dönerken KKTC' den alınan son 3 gün içerisindeki PCR testleri geçerli. Bu kişiler ülkeye girişlerinde 10 günlük merkezi karantina uygulamasına da tabi.

Aynı odada konaklayacak olan (eş,çocuk,kardeş vs.) 1. kişi' nin karantina ücreti 3.050 TL,  sonraki kişilerin karantina ücreti 1.400 TL olarak belirlendi.

Türkiye’den doğrudan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giderken alınan negatif sonuçlu PCR testi sonuç belgesinde QR kodu bulunması gerekiyor. Belgesinde QR kodu olmayan yolcuların ülkeye girişine izin verilmeyecek.

PCR test belgeleri yalnızca Türkçe ve İngilizce dillerinde kabul edilecek.

0-5 yaş arasındaki misafirler PCR testi uygulamasından ve karantina işlem ücretlerinden muaf tutulacak.

Tüm test ve karantina işlemlerinin ücretleri ülke vatandaşları da dahil olmak üzere herkes için ücretli uygulanıyor. Bu maddenin üç istisnası var.

1. Sağlık kurulu kararı ile tedavi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti' ne sevk edilen hasta ve refakatçileri

2. KKTC vatandaşı olup yurt dışında lisans ve yüksek lisans eğitimi görenler

3. KKTC' de lisans ve yüksek lisans eğitimi gören öğrenciler 

Bu üç istisnadan birine uyan yolcuların karantina ve PCR test ücretleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından karşılanacak.

  • İstisna dışında kalan yolcuların aşağıdaki hesaplardan birine test ve karantina ücretlerini yatırması gerekiyor.

TC Ziraat Bankası

TL Hesabı:  3.050 TL

Hesap No: 40298710-5001

Iban No: TR290001000860402987105001

USD Hesabı: 389 USD

Hesap No: 40300032-5001

Iban No: TR470001000860403000325001

EURO Hesabı: 320 EUR

Hesap No: 40298710-5002

Iban No: TR020001000860402987105002

GBP Hesabı: 291 STG

Hesap No: 40298710-5004

Iban No: TR450001000860402987105004

19.10.2020 tarihindeki resmî gazetede yayınlanan karara erişmek için tıklayın.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Kuzey Makedonya

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren Koronavirüs kısıtlamalarını kaldıran Kuzey Makedonya’ya uçuşlar başladı. Yalnızca Sırbistan, Kosova, Bosna Hersek ve Karadağ vatandaşlarının ülkeye girişte en fazla 72 saat önce yaptırılmış negatif sonuçlu bir COVID-19 testini göstermeleri gerekiyor.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Litvanya

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Litvanya henüz Türk vatandaşları için kapılarını açmadı. Ülkeye kısıtlamalara uygun yolcular alınıyor. Bu kısıtlamalara göre;

  • Litvanya vatandaşları
  • Litvanya’da daimi ikametgah almış kişiler ve aileleri
  • Avusturya, İsviçre, Finlandiya, Hırvatistan, Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Kanada, Gürcistan, Japonya, Yeni Zelanda, Ruanda, Tayland, Tunus ve Uruguay, İrlanda, İngiltere, İtalya, Kore, Letonya, Lihtenştayn, Norveç, Slovakya, Slovenya ve Polonya vatandaşları veya bu ülkelerden yolculuk eden vatandaşlar
  • NATO çalışanları ve onların aileleri

ülkeye giriş yapabilirler.

Litvanya’ya yolculuk edecek yolcuların online form doldurmaları, 14 gün süreli karantinaya girmeleri ve varıştan 72 saat önce alınmış negatif sonuçlu bir PCR testi beyan etmeleri gerekiyor.

Ayrıca yolcular dilerse IATA Passenger Locator Formu’nu da doldururak geliş salonunda yetkililere iletebilirler.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Lübnan

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Uluslararası seyahatler için kapılarını yeniden açan Lübnan’a giriş için bazı kurallar bulunuyor.

Tüm yolcuların varıştan en fazla 96 saat önce alınmış negatif sonuçlu Koronavirüs testi ile resmi sağlık belgesi beyan etmeleri gerekiyor. Bu kurala 12 yaş ve altındaki çocuk yolcular dahil edilmiyor. Askeri personel, diplomat görevlisi, uluslararası organizasyon üyeleri haricinde tüm yolcular ülkeye gitmeden önce Lübnan’da kalacağı süre boyunca Covid-19 tedavisinin tüm masraflarını kapsayabilen bir sağlık sigortası yaptırmak zorunda.

Ülke girişinde Halk Sağlık Tanıtım Formu doldurulması gerekiyor. Ayrıca Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından giriş sırasında 100 dolar karşılığında PCR testi yapılması zorunlu tutuluyor. Test sonucu pozitif çıkan yolcular iyileşene kadar Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın direktiflerine uymak zorunda. Eğer havalimanında bulunan sağlık görevlileri gerekli görürlerse yine ücretini yolcunun ödemesi karşılığında 72 saat sonra tekrar PCR testi yapılır.

Lübnan girişinde yapılan bu test aşamalarından 12 yaş ve altı çocuklar, transit yolcular ve yalnızca 1 hafta ülkede konaklayacak olan misafirler muaf tutulur.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Moldova

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

5 Mart 2021 tarihinden itibaren Moldova’ya girişler belirli şartlar altında açıldı.

Ülkeye giriş şartlarından ilki uçuştan 72 saat önce alınan COVID-19 için negatif PCR test sonucu beyan etmek. Bu raporun Romence, İngilizce veya Rusça dillerinden biri olması şart.

Bu kuralın istisnaları:

- 5 yaş ve altı yolcular

- Uçak, gemi ve tren mürettebatı ve servis personeli, 9'dan fazla koltuğu olan karayolu taşıma araçları ve karayolu yolcu taşıma araçlarının sürücüleri ve servis personeli

- Mesleki amaçlarla yurt dışına çıkmış olup Moldova Cumhuriyeti'ne dönen kişiler

- Moldova Cumhuriyeti kamu kurumlarından temin edilen bir görev emri veya Moldova Cumhuriyeti'ne kayıtlı tüzel kişiliklerden yurt dışına görev amacıyla seyahat edildiğini belgeleyen bir form ile birlikte seyahat edilen yurt dışı noktasındaki firmadan imzalı bir belge sunabilen yolcular

- İlgili firmalarla iş sözleşmelerini belgeleyebilmek ek şartıyla Romanya veya Ukrayna'dan Moldova Cumhuriyeti'ne giren işçiler ve Moldova Cumhuriyeti'nden söz konusu ülkelerdeki firmalarda çalışmak üzere giden işçiler

- Transit yolculuk edenler

- COVID-19 aşılarından birini olduğunu belgeleyebilen kişiler

Eğer Moldova Cumhuriyeti vatandaşı olup ülke girişinde 72 saat önce alınmış negatif sonuçlu PCR test belgesi sunamıyorsa kişilerin geldikleri yerden bağımsız bir epidemiyolojik form doldurmaları ve 14 gün boyunca kendilerini izolasyona almaları gerekiyor.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Özbekistan

Yurt Dışı Uçuşlarda Ülkelerin Uyguladığı Kurallar

Özbekistan uçuşları 4 Eylül 2020 tarihinden itibaren başladı. 3 renk tipine göre ayırdığı ülkelerden gelebilecek misafirlere göre ayrı ayrı önlemler alındı. Kırmızı tip ülkeler arasına giren Türkiye’den Özbekistan’a seyahat etmek isteyen yolcular 14 günlük otel rezervasyon belgesi, çalışma veya oturma izinlerinden en az birine sahip olmalılar.

Ayrıca yolcuların Özbekistan'a giriş yapabilmeleri için

  • Özbekistan'da 1. dereceden akrabası bulunması
  • Özbekistan tarafından verilmiş oturum iznine sahip olması
  • Transit geçiş yapacak olması
  • Diplomatik pasaport sahibi olması
  • Uçuştan en fazla 72 saat önce PCR testi yaptırmaları
  • Bu testlerin sonuçlarını check-in esnasında beyan etmeleri
  • Test sonuçlarının kontrol için mutlaka Barkod Numarası ve Sağlık Bakanlığı sitesinden onay almaları gerekiyor.

Test yaptırmamış veya 72 saatlik süreyi aşmış test sonucuna sahip yolcular uçuşlara alınmıyor. Ayrıca varışta 14 gün karantinada kalmaları gerekiyor.

Daha fazla bilgi almak için resmi siteye 

Yasemin ERCAĞ
Yasemin ERCAĞ
04 Haziran 2022
Paylaş :

Yorum Gönder