Tatilden Eve Getirmemeniz Gereken Sekiz Şey

Seyahatinizden evinize getirdiğiniz eşyalar iki çeşit olabilir: hediyelik eşya ve kaçak alınan şeyler. Eve getirmek istediğiniz hediyelik eşyalar ve kaçak mal almayın derim. Sadece bir eşyadan bahsetmiyorum, bu hediyelik eşyayı korumaya ve üzerine titremeye değmesi için sadece hatıra olarak nadir ve değerli bir eşya olması değil aynı zamanda seyahatiniz bittiğinde sizin bir parçanız haline gelmesini umduğunuz deneyimler olması gerekir. Kötü muhafazanın da bundan pek bir farkı olduğu söylenemez, ama burada bunu sonsuza dek ve kesinlikle arkanızda bırakmak için emin olmak isteyeceğiniz bilgi ve deneyimler var.
İstemediğiniz hiçbir şeyin sizinle birlikte eve gelmediğinden emin olmak biraz düşünmeye ve yapmaya değer; burada eve dönüş uçağına binmeden önce arkanızda bırakmanız gereken sekiz şey var.

madeni paralar ve döviz

1. Madeni Paralar ve Döviz

Madeni para ve döviz koleksiyonu yapmayı arkanızda bırakın. Onları kesinlikle hiçbir zaman kullanmayacaksanız. Bir ülke tekrar gideceğinizi bilseniz bile son geziden kalan tüm parayı getirmeyi unutmayacak şekilde paketlerken çok az sayıda gezginin iyi niyetli olmalarına rağmen depolama kapasitesi, ayıracak zamanı ve enerjisi vardır. En iyisi elinizdeki bütün dövizi harcamak ve eve cebiniz boş dönmektir.Ya da en azından neredeyse boş.
Eğer diğerlerinden farklı olarak yakında geri döneceğinizi biliyorsanız,  geri döndüğünüzde ATM ücreti ödemeden önce işlem ücreti ödememek için yararlı olabilecek bir ya da iki daha büyük miktarda banknotu yanınızda eve götürmek istisna olabilir. Uçaktan yabancı bir havalimanına indiğinizde, cebinizde 20-50 dolarlık yabancı para oldukça rahatlık sağlayabilir.
Eğer yabancı madeni para ve banknot biriktiriyorsanız. İyi bir hediyelik eşya olduğu kadar, gerçekten ilginizi çeken birkaç parçaya azaltın ve ayrılmadan önce geri kalanını harcayın ya da bozdurun (ya da hatta hediye edin). Eğer kalan dövizinizi diğerlerinin menfaati için kullanmak istiyorsanız, burada UNICEF' Temelli Değişi adlı programı hakkında bilgilendirme içeren yabancı döviz ile ilgili bir takım tüyolar var.

2. Güvenlikten Geçmesi İhtimallere Bağlı Eşyalar

Geçen sene Litvanya’dan Amsterdam aktarmalı dönüş yolculuğunda, izin verilen maddeler listesi Vilnus Havalimanı’nda hafifçe zorlandı.  Amsterdam bağlantılı eve dönüş uçuşumuzun olduğu kapıya geldiğimizde güvenlik sıkılaştı ve küçük havalimanlarından uçan pek çok insan  Vilnus’da geçirmiş olduğu eşyaları atmak zorunda kaldı.  Gira birasının büyük şişesi mi? Üzgünüm. Ev yapımı pancar çorbası mı? Eğer uçuştan önce onu yiyebiliyorsanız, lütfen bunu yapın; aksi takdirde, üzgünüm.
Bizim eve dönüş ABD uçuşumuzda aktarma yoktu, ama eğer olsaydı güvenlik daha da sıkılaşırdı. Hepimiz havalimanı güvenlik personelinin geçmesine izin vereceği şeyleri biliyoruz, izin vermeyeceği şeyleri değil ve uluslararası havalimanları söz konusu olduğunda bu genellikle güçlendirilebiliyor.
Yani eve dönüş uçuşunuzda valizinizi hazırlarken birbirinizi izleyen her havalimanında el çantanızda taşıdığınız şeylerin dökülmesini istemiyorsanız, sadece ilkine göre değil geçeceğiniz havalimanlarından güvenliği en katı olanına dayanarak neyi ve nasıl koyacağınızı seçmelisiniz

3. Sahte Aksan

Uluslararası seyahat eden çoğu insan seyahat sırasında evdeki aksanını gözden geçirirken kendini konuşma kalıplara ayak uydurmaya çalışırken buluyor. Bunu yapmaları için birkaç iyi neden var mesela, deniz aşırı olduğunda her kelimeyi Güney Jersey kökenlerimin genellikle talep edeceğinden çok daha açık ifade etmeyi bazen yaralı buluyorum.
Eve geldiğinizde genellikle bunu azaltmak isteyeceksiniz. Eğer kelimeleriniz biraz daha açık ifade etmeyi seviyorsanız, bazı diksiyon geliştirmenizi duraklatabilirsiniz, ama eski bir ülkede birkaç haftadan sonra Avrupalı gibi aksan yapmanıza izin vermeyin. Neden mi? Bu taklit olur.

4. Daha Fazla İhtiyacınız Olmayan Eşyalar


Kırılan, yıpranan, oturmayan, yeni bir eve taşınmayı gerektiren ya da basitçe artık ihtiyacınız olmayan şeyleri eve götürmeniz için bir neden yok. Seyahat diş fırçanız yıprandı mı? Otelden ayrılmadan önce onu çöpe atın. Alternatif olarak, eğer başkasının kullanabileceği bir şeyle işiniz bittiyse onu başkasına vermeyi unutmayın.  Eşyalarınızı kullanabilecek yerel yardım kuruluşları olup olmadığını otel danışmanına sorunuz.

5. Mahlukat 

İyi geceler, tatlı rüyalar... ve herhangi bir mahlukatı kıyafetleriniz ve ya çantanız içinde getirmeyin. Yatak böcekleri sakınılması gereken en belirgin suçludur. Çünkü özellikle de evinize musallat olduklarında yok etmek çok zordur. 
Sakınmak istediğiniz tek şey yatak böcekleri olmayacak.  Eve hamam böceği, böcek kokusu (çoğu Çin’den Amerika’ya paketlenen eşyalar içinde gelen) hatta fare gibi her yere girebilen memelileri eve getirmek eğer yaşam alanlarınıza girerlerse sizi mağdur durumda bırakabilirler.  Valiz hazırlarken ve boşaltırken kaçak gelen yolcular için çantanızı ve kıyafetlerinizi her ikisini de kontrol edin.

 6. Yabancı Virüsler

yabancı virüsler

Görülebilir (ya da neredeyse görülebilir) canlıları taşımaktan kaçınmak istediğiniz kadar, hastalıklara sebep olan virüs ve bakteriler için de aynı şeyi yapmayı denemek isteyeceksiniz. Gezginlerin bilmeden onları taşıması sayesinde uluslararası alanda böceklerin yeni bir ülkeye yayılması sıkça rastlanmayan bir şey değil; son birkaç yılda, çoğu ABD üniversitesi büyük olasılıkla Amerika’ya gelen uluslararası öğrenciler aracılığıyla çeşitli hastalık salgınlarına şahit olmuştur.

Kendinizi virüs ve bakterilerden uzak tutmanın kolay olmadığını söylemiştik. İlerleyeceğiniz en iyi yol enfeksiyonu önlemeye çalışırken genellikle yaptığınız şeyleri yapmak ve sonrasında sonuca bakmaktır. Valizinizden çıkardığınız kıyafetleri hemen sıcak suda yıkamayı, eve geldiğinizde bavulunuzu temizleyerek içine bir göz atmayı, kurutmak için havalandırmayı, antibakteriyel jel ve sabun kullanmayı ve bu alanda ne olursa olsun bir çözüm yolu bulmayı içeren bazı taktikler var. Dondurucu şartlarda çantalarını sundurmanın altına koyan ya da yazın kıyafetlerini ve çantasını doğrudan güneşe koyan insanlar tanıyorum ki her ikisi de sıcak ve nemli koşullarda çoğalan bakterileri ve virüsleri valizinizden atmada yardım edebilir.
Mikroskobik kaçak yolculara sadece gideceğiniz yerde dikkat etmeniz gerekmiyor; Uçakların kendileri virüsler, bakteriler ve az sayılamayacak kadar olağan bir pislikle dolu. 

7. Yasal Olmayan Şeyler


Bu Amsterdam ya da Uruguay’da tamam olabilir ve İsviçre ve İspanya’da (Colorado ve Washington’dan bahsetmiyorum) bir anlamda tamam olabilir, ama soruna davetiye çıkaracak çoğu yerde ve özellikle havalimanı güvenlik kontrol noktasında bu yasal olmayabilir.
Bu hafife alacağınız bir şey değil; uluslararası sınırlar boyunca yasal olmayan ögeler taşımak çok ciddi suçlamalara neden olabilir. Eğer bu tip eşyalarınız varsa onları arkanızda bırakın.
Sadece sizi soruna sokacak en belirgin maddeler değil. Bu pelin otu ya da taflan yağı yada sakatat yahnisi olabilir. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nde aksine tamamen yasal olan ürünler, meyve, sebze, tohum ve benzeri şeyleri sınırların ötesine taşınmasına gerekli olmadıkça izin verilmeyebilir. Şüpheye düştüğünüzde, onu evde bırakın.

8. Jet Lag

Bu durumundan daha ayrıntılı bahsettiğimiz Jet Lag'i Alt Etmenin Beş Yolu blog yazımızıdan tam olarak ne olduğunu ve kaçınmanız için yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.

İsmail YURTSEVER
İsmail YURTSEVER
12 Şubat 2022
Paylaş :

Yorum Gönder