Seyahat Ederken Kimlik Hırsızlığını Önlemenin 11 Yolu

 21. yüzyılda, kimliğinizin ya da daha fazlası tam olarak finansal ve dijital kimliğinizin çalınması ihtimali olduğu kadar (herhangi bir şekilde gerçekten soyulmanın tehlike ve sefaletin kötü rol oynamasını kastetmeme rağmen) bu günlerde kulağınıza tuhaf gelen soyulmak eylemi de başınıza gelebilir. Seyahat Ederken Kimlik Hırsızlığını Önlemenin 11 Yolu nelerdir hadi bakalım.

Kimlik hırsızlığı dünya çapında büyüyen bir problem özellikle de, güvenli olmayan İnternet bağlantılarını kullanmaya mecbur kalmış, kapsamlı, kişisel belgelerini daima kendi yanlarında taşıyan ve kredi kartı şifrelerini hakkında hiçbir şey bilmedikleri ve ya onları hiçbir zaman tekrar göremeyecekleri satıcılara veren, seyahat eden bu korumasız kişiler için.

Modern teknoloji dürüst milletler için ne kimlik hırsızlığından kaçınmayı daha kolay hale getiremedi; ne de arama motorunuzu ya da bilgisayarınızı kapattıktan sonra bile genellikle sitede oturum açık kalmaya devam ettirdiğiniz Facebook ve LinkedIn gibi İnternet sitelerinin uygulamaya tanık olmasını. Facebook’taki yakın arkadaşlarınıza kolayca erişim sağlayan biri, kuşkusuz siz bunu öğrenmeden önce çok " faydalı " birkaç bilgiyi silip atabilir.
Zaman ve teknoloji ilerledikçe, bu sorun sadece daha fazla gezgini etkileyecektir. İşte burada seyahat ederken kimlik hırsızlığını engellemenin 11 yolu var.

Seyahat Ederken Kimlik Hırsızlığını Önlemenin 11 Yolu

1. Seyahat Etmeden Önce Önemli Belgelerinizi "Çıkarın"


Eğer seyahat etmediğinizde yanınızda önemli belgeler- her zaman kullandığınız cüzdan ve ya para kesesinin içinde Sosyal Güvenlik kartı, banka hesap özeti, sağlık belgeleri, çek defteri ve belgeleri içerebilir- taşıyorsanız evden ayrılmadan önce onları çıkarın. Aslında, İş belgelendirmeye geldiğinde, seyahatten önce "çıkarmak" istersiniz.

Bu yola çıkar çıkmaz tekrar da yapılabilir. Eğer yankesicileriyle ünlü ya da insanlarla dolup taşacak ya da orda dikkatiniz dağılacağı bir yere(büyük konseler, kalabalık meydanlar, gece kulüpleri, vb.) gidecekseniz, otel odanızdan ayrılmadan önce cüzdanınızın içindekileri daha da azaltabilirsiniz. Bunları otel kasasına (ama temkinli olun), otel resepsiyon masasının arkasına ya da kişisel gizli para kemerinize koyabilirsiniz.

2. Belgelerinizi Gözetin


Bu, seyahat güvenlik makalelerinde en çok karşılaşacağınız tüyolardan biridir, yani daha fazla uzatmayacağım, ama eğer siz dışardayken önemli belgelerinizi otel odanızda açıkta bıraktıysanız  onların para kemerinde, dosya poşetinde, hatta an RFID-kart cüzdanı’nda olmasından daha fazla kimlik hırsızlığına uğrama şansınız vardır.

3. Paylaşılan ve Güvenli Olmayan İnternet Bağlantıları Hakkında Dikkatli Olun


Bu benim yapmakta zorlandığım bir şey. Seyahat ederken otellerde, kafelerde, havaalanlarında,
aklınıza gelebilecek her yerde kamuya açık alanlar dışında bağlantı bulmak zordur. "Bu bağlantı güvenli değildir ve bilgilerinizi başkaları görebilir" uyarısını görmek seyahat deneyiminin ana unsurudur. Bağlandığınızda e-posta şifresi ve internet sitesi oturum girişi gibi klavyenizde yazdığınız her şey risk sayılır.
Bu vaka en iyi yaklaşım bu bağlantıları kullanırken oldukça dikkatli olmaktır; banka hesabına, iş e-postası ya da diğer önemli bir hesaba girmek olabildiğince kaçınmalı. Eğer başka bir seçeneğiniz yoksa, bu açık bağlantılar üzerinden yazdıklarınızı çok dikkatlice seçin.

Eğer dizüstü bilgisayarınızla birlikte seyahat ediyor ve Wi-Fi kullanıyorsanız, bağlatılarınızın güvenli olduğundan emin olmak önemlidir. Bazı İnternet siteleri açık ağlarda oturum açmanıza izin verir; HTTP://www.website.com yerine daima HTTPS://www.website.com kullanın ( S "güvenli" anlamına gelir ve verilerin daha fazla koruma için şifrelendiğini gösterir). Bunu otomatik olarak yapan (Firefox, Chrome ve sadece Opera HTTPS gibi her yerde tarayıcınıza eklenti alabilirsiniz. Başka bir olası çözüm kendi bilgisayarınızda herkese açık bağlantı kullanırken verilerinizin şifrelenmesine yardım eden SurfEasy VPN’dir.

Eğer İnternet kafe, otel lobi bilgisayarı ya da diğer paylaşımlı sunucularda olduğu gibi başkasının cihazını kullanırken daha fazla güvenlik istiyorsanız, Authentic8 gibi ücretli bir servisi deneyebilirsiniz. Authentic8 tüm bağlantıların ve verilerin korunduğu buluttaki "silo"da tarayıcısını çalıştırır. Bu servis size yerel bilgisayarlarda gösterim verir ve anahtar kaydediciler gibi şeylerin parolanıza erişmesini önler.

4. Paylaşımlı Sunucularda Bütün Çerezleri ve Arama Geçmişini Silin


Eğer herkese ortak bir bilgisayar kullanıyorsanız, çıkmadan önce yapmanız gereken son şey oturum kapatmadan önce bütün çerezleri ve arama geçmişini silmektir. Çoğu bilgisayar önemli bilgilerin tamamını saklayabilir ve (Facebook ve LinkedIn gibi) bazı internet siteleri oturumu özellikle kapatmaksızın tarayıcıyı kapattığınızda oturumunuzun açık kalmaya devam etmesini sağlarlar. Çoğu paylaşımlı sunucu bu tür verileri otomatik olarak silecektir, ama bunu kendiniz yapmanız içinizin rahat olmasını sağlar.

5. Özel Seyahat E-Posta Adresi Kullanın


İş e-posta hesaplarıyla yurtdışından mesajların geldiğini gördüğümde, her seferinde hayır olamaz dedim. Eğer biri iş e-posta hesabınıza ulaşırsa, geçim kaynağınıza verebilecekleri zarar miktarı tahmin edilemez. Kesinlikle iş hesabınıza girmeniz gereken zamanlar var, ama böyle zamanlarda aşırı dikkatli olmak isteyeceksiniz.

Bu durumda benim tavsiyem önemli bilgilerinizi kaydetmediğiniz ve sahte oturum açmanın felaket olmayacağı kişisel e-posta adresi kullanmak ve sadece bu e-posta adresiyle iletişim kurmaktır. Ara sıra [email protected] gibi adresler göreceksiniz; bu sadece seyahat e-postası yaklaşımı işe yarayabilir.

6. Sadece Banka ATM'lerini Kullanın


Kimlik hırsızlıkları arasında şimdiki trend hırsızların kart numaranıza ve şifrenize ulaşabileceği yer olan ATM’lere kart okuyucular koymak olmuştur. Bu, daha sık gözetim altında olan ve bankanın kendisi tarafından konulan ATM’lere göre daha savunmasız yerlerde (otellerde, marketlerde vb.) “jenerik” ATM ‘lerde en çok sıklıkla görülür. Bankalardaki ATM ler üzerinde azimle çalışırlar;  bunlar hala tehlikeli olabilirler ancak hırsızlar tarafından nadiren hedef alınırlar.

7. Her Fırsatta Kredi Katınızın Hesap Özetini Kontrol Edin

paylaşılan ve güvenli olmayan internet bağlantıları
 

Bağlantınızın güvenliğinden emin olduğunuz her zamanda bu arkadaşınızın evinde ve ya bir akıllı telefonun her zaman kullandığınız 3G ya da 4G bağlantısı kullanırken (bu herkese açık Wi-Fi’den daha güvenli olan ) olabilir şüpheli hareketlere bakmak için kredi kartı hesap özetinizi kontrol edin.

Kimlik hırsızlığı gezginleri kurban olarak seçmek gibi gezginlerin keşfetmenin ertelenişine bir dereceye kadar dayanması kadar seyahat için olağan bir şeydir; Çoğu gezgin suçluların avantajlı ve iyi bir başlangıç yapmasını sağlayarak banka ve kredi kartı bilgilerini tatilden eve dönene kadar kontrol etmiyor. Genel olarak, ne kadar yakın zamanda kimlik hırsızlığını durdurursanız o kadar iyi, bir şeylerin normal gözüktüğüne emin olmak için arada bir kontrol yapmayı düşünün.

8. Cep Telefonunuzu Güvende Tutun


Biz daha çok bilgisayarlarımızın nasıl savunmasız olduğu hakkında düşünürüz,ama cep telefonları potansiyel olarak daha savunmasızlar:
siz onları her daim yanınızda taşıyorsunuz, onlar neredeyse her zaman kolayca açılır ve giriş yapılabilir, onların içinde kişisel bilgilerinize erişimi sağlayan uygulamalar var ve millet onları neredeyse ortalık yerde bırakıyor. Eğer orada kaybedebileceğiniz ve ya çaldırabileceğiniz bir şey varsa, o şey küçük akıllı telefonunuzdur. Kendinizi korumanız için yapabileceğiniz bazı şeyler:
- Telefonunuza şifre koyun ki telefonunuzu bulan ya da çalan birileri telefonunuzu kullanamasın.
- Seyahate çıkmadan önce, bir şeyleri özellikle de banka hesapları, sosyal ağlar vb. gibi önemli uygulamaları silmeyi gözden geçirin. Onlar evinize vardığınızda tekrar indirmesi kolay şeyler.
- Özellikle dışarı çıkmadan ve dolaşmadan önce bütün uygulamalarınızda çıkış yapın.  Çoğu uygulamadaki bazı internet siteleri (Facebook, Twitter, Angry Birds, aklınıza ne gelirse) varsayılan oturumu açık tutmaya devam eder.
- Şüphe e-posta ve internet sitelerine dikkat edin. Araştırmalar insanların virüslü sitelere bilgisayarlardan daha çok telefonlarda tıklama ihtimalleri olduğunu gösteriyor.
- Herkese açık Wi-Fi noktaları hakkında önceki uyarıların hepsi aynı zamanda telefonunuz için de geçerli.

9. Çocuklarınızı da Koruyun


Kimlik hırsızlığı suçlarındaki korkunç gelişme kredi kartı ve banka hesaplarını açmak, devlet haklarından yararlanmak ve daha fazlası için çocukların adının ve kimliğinin kullanılmasıdır. Birçok durumda,  suçlular faaliyete geçmek için çocukların Sosyal Güvenlik numarasını kullanır.
Seyahat ederken, çocuklar için gerekli belgeler oldukça çeşitlenebilir. Bazen kimlikliğe ihtiyacınız olur bazen olmaz, bazen de geçiştirebilirsiniz, ama çoğu ebeveyn lazım olur diye bazı kimlik belgeleriyle seyahat ediyor. Genellikle, bunlar doğum belgesi ve Sosyal Güvenlik kartı gibi önemli belgeler oluyor.
Benim tavsiyem çocuğunuza bir pasaport çıkartın ve diğer kimlik belgeleri yerine onunla seyahat edin. Sonra kendi pasaportunuza yaptığınız gibi çocuğunuzun pasaportuna da sahip çıkın.
Eğer herhangi bir sebeple birisi çocuğunuzun Sosyal Güvenlik numarasını isterse, diğer bir kimlik belgesini kabul edip edemeyeceklerini sorun ya da basitçe numarayı vermeyi reddedin. Eğer çocuğunuzun kimliğinin gizliliği ifşa edilmiş olabileceğinden şüpheleniyorsanız, çoğu durumda kredi kartı hesap kontrolü bunu bulmanın en hızlı yoludur; ne olursa olsun çocuğunuzun iyi bir kredi notuna sahip olması gerekir. Daha fazla başlık için Çocuk Kimlik Hırsızlığı hakkında FTC’nin bilgilendirmesine bakınız.

10. Şifre ve PIN kodunuzu değiştirin 


Tatilden sonra şifrenizi değiştirmek isteyebilirsiniz; kimlik hırsızlarının oldukça sabırlı suçlular oldukları ve genellikle birkaç hafta sonra evde dikkatli olma ihtimaliniz düşene kadar bekledikleri düşünülür. Eğer şifrenizi ve PIN kodunuzu seviyorsanız, evden ayrılmadan onları değiştirmek, seyahat ederken yeni bir şifre kullanmak ve sonra eve geri döndüğünüzde tercih ettiğiniz şifreleri tekrar yapmak iyi bir yaklaşım olabilir.

cep telefonunuzu güvende tutun

11. Tatilinizden Sonra Takip Edin


Eve döndüğünüzde, banka hareketlerini, kredi kartı hareketlerini ve hatta sağlık sigortası poliçe hareketlerini bilmediğiniz bir şey olup olmadığını görmek için kontrol edin. Bunlar genellikle kimlik hırsızlığının belirtilerini görebileceğiniz ilk yerlerdir. Bazı hırsızlar elden ücret ve talep sunan (en azından gerçek zamanlı olmayan) kuruluşlarda kağıtta ve dijital kayıtta gözükecek olan durumlarda kasten sizin bilgilerinizi kullanabilirler. Yani bu arada hiçbir şeyin kaybolmadığından emin olmak için birkaç hafta sonra tekrar kontrol etmek iyi bir fikir olsa gerek.
Umarım bu taktikler aşağıdaki video gibi düzenbazlıktan kaçınmaya yarar, güvenli seyahatler!

İsmail YURTSEVER
12 Mart 2022
Paylaş :

Yorum Gönder