Neden Bir Sonraki Yolculuğunuzu Otobüsle Yapmayasınız?

Neden Washington D.C.’den New York City’e giderken uçmak yerine 4,5 saatinizi geçtiğiniz ağaçları izleyerek ve otobüsün banyosunu kullanarak geçirmeyesiniz?

Yavaş, pis ve konforsuz olmasıyla ünlü halk otobüsleri çoğu yolcunun görmezlikten geldiği bir toplu taşıma seçeneği (ya da en azından yaşlılar için ayaklarını yerden kesmesi ve çantaları taşımak için yeterli bir seçenek), ama bir süredir şehirlerarası otobüsle yolculuk yapmadıysanız onların ne kadar değiştiğini gördüğünüzde şaşıracaksınız özellikle burda ABD’de.

Amerikan Otobüs Birliği 2010 yılında, otobüslerin 3 sene üst üste hava ve demiryolunu geride bırakarak şehirlerarası ulaşımın en hızlı büyüyen şekli olduğunu açıklamıştır. Aşırı derecede uygun fiyat tarifesi ve ücretsiz Wi-Fi ve daha geniş olması gibi yeni imkanlarıyla Greyhound ve diğer şirketler otobüs seyahatini hiç olmadığı kadar çekici kılıyorlar. Otobüsler, genellikle güvenli ve pahalı olmayan deniz aşırı ulaşım alternatifidirler de.

neden bir sonraki yolculugunuzu otobusle yapmayasınız

Bir Papele Oraya Gidin

Otobüsler neredeyse daima yayan gitme süresini ve yolu kısaltan bir yerden diğerine gitmenin en ucuz yoludur!  BoltBus ( Greyhound tarafından satın alınan) ve Megabus’ın da içinde olduğu Amerika’daki birkaç otobüs şirketi Northeast Corridor boyunca hizmetini 1 dolara sunuyor. Bunları ultra  düşük fiyata bulmak biraz zor olabilir (en iyi sonuçlar için, önceden rezervasyon yapın ve çok geç ya da erken saatlerde olmayan hareket zamanını seçin) hatta normal fiyatlar şaşırtıcı derecede düşükler; Washington D.C. ve New York City arasındaki yolun 15-25 dolara olduğunu aklınızın bir kenarına iliştirin. Otobüs fiyatlarını Amtrak (Ulusal Demiryolu Yolcu Şirketi) biletinin aynı yol için 49 dolara ve ya uçarak 100 dolardan daha fazla bir ücrete tabi olmasına bir bakın. Kendiniz araba sürerek gaz ve park ücreti için para harcamak yerine otobüse binin.

Deniz aşırı, Yeni Zellanda’nın şehirlerarası otobüs servisi de pek çok güzergahı 1 dolara tabi tutarak müşteri çekmeye çalışıyor. İskoçya’da, Glasgow ve Edinburgh,gibi iki ana şehir arasında Scottish CityLink otobüsüyle  3 pounda (yaklaşık 4.88 dolar), ScotRail tren aracılığıyla epey pahalıya (11.30  ila 12.20 pound ve ya 18.39  ila 19.85 dolar arasında) seyahat edebilirsiniz. Karayipler’de, aradaki fark daha dramatik: araba kiralamayı ve gazı günlük 50 dolar ya da daha fazlasına atlatabilir veya basitçe halk minibüslerine bir ve ya 2 papele atlayabilirsiniz.

Beklediğinizden Daha Konforlu

Evet, otobüslerin ucuz olması öyle yeni bir şey değil, ama rahatınızdan ne kadar ödün vermek zorundasınız?

ABD’de,  daha önce bahsettiğimiz BoltBus and Megabus gibi şirketlerin ortaya çıkışı yerleşik imkanlar için yeni sorumluluklara tevşik etmiştir. Greyhound prizli ücresit Wi-Fi ve daha geniş alanlı özelliklerine sahip yeni otobüsler piyasa sürdü ki bu özelliklerin hepsi BoltBus ve Megabus tarafından da sunuluyordu. Bu üç firmanın hepsinin otobüslerinde emniyet kemerleri de vardır. Bu yeni otobüslerle, onların hem modern hem de temiz olmasını bekleyebilirsiniz. ( Greyhound’ın yeni otobüslerinin hala firmanın gittiği güzergahlarının hepsinde olmadığını bilmeniz gerek; kontrol etmek için arayın.)

Deniz aşırı, elbette, Amerika’nın merkezinde  sıkışık "çil sürüsü gibi " otobüslerden tutun da Avrupa ve Avusturalya’da konforlu özel araba tarzında otobüslere kadar lüksün derecesi geniş çapta farklı olabilir, ama hiç ummadığınız yerlerde aşırı harcama yapabilirsiniz; örneğin Meksika ETN otobüslerinin plazma TV, self-service kafeteryaları ve ayak dayanacak yeriyle geriye yatırılabilen koltukları var.

İyi bir rehber kitabı, halk otobüsü seçeneklerinin hangisinin konforlu ya da konforsuz olması hakkında size güvenilir bir fikir verecektir.

Sıvılar ve Jeller Hoş geldiniz

Eğer aceleniz yoksa bir otobüs uçmaya göre iyi bir seçenek olabilir. Çünkü o daha ucuz. Uçuşta 3.4-ouncelık şişeler içine el losyonu ve şampuan doldurmak ve üstünüzü arama ve geçiş kontrolüne zaman ayırmak için 2 saat öncesinden havalimanında olmak yerine eşyalarınız dilediğiniz gibi çantanıza koyabilir ve otobüs kalkmadan 20 ve ya 30 dakika önce orda olabilirsiniz.
Bir kere yola çıktınız mı, üzerinde uçmak yerine manzaraları görebileceksiniz ve havalimanında şehirden 15 mil uzakta olmaktan çok genel anlamda gittiğiniz şehrin kalbinde ineceksiniz.

Doğa Dostu Bir Seçenek

Çevresel etikilerini en aza indirgemekle ilgilenen yolcular için, otobüsler çevredeki en iyi ulaşım seçeneklerinden biridir.
Uçaklar   yüksek karbon ayakizi salgılamasıyla kötü üne sahiptirler ve kendi arabanızı sürmek bundan daha iyi değildir(özellikle o anda içinde bir ya da iki kişi varsa).

Çünkü onlar pek çok yolcu taşıyorlar, otobüsler uçaklar ve yolcu arabalarında göre kişi başına daha düşük emisyona sahip ve çoğu otobüs firması bile daha fazla doğa dostu olmak için özel bir çaba sarf ediyor. Greyhound'nın sitesine göre, firmaların yeni verimli motor yakıtı bir toplu taşıttan kişi ve mil başına neredeyse üç kat daha az karbon dioksit üretiyor. Amerika’nın Northeast Corridor’na hizmet veren Peter Pan Otobüs Yolları, Amtrak trenleri kadar iki kat daha verimli enerji üreterek, otobüslerinde ultra düşük sülfür dizel ve bio dizel yakıtlarını kullanıyor.

Halkın Arasına Karışın

doğa dotu bir seçenek
 

Oranın yerlileri gibi mi yolculuk yapmak istiyorsunuz? Gideceğiniz çoğu yerde, otobüs gitmek için bir yoldur. Geçmişteki seyahatlerimde, Karayipli kız öğrencilerle parlak renkli minibüslere binmiştim ve Big Apple’a giden New Yorklularla sohbet etmiştim. Özellikle otobüslerin mümkün olan tek toplu taşıma şekli olduğu ülkelerde,  yerliler gibi yaşamak için daha iyi bir yol yoktur.

Otobüs Seyahat Tüyoları

•  Biletinizin şart ve koşullarını dikkatlice okuyun. Otobüs sizi nerden alıp nereye bırakacak? Kalkış yerine ne kadar önce varmanız gerekiyor? Rezavasyon yaptığınız koltuk numarası sizin adınıza mı yoksa koltuk numarası yok mu? Eğer otobüsü kaçırırsanız sorumluluk sizde mi?


Yanınıza yiyecek ve içecek alın. Otobüsün durması garanti değildir ve onlar sadece şeker ve atıştırmalık yiyecek verebilirler. 


•  Ve hazırlıklı olun diye söylüyoruz her ihtimale karşı tuvalet için sabun ve peçete yanınızda getirin.


•  Programındaki esneklik payına bakın böylece trafik sıkışıklığı ve ya beklenilmeyen tutukluklar programınızı yolundan saptırmasın. Eğer yapabilirseniz, otobüs biletinizi iş çıkış saatlerine denk gelecek şekilde almaktan kaçının.


•  Hafif bir çantayla seyahat edin. Otobüs firmaları, çeşitli bagaj projeleri sunuyorlar ama çoğu sadece bir valize ve otobüs içinde bir ya da iki küçük çantaya izin veriyor. Üç valiz ve bir golf çantasıyla çıkagelmeden önce firmanın internet sitesini kontrol edin ve ya firmayı arayın.

 Otobüs firmanızın sicilini kontrol edin.  Federal Motor Carrier Safety Administration (Ulusal Motorlu Taşıtlar Emniyet Müdürlüğü) hız sınırını aşma, kazalar ve Kanada, Meksika ve Amerika’da eyaletler arası taşıtlar için diğer güvenlik ölçütleri hakkında  istatistikler muhafaza ediyor. Çoğu otobüs yolları temiz bir sicile sahip, ama Northeast Corridor’a giden pek çok "Çin Mahallesi Otobüsleri"nden biri olan Fung Wah gibi istisnalar da var. Bu yazıdan itibaren, Federal Motor Carrier Safety Administration(Ulusal Motorlu Taşıtlar Emniyet Müdürlüğü) ‘nün Fung Wah için birkaç trafik kurallarına uymama kaydı var ve ona sadece " şartlı " trafiğe çıkma izni veriliyor (Greyhound’ın oranlarıtersine "tatmin edici"gibi). Deniz aşırı, rehber kitapları ve seyahat mesaj panoları yerel otobüs hizmetlerini bulma ve değerlendirmede çok yardımcı olabilir.

En uygun otobüs bileti sorgulamalarınız için bilet.com'a bakmayı unutmayın.

İsmail YURTSEVER
23 Nisan 2022
Paylaş :

Yorum Gönder