İnsanda Büyük Hayranlık Uyandıran 10 Amerika Harikası

Amerika’nın insanda büyük hayranlık uyandıran harikaları, aşağıdaki listemizde Büyük Kanyon, Yosemite Ulusal Parkı, Yellowstone, Niagara Şelaleleri ve Carlsbad Mağaralarının da içinde bulunduğu en iyi 10 Amerikan harikası listelenmiştir. Bu harikalar ABD’deki en iyi Turist Çeken Yerlerden sadece birkaçıdır. Gelin sizinle bu harikalara bir göz atalım.

10. Gece Vaktinde Times Meydanı

gece vaktinde times meydanı
 
New York şehrinde bulunan Times Meydanı gündüzleri sıradan bir yer olsa da geceleri burası parlayan neon ışıklarıyla ve kocaman reklam panolarıyla dolu baş döndürücü bir yere dönüşür. Evet, Times Meydanı aşırı gösterişlidir ve estetik değildir fakat bu meydan eşi benzeri olmayan olağanüstü görüntüsüyle herkesin hayatında en az bir kere görmesi gereken bir yerdir. 

9. Walt Disney Dünyası

walt disney dünyası
 
Walt Disney Dünyası ya da basitçe söylemek gerekirse Walt Disney, 1 Ekim 1971 yılında Florida’nın Lake Bueno Vista bölgesinde açılmış olan bir eğlence merkezidir. Her yıl 52,5 milyondan daha fazla ziyaretçi Walt Disney Dünyasının dünya üzerinde ziyaret edilen en popüler eğlence merkezi olmasını sağlamıştır. Walt Disney Dünyası, içerisinde ev sahipliği yaptığı 24 farklı çeşit tatil yeri, dört farklı çeşit temalı parkı, iki adet su parkı ve birbirinden farklı birçok ekstra dinlenme ve eğlenme odaklı yerleri de dahil olmak üzere 25,000 akrelik (10,117 hektarlık / 39 mil karelik) bir alanı kapsar. Bu eğlence merkezinin enerjisi ve eğlenceli ruhu yediden yetmişe tüm çocukların ilgisini çekiyor.

8. Smithsonian Enstitüsü

smithsonian enstitüsü
 
Washington, DC şehrinde bulunan Smithsonian Enstitüsü dünyanın en büyük müzesi ve dünya üzerindeki en güzel müze komplekslerinden biri olarak bilinir. Bu enstitünün 19 büyük müzesi, ulusal bir hayvanat bahçesi ve çok sayıda araştırma merkezi vardır. Burası 1846 yılında ‘’bilginin arttırılması ve yayılması amacıyla’’ kurulmuştur. Enstitüyü her yıl gelen otuz milyon ziyaretçi herhangi bir para talep edilmeden enstitüyü gezmiştir. Bu enstitünün finansal fonu Enstitünün kendi bağış gelirlerinden, özel ve ortaklıklar halindeki katkı paylarından, enstitü üyelerinin aidatlarından, devletten gelen yardımlardan ve perakende satışlar, imtiyaz ve lisanslama gelirlerinden sağlanmaktadır.

7. Yosemite Ulusal Parkı

yosemite ulusal parkı
 
Yosemite Ulusal Parkı Sierra Nevada’da bulunan en büyük ve en az parçalanmış doğal ortam öbeklerinden biri olmakla beraber bitkilerin ve hayvanların çeşitliliğini destekleyip koruyan bir parktır. 1 Ekim 1890’da kurulan Yosemite Ulusal Parkı 761,268 akrelik (3,080,74km2’lik) bir bölgeyi kapsar. Her yıl 3,7 milyondan fazla insan Yosemite Ulusal Parkını ziyaret eder. Bu ziyaretçilerin çoğu zamanlarını yedi metre millik (18 km2’lik) Yosemite Vadisinde geçirirler. Bu vadi uluslararası alanda olağanüstü granit uçurumlarıyla, şelaleleriyle, tertemiz akarsularıyla, Mamut Ağacı koruluklarıyla ve biyolojik çeşitliliğiyle tanınır. Yosemite Vadisi neredeyse 3000 yıla yakın zamandır yaşanılan bir yerdir. Amerikalı göçmenlerin bu bölgeyi ilk kez keşfetmelerinden yıllar önce bölgede Paiute ve Sierra Miwok halkları yaşamıştır. İlk bilinen Avrupalı Amerikalılar buraya gelmeden önce Yosemite Vadisinde Paiute halkının Ahwahneechee denilen bir grubu yaşıyordu.

6. Niagara Şelalesi

niagara şelalesi
 
Burası dünya üzerindeki en güçlü şelalelerden biridir. Niagara Şelalesi, Güney Amerika’daki Iguazu Şelalesinden ve Afrika’daki Victoria Şelalesinden daha küçük ve daha az heyecan verici olsa da bu şelale kendi çapında insandan hayranlık uyandıran bir yerdir. Niagara Şelalesi, Ontario eyaletiyle New York şehri arasındaki iki bölgeyi birbirine bağlayan uluslararası sınırı belirtmekte kullanılan üç şelaleye verilen ortak bir addır. Dünya üzerindeki bütün diğer şelalelerden daha fazla olan en yüksek su akış oranıyla Niagara Şelalesi hem güzelliği hem de yüksek değere sahip hidroelektrik güç kaynağıyla dünya çapında ün kazanmıştır. 

5. New York Skyline

new york skyline

 
New York Şehri dünya üzerindeki en çok tanınan ufuk hattına sahiptir. Şehrin binaları yukarı doğru yükselerek filizlenir ve havada süzülürler. Bu topluluk içerisinde iki Manhattan grubunu, şehir merkezini ve yanındaki alçak binaların ‘’vadisi’’ ile birlikte şehrin çarşı tarafını oluşturmaktadır. Dünya üzerindeki en büyük merkezi iş bölgesi olan Manhattan çarşısının merkezi Empire State Binası, Chrysler Binası, Citigroup Merkezi ve Rockefeller Merkezi gibi birçok hatırı sayılır büyüklükte binanın da ev sahibidir. Manhattan’ın güney bölgesi de Amerika Birleşik Devletlerinin en büyük üçüncü merkezi iş bölgesini bünyesinde bulundurmaktadır. Manhattan’ın güney bölgesi 1973 yılında inşaatının bitirilmesinden 11 Eylül 2001 saldırısında yıkılmasına kadar geçen süre boyunca Dünya Ticaret Merkezinin İkiz Kulelerinin burada bulunuşuyla bağdaştırılmış durumdaydı.

4. Yellowstone Ulusal Parkı

yellowstone ulusal parkı
 
Yellowstone Ulusal Parkı gezegenimiz üzerindeki resmi olarak belirlenmiş ilk ulusal parktır. Yellowstone vahşi yaşamı ve parktaki birçok jeotermal özelliği ile özellikle de parktaki en popüler oluşumlardan biri olan Vefalı Eski Gayzeri ile büyük kitleler tarafından tanınır. Bu park ağırlıklı olmak üzere Wyoming eyaletinde bulunur bununla birlikte park zaman geçtikçe Montana ve Idaho eyaletlerine kadar genişlemiştir. Yellowstone 1872’de kurulmuştur.
Yellowstone Ulusal Parkı içerisinde gölleri, kanyonları, akarsuları ve dağ öbekleriyle beraber 3,468.4 mil metrelik (8,983 km2’lik) büyüklükte bir alanı kapsar. Yellowstone Gölü Kuzey Amerika’daki en büyük yüksek rakımlı göllerden biridir ve bu göl Amerika kıtasındaki en büyük süper volkan olan Yellowstone Krater Kalderasının tam merkezinde bulunur. Bu süper volkan son iki milyon yıllık süre boyunca birçok kez çok büyük çaplı güçlerle patlamıştır. Dünyanın jeotermal oluşumlarının yarısı devamlı olarak yaşanan volkanik patlamalarla beslenen Yellowstone Ulusal Parkındadır. Amerika’nın yerlileri Yellowstone bölgesinde en az 11,000 yıl boyunca yaşamışlardır. Yellowstone bölgesi 19. Yüzyılın başlarında Lewis ve Clark Keşifleri sırasında keşif heyeti tarafından bölgeye uğranmadan yanından geçilmiş bir yerdir.

3. Metropolitan Sanat Müzesi

metropolitan sanat müzesi
 
New York Şehri’nde yer alan Metropolitan Sanat Müzesi Amerika Birleşik Devletlerindeki en büyük sanat müzesi olmakla beraber en önemli sanat koleksiyonlarıyla birlikte dünya üzerindeki en büyük on sanat müzesinden biridir. Bu müzenin kalıcı koleksiyonları iki milyondan daha fazla eseri bünyesinde barındırıyor ve on yedi ayrı vasilik bölüme ayrılmış durumdadır. Central Park’ın doğu yakasında Manhattan’ın Müzeler Caddesi üzerinde bulunan Metropolitan’ın ana binasının bulunduğu bölge dünya üzerindeki en büyük sanat galerilerinin birçoğunun olduğu bölgedir. Met’s Sanat Müzesi 1870 yılında bir grup Amerikan vatandaşı tarafından bulunmuştur.

2. Carlsbad Mağaraları

carlsbad magaraları
 
Chihuahuan Çölü’nün kuzey yamaçlarında Guadalupe dağlarının alt tarafında bilinen en derin, büyük ve en gösterişli mağaralardan bazıları sıralanır. Carlsbad Mağaraları New Mexico şehrinin güneydoğusundaki Guadalupe Dağlarında Carlsbad Mağaraları Ulusal Parkı’na adını vermiştir. Bu ulusal park büyük bir mağara oyuğuna, Büyük Oda’ya, neredeyse 4,000 fit (1,220 metre) uzunluğunda 625 fit (191 metre) genişliğinde ve en yüksek noktasında 255 fit (78 metre) yüksekliğindeki doğal bir kireçtaşı oyuğuna ev sahipliği yapar. Burası Kuzey Amerika’daki en büyük üçüncü oyuk olmakla beraber dünya üzerindeki en büyük yedinci oyuktur.
Su, bu yeraltı dünyasını dört ila altı milyon yıl önce oymuştur. 250 milyon yıl öncesi gibi bir sürede bu bölge antik denizin iç kısmındaki kolunun altında serilmiş duruyordu. Sahile yakın bölgelerde bir kireçtaşı resifi oluşmuş. Suyun geri çekilmesiyle beraber resif yüzlerce fitlik yüksekliğiyle yerinde kalmış, sonrasında ise binlerce fitlik toprağın altında gömülü halde durmuştur. 15 ila 20 milyon yıl öncesi gibi bir zamanda yer yükselişe geçmiş. Doğal yollardan meydana gelen sülfürik asit kireçtaşının çatlakları arasından içeriye doğru süzülmüş ve yavaş yavaş boyutunu büyüterek bal peteği şeklindeki oyukları oluşturmuştur.  Mağaranın oluşumunun başlamasından bu yana milyonlarca yıl geçmiştir. Sonrasındaysa damla damla kireçtaşı dolu rutubet kimisi destan büyüklüğünde kimiyse minik ve narin yapıda olan parlama oluşumlarının olağanüstü şekillerini inşa etmiştir. 

1. Büyük Kanyon

büyük kanyon
 
Büyük Kanyon, Arizona eyaletindeki Colorado Nehri tarafından oyulmuş olan dik uzantılı bir kanyondur. Bu kanyon dünya üzerindeki erozyona uğramaya devam eden en muhteşem jeolojik manzaralar arasında yer alır. En aşırı uçlarında Büyük Kanyon 446 kilometre (277 mil) uzunluğunda, bölge bölge 29 kilometreye (18 mil) kadar uzanan genişlikte ve 1600 metreden (bir mil) daha fazla derinliktedir. Kanyonun yatay düzlemdeki zemin tabakaları sizi 2 milyar yıl öncesinin jeolojik tarihinin izini takip ederek onun kaynağına ulaştırır. Bunların yanı sıra burada ayrıntılı bir şekilde sert çevre koşullarına insanoğlunun adaptasyonunun tarih öncesi izlerine rastlanmaktadır. Binlerce yıl boyunca bu bölge kanyon içerisine ve kanyonun etrafındaki birçok mağaraya yerleşkeler kuran Amerika’nın yerlileri tarafından devamlı olarak yaşanmıştır. Pueblo halkı Büyük Kanyon’u kutsal bir yer olarak kabul ederler ve kanyona hac yolculuklarını yapmak için giderler. Büyük Kanyon’u gören ilk Avrupalı olarak bilinen İspanya’lı García López de Cárdenas buraya 1540 yılında gelmiştir.

Kadir Kayalı
Kadir Kayalı
05 Şubat 2022
Paylaş :

Yorum Gönder