Dünya Üzerindeki Olağanüstü 10 Gayzer

Gayzerler aralıklarla su fışkırtmalarıyla bilinen kaynaklardır. Bu fışkırmalar genelde buhar ile beraber olurlar. Gayzerler Doğa’nın mucizevi icadı ya da insanoğlunun dünyaya ve çevreye müdahalesinin sonucu olabilir. Sıcak ya da soğuk olabilen gayzerler farklı yüksekliklere çıkabilirler. Haydi, sizinle beraber dünya üzerindeki olağanüstü 10 gayzeri inceleyelim.

10. Büyük Gayzer – İzlanda

büyük gayzer izlanda
 
İzlanda’nın batısındaki Haukadalur Vadisinde bulunan Büyük Gayzer, dünya üzerindeki en muhteşem gayzerlerden biridir ve 18. Yüzyıldan kalma en eski raporuyla tanımlanışı bakımından türünün ilk örneğidir. Aslına bakılırsa ‘gayzer’ terimi bu gayzerden türetilmiştir. Bu gayzerin 10,000 yıldır aktif olduğu düşünülmektedir. Nadir patlamalarda 70 metreye kadar su sıçratır.
 

9. Eski Sadık Dost Gayzeri – Yellowstone Ulusal Parkı, ABD

eski sadık dostlar gayzeri yellowstone ulusal parkı

Eski Sadık Dost Gayzeri, ABD, Yellowstone Ulusal Parkı’nda bulunan binlerce gayzerden biridir. Bu gayzer 1870 yılında isimlendirilmesiyle parktaki isimlendirilmiş ilk gayzer olmuştur. Yaklaşık olarak 63 dakika gibi bir sürede patlar ve bu nedenden dolayıdır ki bu gayzer dünya üzerinde en tahmin edilebilen coğrafi olaydır. Bununla birlikte patlama süresi her patlamanın kalıcılığına bağlı olarak artabilir.

8. Velikan Gayzeri – Rusya 

velikan gayzeri rusya
 

Velikan Gayzeri Rusya’da gayzerlerin yoğun olarak bulunduğu bir bölge olarak bilinen Dolina Geiserov ya da Kamchatka Peninsula’nın Gayzerler Vadisinde bulunur. ‘Kocaman’ anlamına gelen Velikan bölgedeki 30 isimlendirilmiş gayzerin en büyüklerinden biridir. Günde 6-8 saat gibi bir süreyle düzenli olarak sadece bir dakikalık bir sürede patlayarak havaya 25m su sıçratır.

7. Castle Gayzeri – Yellowstone Ulusal Parkı, ABD

 castle gayzeri yellowstone ulusal parkı abd

Castle Gayzeri ABD, Wyoming’deki Yellowstone Ulusal Parkı’nın üst tarafındaki 10,000’den fazla sıcak kaynağı ve gayzere sahip olan gayzer havzasında bulunur. Bu gayzer özellikle geniş gayzerit kaynaklarıyla kendine özgü bir görüntüye sahip olan külah biçimli bir yerdir. Aslına bakılırsa geniş iç alanı, kuleleri ve mazgallı kenarları Castle(kale) Gayzerine adını veriyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar bu gayzerin ilk kez 1000 yıl önce patladığını belirtiyor. 

6. Suwako Gayzeri – Japonya

suwako gayzeri japonya
 
Suwako Gayzeri’nin Merkezi Japonya’nın Nagano şehrindeki Suwako Gölüne bakar ve bu oluşum Nanatsu-gama ya da yedi kaplıca ile birlikte dünya üzerindeki en büyük gayzerlerden biridir. Bu gayzerin size sunduğu manzara 40-50m yüksekliğe kadar çıkabildiği görülen fışkıran sularıyla, dünya üzerindeki en dinamik alanlardan biri olarak nitelendirilir. Bu patlamalar yaklaşık olarak saatlik aralıklarla gerçekleşir. 

5. La Bufadora Gayzeri – Meksika

 la bufadora gayzeri meksika

La Bufadora, Meksika’nın Baja California eyaletindeki deniz gayzeri ve Kuzey Amerika’nın en geniş hava deliklerinden biridir. Bu gayzer bir deniz mağarasında sıkışan havayla deniz suyunun çıkmaya zorlanması ve sonucunda her dakikada bir gibi bir sürede kulakları sağır eden bir sesle patlamasıyla oluşur. 24 metrelik bir izleme tepesinden insanlar gayzerin 30 metreye kadar çıkan patlamalarını görebilir hatta bazen gayzerin serpintilerini bile hissedebilir. 

4. El Tatio Gayzeri – Şili

 el tatio gayzeri şili

Kuzey Şili’deki El Tatio, And Dağları içinde bulunan bir gayzer bölgesidir. Burası 4320m yüksekliğiyle dünya üzerindeki en yüksek noktada bulunan gayzer alanlarından biridir. 80’den fazla aktif gayzeri ile aynı zamanda dünyanın en geniş üçüncü gayzer bölgesi ve güney yarımküredeki en geniş gayzer bölgesidir. Her gayzer patlaması sadece birkaç metre yüksekliğe ulaşır, buharı daha da yukarı çıkar ve gayzerlerin genel etkisi akıllara durgunluk veren cinstendir. 

3. Strokkur Gayzeri – İzlanda

 strokkur gayzeri izlanda

Strokkur Gayzeri, Hvítá Nehrinin yanında, güneybatı İzlanda’nın jeotermal alanlarındaki bir kaynak gayzeridir. Bu gayzer 15-20m hatta bazen 40m yükseğe kadar çıkan yüksekliğiyle İzlanda’nın en tanınmış gayzerlerinden biridir. Gayzer neredeyse her 4-8 dakikada bir patlıyor. 1789’da bir deprem gayzerin kanalını açtı.1963’de ise kapanan kanalı tekrardan temizlendi. 

2. Andernach Gayzeri  – Almanya

andernach gayzeri almanya 

Andernach Gayzeri, Almanya’daki ‘’Namedyer Werth’’ Doğal Koruma Alanında yer alır ve birkaç geçerli sebepten ötürü dünya üzerindeki en eşsiz gayzerlerden biridir. İlk olarak bu gayzerin oluşumu 1903’de delinmiş olmasıyla doğal bir olay değildir. Ayrıca bu gayzer soğuk bir gayzerdir ve64m yüksekliğiyle diğer gayzerler arasında en yüksek olanıdır. İçerideki su, bir soda şişesi gibi karbon dioksit tarafından çıkmaya zorlanır. 

1. Fly Gayzeri – Nevada, ABD

 fly gayzeri nevada abd

Fly Gayzeri, ABD, Nevada’daki özel Fly Ranch’da bulunan küçük fakat etkileyici jeotermal külah şeklindeki gayzerdir. Bu gayzer 1964’deki hatalı bir kuyu kazımı sonucunda işlerin ters gitmesi ve sonunda ise eriyen minerallerin yukarı çıkması ve birikmesiyle oluşmuştur. Bunun sebebiyle bu yükselen gayzer alanında 1.5m havaya su fışkırtan bir traverten tümseği ortaya çıkmıştır. Sıcak seven yosunlar gayzere büyüleyici renkler veriyor. Ayrıca bakınız; En Popüler 10 Kayak Tatil Yeri.
Dünya üzerinde birçok harika gayzer vardır. Bunlardan bazıları Yeni Zelanda’nın Taupo Volkanik Bölgesinin Waiotapu Alanındaki saatte bir patlayan ve 20m yüksekliğe ulaşan, her gün saat 10:15de kaynak ağzına soğuk suyun yüzey gerilimini kırmak için yüzey aktif madde dökülen Lady Knox Gayzeridir. Kendinden bahsedilmeyi hak eden bir başka gayzer ise o bölgedeki en büyük ve dünya üzerindeki en uzun gayzeri olan 450m yüksekliğe kadar su fışkırtabilen fakat sadece 1900 ve 1904 yılları arasında aktif olmuş olan Yeni Zelanda’daki Toupo Volkanik Alanının Waimangu Gayzeridir.

Aynur KABAK
Aynur KABAK
08 Ocak 2022
Paylaş :

Yorum Gönder