Dört Genel Seyahat Hatası ve Onlardan Nasıl Kaçınacağınız

Yanınızda rehber kitabınız yedek çamaşırlarınız ve hatta şişirilebilir boyun yastığınız da var ama gayet güzel planlanmış
gezinizi mahveden ansızın gelen facialarla nasıl mı baş edeceksiniz? Olabilecek faciaları önlemenin yolu aklınızdan çıkarmak değil tabii ki de. Pasaportunuz çalınırsa ya da bacağınızı Kosta Rika’da kırarsanız yeterli derecede bunlara hazırlıklı olmanız acınızı bir nebze azaltabilir.
Bir sonraki gezinizde bu rehberi küçük ya da büyük facialarla baş edebilmek için kolayca ulaşabileceğiniz bir yere kaydedin ya da not edin. Ayrılmadan önce geziniz süresince başınıza gelebilecek faciaları önlemenin yolları için uygun adımları izlediğinizden emin olun, valizinizi etiketlemek, doğum sertifikanızın fotokopisini çantanıza atmak gibi. En kötüsü başınıza geldiğinde ne yapacağınızı bilirseniz bu size hem para hem de zaman kazandırabilir hatta gezinizi felaketle sonuçlanmaktan kurtarabilirsiniz.

seyahat hatası

Kayıp Pasaport

Bir gezginin en korkulu rüyası: cüzdanızı, çantanızı ya da para kemerinizi açmak ve pasaportunuzun ortadan kaybolduğunu görmek. Çalınmış ya da kaybolmuş olsun küçük bordo ya da yeşil dostunuza ne olduğunu asla öğrenemeyebilirsiniz fakat tepkiniz aynı olmalı: hemen hareket geçmek! Evet küçük bir ihtimal var ki otel odanıza geri gittiğinizde pasaportunuz yatağın altında yatıyor olabilir. Bu yüzden mümkün olan en kısa sürede otelinize geri gidin ve odanızı baştan aşağı arayın, bir sonrakı adım olarak da elçilikle iletişime geçin.

Ne Yapmalı:

Önce polisle sonra da elçiliğinizle iletişime geçin. Eve geri gidebilmek için acil durumlarda geçerli geçici pasaportu verecekleri için elçilikle yüz yüze görüşmeniz gerekiyor. Acil durum pasaportu sadece kısa bir süreliğine geçerli ve evinize geri döndüğünüzde yeni bir pasaport için başvurmanız gerekiyor.

Evden ayrılmadan önce acil durum pasaportu için aşağıda sıraladığımız gerekli belgeleri yanınıza alın. Gerekli her şeyi yanınıza almamış olursanız belki tanıklı beyannamelerle kullanmanız gerekebilir. Bu belgeler sizin kim olduğunuzu iddia ettiğiniz kişi olup olmadığınızı kanıtlayacak birinin size tanıklık eden biri tarafından doldurulmalı.

Nasıl hazırlıklı olmalı:

“Acil durum pasaportu”  şeklinde bir takımı gezilerde yanınızda taşımak üzere bir araya getirin.
Bu takımın içeriği ziyaret ettiğiniz ülkelere göre değişiklik gösterebilir ama aşağıda nerede olursanız olun ihtiyacınız olacakların sıralı listesi bulunuyor.
Biyometrik fotoğraf
Üzerinde kimlik numarınızın yazdığı bir kimlik 
Parmak izi verdiyseniz bunun belgesi ya da parmak izinizin yeniden alınması
Pasaport harcınızın yatırdığınıza dair belge

Size söyleyebileceğimiz en önemli detaylardan biri pasaportunuzun bir fotokopisini aslını taşıdığınız yerden farklı bir yerde taşımak olacaktır (hatta PDF olarak cep telefonunuzda da taşıyabilirsiniz). Bize güvenin, pasaportunuz kaybolduğunda yerini doldurmakla uğraşırken başınızı ağrıtmazsanız yaptığınız bu akıllıca hareket için kendinize müteşekkir olacaksınız.

Kaçırılan Uçaklar

kayıp pasaport

Uçağınız saatlerce gecikebilir ama ne bir özür ne bir indirim verirler size, oldukça büyük bir haksızlık. Ama siz kapılar kapandıktan üç dakika sonra binmek isteseniz aynı imkanlar sunulmaz ve tabiri caizse mahvolursunuz.

Her zaman uçuşunuzdan üç saat önceden havaalanına varıyorsanız ve zannettiğiniz şey her zaman son dakikada gelenlerin uçağı kaçırdığıysa yanılıyorsunuz, sizin başınıza da gelebilir. Sizin kontrolünüz dışında gerçekleşen güvenlikten kaynaklanan problemler, fırtınalı havalar mükemmel planlanmış gezileri bile mahvedebilir.

Ne Yapmalı:

Uçağınız siz olmadan kalktı mı? Hemen havayolu şirketinizin resepsiyonuna gidin. Bir ihtimal ki bir sonraki uçuşa alınabilirsiniz. Kaçırmanız ve bir sonraki uçağa alındığınızda ek ücret ödeyip ödemeyeceğiniz uçağı hangi taraftan kaynaklı kaçırdığınıza ve hangi havayolu şirketini kullandığınıza göre değişiklik gösterebilir. Başka uçuş yoksa ya da bir sonraki uçuş dolmuşsa ertesi günü deneyin ya da ortak kuruluşlardan uçuş sağlayan bir şirket var mı sorun.

Havayolu şirketiniz başka bir uçuşu sağlamaktan yana durmuyorsa, ikinci bir ödeme yapmak için hazır olun. Uçağını kaçıran bazı yolcular yeni bir bilet bazen tam ücret ödemek durumunda kalabiliyor ve fiyatlar ertesi günün uçuşu ya da aynı günün uçuşu olduğu zaman oldukça yükseliyor. Bunu uçağınıza her zaman gerekli vakit aralığı bırakarak varmak için, özellikle tatil günlerinde,  bir uyarı olarak kabul edin.

Aktarmalı bir uçuşu kaçırdıysanız ve bagajınızı önceki uçuşta teslim ettiyseniz muhtemelem siz olmadan varış noktasına gidecektir, yani siz ikinci havaalanında sıkışıp kalmışken valiziniz çoktan tatile başlamıştır. Havayolu şirketinizin masasına gidin ve bagajınızın nerede olduğunu tespit edip edemediklerini sorun. Belki şirket siz varış noktanıza ulaşana kadar bagajınızı bünyesinde barındırabilir. Bu yanınıza yani kişisel çantanızın içerisine yedek birkaç kıyafet almanız (kayıp bagaj ya da üzerinize kahve dökülmesi dahil) için gerekli sebeplerden sadece bir tanesi.

Nasıl hazırlıklı olmalı:

Havaalanına erkenden varın! Havayolu şirketinizin internet sitesinden tavsiye edilen varış sürelerine bir bakın, bazı havayolları diğerlerine göre daha uzun check-in ve güvenlik kontrolü sıralarına sahip olabiliyor. Özellikle dikkatli olmak istiyorsanız aynı günde sizin varış noktanıza uçan diğer havayolu şirketlerini de kontol edin. Uçuş numaralırını not edin, böylece uçağınız siz olmadan kalkarsa elinizdeki alternatifleri de bilirsiniz.
Seyahat sigortası bazı durumlarda, özellikle kaçırılan uçuşlarda ayrıca bir güvenlik aşaması. Alarmınızı kurmayı unuttunuz diye kaçırdığınız uçağınızı kapsamaz ama hastalık, doğal afet ya da araba kazası gibi sebeplerden dolayı kaçırdığınız uçağınızı kapsayacaktır.

kayıp bagaj

Kayıp Bagaj

Sanki market kasasında eşyalarınız bir bir banttan geçiyormuşçasına ilerleyen bagajlarınız işte geliyor.
Fakat sizinki hani nerede? Kolayca aradan seçebilmek için fosforlu turuncu bantla kapladığınız halde bulamıyorsunuz. Bir sonraki yolcu da banttan son bagajı aldı ve fark ediyorsunuz ki havayolu sizin bagajınızı kaybetmiş.

Ne Yapmalı:

Bagaj teslim kağıdınızın sizde olduğundan emin olun. Ben bunu zor yoldan öğrendim. Dublin’e vardığımda tek öğrendiğim şey havayolu şirketinin bagajımı kaybettiği olmadı, bagajı teslim ettiğime dair yazdıkları belgeyi de kaybetmişler!
Er geç çantalarımızı kurtardık (yardımsever havaalanı çalışanları sayesinde) ama bize verdikleri sıkıntı oldukça büyüktü ve havaalanında belgemiz de olmadan gereksiz çokça zaman geçirdik. 

Havayolu şirketinizin muhtemelen bagaj teslimi bantlarının olduğu yerde bir ofisi bulunuyordur, hemen oraya gidin ve kayıp bagaj formunu doldurun. Şanslıysanız bagajınız sadece gecikmiştir ya da yanlış uçağa yerleştirilmiştir ve birkaç gün içerisinde otelinize gönderilecektir. Bagajınız kaybolduysa ve şirket durumu kurtaramıyorsa verdikleri zarar için bir dilekçe doldurabilirsiniz. Bu durumda bagajınızın içerisinde bulunan her şeyi listelemeniz gerekir. Bagajınızın içerisindeki eşyaların değerinde bir para karşılığında bulunacaklar, yerini doldurmayacaklar. Yani bu 2 yıllık 200 liralık ayakkabılarınızın değerinin artık 200 lira olmadığı anlamına geliyor.

Nasıl hazırlıklı olmalı:

Bagajınızın kaybolmasını önlemek için (yapabildiğiniz kadarıyla) üzerindeki fazlalık olan ve tarayıcı makinelerin karıştırma sağlayabileceği her türlü etiketi çıkarın. Ayrıca uçağa verdiğiniz bagajınızın içerisine değerli ve gerekli hiçbir şeyi koymayın ve yukarıda değindiğimiz gibi yanınıza aldığınız çantanızın içerisine birkaç yedek kıyafet koyun. Her bir bagaj parçanızın üzerinde isim ve adresinizin açıkça yazılı olduğundan emin olun, dışarıdaki bu etiketin kaybolması veya silinmesi ihtimaline karşı içerisine de birer etiket yerleştirin. En önemlisi bagaj teslim kağıdınızı iyi sahip çıkın!

Yoldayken Hastalık ya da Yaralanma

Yurtdışında sağlık hizmeti almak kültür şoku konusunda egzersiz olabilir. İster ortak bir dili konuşmayan bir doktor size bakıyor olsun ister size söylediği talimatları anlamıyor olun evinizdeki rahatlıktan uzakta hasta olmak korkutucu bir olaya dönüşebilir. Hastalanmanız ya da yaralanmanız konusunda yapabileceğiniz en iyi şey yola çıkmadan hazırlıklı olmaktır. Gezinizden önce ziyaret ettiğiniz ülkenin İngilizce konuşan doktor ve hastanelerin yerini, acil durum numaraları ve elçiliğin numarasıyla adresini öğrenmek oldukça önemli.

Ne Yapmalı:

Hastalandığınızda ya da yaralandığınızda mümkün olan en kısa sürede sağlık hizmeti sağlayan bir yerle iletişime geçin. Hayati önem taşıyan herhangi bir ilacınız tükendiğinde düzenli olarak gittiğiniz doktorunuzla irtibata geçin, yerel bir doktordan alabileceğiniz bir reçete yazabilir. Eğer bir oteldeyseniz ve aciliyeti olmayan bir durumla karşı karşıyaysanız resepsiyonla iletişime geçin. Odabaşı sizin adınıza bir doktorla otele gelmesi için iletişime geçebilir. Hastaneden sağlık hizmeti almak için hastaneye bir taksiyle gidin (zamanında bunun için bir araştırma yapmadıysanız oteliniz yardımcı olabilir) ya da yerel acil numarayı tuşlayın, bu bilgi rehber kitabınızda yazıyor olmalıdır.

Çocuklarla birlikte seyahat ediyorsanız, sürekli devam eden bir hastalığınız varsa ya da olan biriyle seyahatinizde sizinleyse veya ata binmek gibi tehlike arz eden fiziksel aktivitelerde katılım sağlayacaksanız sağlık konusundaki her türlü acil durum için hazırlık olmalısınız. Daha az gelişmiş bir yerde vakit geçirecekseniz (gezginin midesi) ya da kampa gidiyorsanız da özellikle hazırlıklı olmalısınız.

Nasıl hazırlıklı olmalı:

yoldayken hastalık

Yurtdışına çıkıyorsanız gittiğiniz ülkelerin elçilik internet sayfalarından gerekli hekimlerin ve hastanelerin bilgilireni alabilirsiniz. Yurtiçinde seyahat ediyorsanız gittiğiniz yerdeki hekimler ve anlaşmalı kurumlar için de sigorta şirketinizle iletişime geçebilirsiniz.  
Sıraladığımız bilgileri bir kenara not edin ve yanınızda taşıyın:

Doktorunzun ofis ve ev/cep telefonu numaraları
Sigorta şirketinizin iletişim bilgileri 
Elçilik iletişim bilgileri
Evinizden bir akrabanız ya da yakınınızın iletişim bilgileri, özellikle tek başınıza seyahat ediyorsanız
Seyahat ettiğiniz yerde herhangi bir hastalık riski olabileceğini unutmayın ve yola çıkmadan önce gerekli aşılarınızı yaptırdığınızdan emin olun.
Kamp yapacaksanız ya da uzakta bir bölgeye gidiyorsanız ilk yardım çantası hazırlayın. Ayrıca seyahatinizin bir planını da evden birine bırakın ki başınıza herhangi bir şey gelirse sizi nerede arayacaklarını bilsinler.
Nihayetinde seyahat sigortanız tıbbi tahliyeleri karşılasa da seyahatinizi gerçekleştirdiğiniz bir yerden tedavinizi üstlenemedikleri için sizi vatandaşı olduğunuz ülkeye göndermeleri oldukça pahalıya mal olabilir.

Çağdaş KIROĞLU
02 Nisan 2022
Paylaş :

Yorum Gönder